Lalić Novak: Schengen se ne urušava jer ga se brani žicom

Vijesti 22. lis 201519:22 > 19:31
N1

Gošća Dnevnika bila je docentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Goranka Lalić Novak, stručnjakinja za pitanja migracija i azila.

Koliko je realan prijedlog četiriju policija (Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Austrija) da se u Grčkoj naprave tzv. hot spotovi u kojima bi se razlučile izbjeglice od ekonomskih migranata, a ekonomski migranti bi se vraćali u Tursku?

Rekla bih da u izbjegličkim kretanjima vidimo različite tipove migranata. Radi se o mješovitim migracijskim kretanjima. Odvajanje ekonomskih migranata od izbjeglica nije jednostavno. Mislim da će hot spotovi biti veliki izazov budući da se osoba može smatrati ekonomskim migrantom, ali u isto vrijeme  može biti proganjana iz svoje države zbog primjerice rase. Zato će biti veliki izazov odvajanje izbjeglica od migranata.

Kako ocjenjujete različit pristup izbjegličkoj krizi u EU? Je li se schengenski režim raspao?

Ono što vidimo je da da članice zagovaraju partikularne interese, a ideje zajedništva i solidarnosti padaju u drugi plan. To je zabrinjavajuće. Što se tiče Schengena ne bih rekla da se urušava jer ga neke države žicama i zidovima štite. Treba se sjetiti da schengenski propis omogućava da državljani  trećih zemalja uđu na teritorij bez obzira imaju li dokumente.

Što kad Njemačka prestane primati izbjeglice? Što će to značiti za Hrvatsku?

Čini mi se da će to predstavljati problem za sve zemlje balkanske rute migracija i može se predvidjeti dominio efekt sve do Grčke. Može se očekivati da će EU staviti napore na jačanje granice između Turske i Grčke .

Kako ocjenjujete ponašanje Hrvatske u krizi?

Rekla bih da se primjereno institucije odnose prema ovom pitanju. Postavlja se pitanje jesmo li spremni da izbjeglice ostanu u Hrvatskoj.