Jakić: Izjava da se ne dovodi ljude na Prevlaku je opasna

Vijesti 29. ruj 201512:24 > 12:26
N1

Gost posebne emisije N1 Televizije, posvećene izbjegličkoj krizi i posjetu premijera Zorana Milanovića izbjegličkom kampu u Opatovcu, bio je Tomislav Jakić, bivši novinar i savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

“Priče o pripremljenosti su na staklenim nogama. Svima je bilo jasno da će izbjeglice skrenuti u Hrvatsku, nakon što je Mađarska zatvorila granice. Hrvatska je tranzitna zemlja, izbjeglice se neće ovdje zadržati. U Hrvatskoj je danas jako malo izbjeglica, puno ih je izašlo, i nikada ih u Hrvatskoj neće ni biti puno”, kazao je Jakić za N1.

Komentirajući odnose Hrvatske i susjednih zemalja, kazao je da su napetosti bile potpuno nepotrebne. Prema Mađarskoj trebamo biti otvoreno kritični, kaže Jakić, ali dodaje da se komunikacija nije smjela prekinuti. “Trebalo je postići konsenzus i trebalo je razgovarati i s Austrijom i s Njemačkom”.

Konfuzna reakcija Hrvatske

Na upit kakva je reakcija Europe i Europske unije na izbjegličku krizu, Jakić kaže da je Europa pokazala nejedinstvo kakvo pokazuje uvijek kada su u pitanju ključni problemi.

“Moj je dojam da je Hrvatska reagirala konfuzno”, dodaje.

Jakić je komentirao i tvrdnje da se na Prevlaci gradi izbjeglički kamp. “Izjava da se ne dovodi ljude na Prevlaku je opasna izjava, jer pretpostavlja da netko izbjeglice svjesno vodi.

Mađarske ograde i žice – potez bez presedana

“Apsoluno je neprihvatljivo graditi žice, poput Mađarske. Takav primjer ne postoji u povijesti. Postoje primjeri uvođenja kontrole na granicama, ali ograde i žice, to do sada nije nitko postavljao i to je jedna vrlo negativna novosti”, kaže Jakić. Zaključuje da Orban ima podršku koja će rasti u nekim zemljama nekadašnje sovjetske Europe, u kojima “europski duh” nije uhvatio korijena.

Komentirajući Orbanove izjave da je multikulturalizam mrtav u Europi, kaže da on to mora govoriti kako bi opravdao svoje postupke. “Nešto slično je prije nekoliko godina rekla i Merkel, ali je shvatila što je rekla te se vratila korjenima tolerancije”, dodaje.

Na upit koliko bi Hrvatska mogla izdržati izbjeglica, Jakić kaže da bi Hrvatska mogla postati “hot-spot” samo ako Njemačka zatvori granice. “Bila bi nam potrebna obilna pomoć iz inozemstva”, dodaje.

“Postavljati vojsku na granice, to se ne radi. Posebno ne u ovakvim situacijama, gdje niste izloženi nikakvoj opasnosti. Nama ne treba ništa drugo nego dobra organizacija prihvata”, komentira.

“HDZ i SDP brinu samo za svoje interese”

“I HDZ i SDP nisu u prvi plan stavile sudbinu tih nesretnih ljudi, već su u prvi plan stavile svoje interese u sklopu nadolazećih izbora”, kaže Jakić, govoreći o odnosu političkih stranaka prema izbjegličkoj krizi.

“Bojim se da će ovo ostati glavna tema predizborne kampanje. Ova tema će se zaoštravati, a jedni i drugi će se predstavljati na način da su upravo oni ti koji najbolje štite interese Hrvatske”, dodaje.

Kazao je da je zaoštravanje odnosa sa Srbijom bilo nepotrebno i kontraproduktivno te da sa Srbijom moramo imati dobre odnose ne samo iz političkih razloga, već i zbog ekonomije.

“Predsjednica je previše stranačka, a premalo predsjednička. Ako nije demantirala navode iz ureda predjednika Nikolića… Pa ne idete u inozemstvo da biste zajedno s predsjednikom susjedne države optužili vladu svoje države”, zaključuje.

Brojni uzroci izbjegličke krize

Uzrok krize nije samo rat u Siriji, kazao je Jakić te dodao da je Putin jasno upozorio na stvarne uzroke krize te ih upitao jesu li svjesni što su napravili. “Uzroci su Arapsko proljeće, nakon čega su nastali anarhija i kaos, zatim ekonomsko stanje u Africi, u kojoj su na djelu metode neokolonijalne politike”, kaže.

Tomislav Jakić na kraju je kazao i kako se nemamo razloga bojati izbjeglica, već kako tim ljudima trebamo i moramo pomoći.