Karamarko: 100.000 novih radnih mjesta, veće mirovine…

Vijesti 01. lis 201510:40 > 10:40
Robert Anic/PIXSELL

HDZ u Kongresnoj dvorani Globus na zagrebačkom Velesajmu HDZ je predstavio svoj izborni program '5 + Hrvatska', što označava i formalni početak kampanje za parlamentarne izbore. Šef stranke Tomislav Karamarko odmah se žestoko obrušio na glavnog rivala - premijera Milanovića i njegovu Vladu, te je opisao kako će 'spasiti Hrvatsku'.

Domoljubna koalicija zabrinuta zbog teških gospodarskih, političkih i socijalnih problema u Hrvatskoj izradila je program kojim će “izvesti Hrvatsku iz krize i učiniti je boljom i jačom na dobrobit svih hrvatskih građana i svih naših sunarodnjaka diljem svijeta”. Riječ je o sveobuhvatnom programu dio kojega je i gospodarski program koji se više od godinu dana radio u suradnji s njemačkim IFO institutom.

Uz pjesmu ‘Do pobjede’ u dvoranu su ušli predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednici stranaka Domoljubne koalicije.

Na skup su došli i Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Vladimir Šeks, direktor HUP-a Davor Majetić, Vesna Škare Ožbolt, Stipe Gabrić Jambo te Đuro Glogoški i Josip Klemm.

‘Budući premijer Karamarko’

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavljen je kao budući premijer uz riječi kako okupljeni provode svoje zadnje dane kao predstavnici oporbe. Na pozornicu se popeo praćen burnim pljeskom i čestitkama mnogobrojnih okupljenih.

‘Izborni program HDZ-a i koalicijskih programa nazvali smo ovako zbog toga da ga svi razumiju jer nudimo konkretna rješenja, a ne neka fantomska kao Plan 21. Ovo je program za Hrvatsku boljitka, reda i rada.

Ovo je najkritičnije trazdoblje od samostalnosti. Odlazak mladih, eksplozija javnog duga…. Je li moguće da samo Hrvatska ima više štete od EU. Jedino mi više uplaćujemo nego što dobijemo. Krivi su oni koji su izIgrali povjerenje birača. Hrvatska raste – ali samo njen javni dug. To im valja priznati. Pao je broj radnih mjesta, 100.000 mladih iselilo se iz Hrvatske. Zadužili su nam i unuke. Najgore je što od tih zaduženja nemamo nikakve koristi jer je sve išlo u potrošnju. Sudeći po mahnitom dijeljenju novca pred izbore reklo bi se da smo bogata država. Bezuspješno pokušavaju kupiti građane podcjenjujući njihovu pamet. Glas sirotinje sveli su na vaučer od 200 kuna. Stoga poručujem: dosta je bilo poigravanja s našom budućnošću i budućnošću naše djece.

Domovinski rat je Milanović nazvao građanskim, a Hrvatsku državu slučajnom. Pod okriljem mraka nasilno su uvodili ćirilicu, ali birači će to kazniti. HDZ je uvijek bio uz narod i tako će i ostati. Došao je trenutak kad opet moramo preuzeti odgovornost – a to mogu samo pobjednici i mi to jesmo. Volimo svoju domovinu i ponovno će zaživjeti kvalitetnim životom.

‘Rad, pamet i ljubav – ključ uspjeha’

Prvi prioritet jest snažno pokrenuti gospodarstvo. To se može samo našim radom, pameću i ljubavlju – stvorit ćemo jaku Hrvatsku. Čeka nas puno posla. Poduzetništvo ćemo osnažiti poreznim olakšicama i povećanjem konkuretnosti. Tako će lakše otvarati nova radna mjesta. Slabije razvijena područja imat će našu potporu.

Poduzetnike danas gledaju samo da im uzmu novac. Mi ih gledamo drugačije i motivirat ćemo ih da još više ulažu. Poreznu reformu provest ćemo promjenom poreznih pravila. Kontuirano ćemo smanjivati porezno rasterećenje. Tako će se pojaviti investicije. U ovakvoj trenutnoj atmosferi nitko ne želi ulagati, pogotovo strani ulagači. Porez će se plaćati po ekonomskoj snazi, zato ćemo zajedno stvarati Hrvatsku srednjeg sloja i političkog centra ne bismo li postigli rezultate.

Državni aparat buja. Nameti poduzetnicima su sve veći. Pogoduje se samo podobnima. Smanjit ćemo broj ministarstva i ukinuti paralelne strukture vlasti. Tvrtkama u vlasništvu države smanjit ćemo broj zaposlenih, a njima će upravljati stručnjaci. 

‘Nema više lutanja od vrata do vrata’

Prekinut ćemo praksu lutanja od vrata do vrata. Građani trebaju moderne usluge. IT tehnologijom povećat ćemo uspješnost javne uprave.

Pripremamo i uređivanje vlasničkih odnosa, to je jedna od najvećih prepreka za ulaganja. U Hrvatskoj se u prosjeku donosi jedan zakon dnevno. Treba sve pojednostaviti i osigurati normalan pristup poduzetnicima.

Bez investicija nećemo uspjeti. Zato smo napravili katalog mogućih investicija za cijelu Hrvatsku. To će biti poziv stranim ulagačima.

Naši kapitalni projekti su Pelješki most, navodnjavanje Slavonije, izgradnje pruga i luka. Do kraja 2019. iz europskih fondova planiramo povući najmanje 5 milijardi eura’, rekao je Karamarko dodavši kako je za njih ključna europeizacija željeznica.

‘Hrvatska mora postati prometni most između svijeta i Europe. Novi investicijski ciklus ulaganja u prometnu infrastrukturu dovest će i do buđenja građevine.

‘I mladi će htjeti u poljoprivredu’

Poljoprivreda već godinama posrće, a svi znamo da tu ima najviše potencijala rasta. Više od pedeset posto zemlje je zaraslo u korov. Jaki uvozni lobi je bacio seljaka na koljena i to više neće ići. Učinit ćemo sve da i mladima bude privlačno biti poljoprivrednik. Bitno je otpočeti proces reindustralizacije na suvremenim i europskim tehnologijama. Zato ćemo ojačati uvjete za ruralni razvoj. Energetika i energetski sektor jedan je od najbitnijih. Sigurnost opskrbe i konkuretntnost cijena moraju biti osigurani.

Hrvatska mora težiti energetskoj neovisnosti a opasni eksperimenti poput bušenja Jadrana nisu dobri. Reorganizirat ćemo energetsku državnu kompaniju. Sanirat ćemo crne točke nastale lošim gospodaranjem gospodarskim otpadom.

Učinit ćemo sve što je neophodno da bi se stvorio jasan put gospodarskog rasta.

Premda danas najviše govorimo o aktivnoj populaciji, nisam zaboravio na nezaposlene, blokirane. Sve one zapostavljene građane. Imamo 270.000 nezaposlenih. 320 000 blokiranih. Ne možemo mirno gledati pola milijuna ljudi ugrožene egzistencije. To su naši braća i sestre, susjedi. Zato je zapošljavanje okosnica svega.

Naše projekcije govore da u četiri godine možemo doprinjeti otvorenju 100.000 novih radnih mjesta’, rekao je predsjednik HDZ-a.

Umirovljenicima je Karamarko čestitao Međunarodni dan starijih osoba, obećavši da će usklađivati rast mirovina s rastom plaća. ‘Mirovine će za našeg mandata narasti najmanje 5 posto’, rekao je Karamarko. Onima za koje se nema tko skrbiti, potencijalna buduća vlada namjerava osigurati i državnu imovinu.

‘Naše mlade i obrazovane zadržat ćemo otvaranjem novih radnih mjesta. Osigurat ćemo potporu braniteljima poduzetnika i onima koji branitelje zapošljavalju.

BiH je naša druga domovina i imamo posebnu odgovornost. Bošnjaci i Srbi naši su partneri ali stvarna suverenost Hrvata preduvjet je europske BiH.

Izbjeglička kriza i tonjenje aktualne vlade iz greške u grešku pokazuje da se treba donijeti strategija nacionalne sigurnosti. Prvi potez kao premijera bit će mi sazivanje vijeća za nacionalnu sigurnost vezano uz temu izbjegličke krize’, naglasio je Karamarko.

‘Iza ovog okvirnog prijedloga krije se veliki broj provedebenih projekata u kojem je sudjelovao niz stručnjaka. Ali nikada, baš nikada nemojmo zaboraviti naše ishodište koje je utemeljeno na učenju prvog predsjednika Franje Tuđmana. Na Tuđmanovom se učenju i Domovinskom ratu temelji suverena hrvatska država i zato ojačani tom svješću idemo u pobjedu za bolji život naše domovine’, zaključio je Karamarko, nakon čega se dvoranom prolomilo ‘pobjeda, pobjeda.’