Zatvorenik (25) u Puli sâm izazvao požar u samici pa poginuo

Vijesti 16. stu 201520:07 > 17. stu 2015 12:21
Dusko Marusic/PIXSELL

Istarska policija potvrdila je u utorak kako je očevidom u pulskom zatvoru utvrđeno da je 25-godišnji zatvorenik jučer poginuo u požaru koji je sam izazvao upaljačem.

Policija je priopćila da je 25-godišnji hrvatski državljanin bio je smješten u posebno osiguranoj prostoriji (samici) u kojoj je oko 15,35 sati upaljačem izazvao požar. Vatra je ubrzo zahvatila cijelu prostoriju i njega, uslijed čega je smrtno stradao.

U suradnji s pulskim Županijskim državnim odvjetništvom i povjerenstvom Ministarstva pravosuđa policija nastavlja utvrđivati sve okolnosti tog smrtnog slučaja, budući nije jasno kako je zatvorenik uspio u samicu unijeti upaljač te kako nitko nije uočio požar prije nego je poginuo.

Pomoćnik ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ivica Šimac u ponedjeljak navečer potvrdio je novinarima kako su do utvrđivanja svih okolnosti ove nesreće s dužnosti udaljeni upravitelj zatvora, voditelj službe osiguranja i djelatnici koji su postupali u ovom slučaju.

Požar je, podsjetimo, izbio u ponedjeljak oko 15,30 sati u jednoj od prostorija zatvora u Puli, a očevid su obavili djelatnici policije u suradnji sa zamjenikom županijskog državnog odvjetnika Mirkom Grujićem, rekla je glasnogovornica PU istarske Nataše Vitasović.

Miljenić osnovao povjerenstvo

Glasnogovornica Vitasović ranije nije htjela iznijeti podatke o stradalom zatvoreniku, a nije potvrdila niti opovrgnula neslužbenu informaciju koja se pojavila na nekim internetskim portalima da se zatvorenik zapalio u samici, kazavši da je istraga u tijeku. 

Pomoćnik ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ivica Šimac u ponedjeljak navečer potvrdio je novinarima kako je u ponedjeljak poslijepodne u pulskom zatvoru u požaru smrtno stradao zatvorenik.

“Do utvrđivanja svih okolnosti sa dužnosti su udaljeni upravitelj zatvora, voditelj službe osiguranja i djelatnici koji su postupali u ovom slučaju”, izjavio je Šimac.

Na upit novinara kako je moguće da se ovako nešto dogodi u jednom od najsigurnijih zatvora u Hrvatskoj odgovorio je da se tek utvrđuju okolnosti te i da je prerano govoriti o uzrocima požara. Nije htio odgovoriti na upit je li 25-godišnjak, koji je stradao u požaru, sam izazvao požar ili je požar u prostoriji za izdvajanje, u kojoj se nalazio, izbio iz nekih drugih razloga.

“Ministar pravosuđa (Orsat Miljenić) je osnovao povjerenstvo koje će već noćas utvrđivati što se dogodilo. U istraživanju svih okolnosti sudjeluje i Policijska uprava istarska. Zasigurno će se utvrđivati odgovornost, no prerano je da bilo što o tom događaju kažem”, rekao je Šimac u ponedjeljak navečer.