Budimir: Visoke jamčevine poput Sanaderove vrijeđaju građane

Vijesti 02. lis 201521:58 > 22:09
N1

O novim aspektima u slučaju Fimi Media u studiju N1 govorila je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Rušenje presude u ovom slučaju je objašnjeno proceduralnom pogreškom. Kako se vama čini to pojašnjenje?

To pojašnjenje je loše za javnost i borbu protiv korupcije.

Je li ovaj slučaj utjecao na percepciju hrvatskog pravosuđa u očima građana?

Moramo se okrenuti pravosuđu i reći da ga je potrebno u cijelosti reorganizirati da se takve greške ne bi ponavljale. To košta građane i to je loša poruka za sve nas. Zadnje istraživanje pokazalo je da građani najmanje vjeruju strankama i pravosuđu. Ovo nije kraj postupka, on se samo vraća na početak. Ako se postupci odugovlače to pokazuje da borba protv korupcije ne postoji.

Kakvu poruku svijetu i Europi šalje ova odluka?

Već smo u nekoliko navrata rekli da borba protvi korupcije se ne smije iskorištavati u političke svrhe jer to kompromitira naše društvo i naše konsolidacijske učinke koje smo postigli. Mi smo poglavlje 23 zatvorili, ali to ne znači kraj borbe protv korupcije.

Kako komentirate činjenicu da je dio svoje imovine kao jamčevinu ponudio i Sanaderov odvjetnik Suić?

Institut jamčevine treba preispitati jer tako velike jamčevine vrijeđaju svakog građanina. 12,4 milijuna kuna je ogroman iznos. Ako takav institut postoji to može i odvjetnik napraviti. Ovaj proces će pokazati je li postojala korupcija ili nije. Sustav jamčevine treba preispitati i smanjiti ili ukinuti. On je socijalno diskriminirajući jer se šalje poruka da ako imaš novac imaš i slobodu.