Zagreb: Od 1.11. jeftiniji voda, ZET i parking

Vijesti 30. lis 201515:46 > 15:51
Tomislav Miletic/PIXSELL

U Zagrebu će od 1. studenog voda pojeftiniti 10 posto i gradski prijevoz učenika srednjih škola, redovitih studenata, nezaposlenih i umirovljenika 17 posto, a smanjit će se i cijena komercijalnih parkirališnih karata, kao i otpada čiji će se odvoz naplaćivati po volumenu.

Najavile su to u petak predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.  Stojić Deban rekla je na konferenciji za novinare da će se od 1. studenoga za 10 posto smanjiti varijabilni dio cijene pitke vode.

Za učenike srednjih škola, redovite studente, nezaposlene osobe i  umirovljenike cijena ZET-ova prijevoza bit će niža za oko 17 posto, pa će mjesečni kupon plaćati 100 kuna umjesto 120 kuna, a godišnju kartu 960 kuna umjesto dosadašnjih 1.200 kuna.
Također će se sniziti cijene tjednih, mjesečnih i godišnjih komercijalnih parkirališnih karata, u I. i II. zoni za 10 posto, a u III. zoni za 15 posto. Smanjit će se i cijene satnih, dnevnih i noćnih parkirališnih karata u javnim garažama.
Cijena satne-noćne parkirališne karte u svim javnim garažama iznosit će jednu kunu. U javnim garažama Langov trg i Petrinjska smanjit će se cijena satne-dnevne parkirališne karte s pet na četiri kune, a u javnoj garaži Rebro s pet na dvije kune.

Novi način obračuna zbrinjavanja komunalnog otpada

Čistoća će uvesti novi način obračuna usluge prijevoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada koji se temelji na volumenu spremnika umjesto dosadašnjeg obračuna po četvornom metru stambene površine, pa će Zagrepčani i na taj način osjetiti uštede, istaknula je Stojić Deban. Primjerice, stan od 60 četvornih metara za koji se dosad plaćalo 66 kuna, od 1. studenoga plaćat će se 64 kune, a za stan od 120 kvadrata plaćat će se 123 kune umjesto dosadašnje 133 kune.
Broj odvoza otpada ostati će nepromijenjen – tri odvoza tjedno u prosjeku. Minimalni volumen spremnika za korisnike u obiteljskim kućama je 120 litara za jedan ili dva odvoza tjedno te 80 litara za tri odvoza tjedno, a minimalni volumen spremnika za korisnike u stambenim zgradama je 50 litara uz odvoz tri puta tjedno.
Stojić Deban tvrdi da su se na smanjenje cijena usluga odlučili kako bi Zagrepčani osjetili da je Zagrebački holding prvo polugodište završio s dobiti od 200 milijuna kuna, te da mu je međunarodna agencija poboljšala rejting za prošlu godinu.

Četveročlana obitelj uštedjet će samo 30 kuna mjesečno?

Kusin je dodala da građanima smanjenjem cijena čestitaju dolazeće blagdane. “Niže cijene idu od 1. studenog, a dolaze na naplatu u 12. mjesecu, što pokazuje da Grad Zagreb sustavno brine o svojim građanima, njihovim potrebama i mogućnostima”, poručila je Kusin.
Na upit je li točno da će unatoč svim tim pojeftinjenjima prosječna četveročlana obitelj uštedjeti samo 30 kuna mjesečno , Kusin je odvartila kako “nije riječ o lipama, nego ipak o kunama, a kad se pobroje svi korisnici onda je ukupna svota znatno veća.
Stojić Deban novinari su pitali koliko će pojeftinjenje usluga donijeti “minusa” Holdingu, našto je ustvrdila da Uprava priprema niz mjera kojima namjerava poboljšati prihode u idućoj godini, a zbog predstavljenog “paketa mjera” Holding neće osjetiti veliku razliku u smanjenju prihoda.