Hrvatska policija napala pa uhitila novinare?

Vijesti 19. lis 201513:57 > 13:59
Privatna arhiva

Na granici Srbije i Hrvatske, na ničijoj zemlji kod prijelaza Bapska - Berkasovo, oko 12:30 sati dogodio se incident kada je hrvatska policija oduzela opremu jednom fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću koji je za N1 ispričao šta se dogodilo.

“Krenuli su na mene, vikao sam da sam fotoreporter agencije France Press i da sam se jutros legitimirao kod njihovih kolega”, priča Isaković.

On kaže da su policajci bili “prilično bezobrazni”, i da su “čak i psovali”.

“Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao ka meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su uradili i kolegi iz Engleske”, objašnjava on.

Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je uslijedio.

Snimatelj Al Jazeere Boško Branković kaže da je zadobio udarac od strane hrvatske policije, kao i da im je oduzeta oprema.

“Bio sam na desetak metara od ograde gdje stoji hrvatska policija koja ne dozvoljava daljni prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osjetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbunj iz kojeg su me izgurali na hrvatski teritorij i rekli da sam sada u Hrvatskoj, i uhitili me zbog nelegalnog prelaska granice”, objasnio je Branković za Tanjug.

Kako je dodao, nije pokušao raspravljati s njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio.
Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.  Rekao je da je snimatelj Reutersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da se uspio skloniti, pa ga nisu priveli.

Kako je dodao, fotoreportera iz AP-a su policajci oborili na zemlju i gazili ga, uzeli mu fotografsku opremu i bacili je na hrvatski teritorij.

Inače, MUP je u međuvremenu reagirao na ovu vijest priopćenjem koje možete pročitati ovdje.