'Zimska služba spremna za snijeg, ako treba lizat će ulice'

Vijesti 02. stu 201515:11 > 15:19
Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebačka Zimska služba je spremna za snijeg, istaknuto je u ponedjeljak u Centralnoj bazi Zimske službe na Žitnjaku, gdje je u prisutnosti gradonačelnika Milana Bandića održana smotra vozila i opreme Zimske službe uoči početka njezina rada.

Voditelj Zagrebačkih cesta-podružnice Zagrebačkog holdinga Ante Todorić istaknuo je da su obavili sve pripreme za čišćenje grada od mogućeg snijega, a već su počeli s prvim stupnjem pripravnosti – posipali su Podsusedski most sa solju jer se temperatura spustila na razinu smrzavanja.

Zimska služba organizirana je za rad 24 sata dnevno u cijelom zimskom razdoblju, od 1. studenog do 15. travnja, a ove je godine za to osigurano tridesetak milijuna kuna. Ukupno je 235 ekipa raspoređenih u 14 baza po gradu Zagrebu, osam više nego lani, rekao je Todorić.

Sva vozila opremljena su GPS uređajima što Zimskoj službi omogućuje da u svakom trenutku zna gdje se koje vozilo nalazi te ih po potrebi preusmjerava. U GPS centru ,koji se također nalazi u Centralnoj bazi na Žitnjaku, instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na 17 odabranih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice…) dojavljuje trenutno stanje kolnika (temperatura kolnika, temperatura zraka, vlažnost i ledište s obzirom na slanost kolnika, padaline, magla…).

Ove godine svaki građanin može preko interneta, kada ukuca svoju ulicu, vidjeti koja je ekipa i vozač na terenu, i gdje se u tom trenutku nalazi.

Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukupno se rali i posipava 2.526 kilometara prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1.090 kilometara, a u drugoj razini 1.436 kilometara. Za određivanje stupnjeva pripravnosti Zagrebačke ceste dobivaju podatke od Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Bandić je novinarima izjavio kako Zagrepčani mogu biti sigurni da će Zimska služba, kada počne padati snijeg, početi čistiti i, ako treba, “polizati zagrebačke ulice”.

“Nećemo ništa prepustiti slučaju. Mnoge europske metropole ne čiste se kao grad Zagreb jer smo digli visoko letvicu, ko’ Blanka Vlašić – 209 centimetara“, poručio je Bandić.

Također je najavio da će radnike Zimske službe, kada padne prvi snijeg, počastiti s odojkom kako bi im na simboličan način pokazao da cijeni ono što rade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.