Bauk za N1: O svemu će odlučiti Ustavni sud

Vijesti 06. stu 201418:32 > 18:40
Podijeli:
Izvor: N1 (screenshot)

Gost Dnevnika u 19 sati bio je ministar uprave Arsen Bauk gdje je sa Zoranom Šprajcom razgovarao o preferencijalnom glasovanju, prijeporima oko referenduma te izbornom zakonodavstvu.

Ministar Bauk komentirao je nedoumice o točnom broju birača u Hrvatskoj.

“Hrvatskih državljana s pravom glasa ima četiri milijuna 520 i nešto tisuća, ali to će odlučiti Ustavni sud”.

Bauk se osvrnuo i na tumačenje Željke Markić koja tvrdi da 3,5 milijuna građana udovoljava tom kriteriju te da moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

“To nije točno. Nigdje ne piše da moraju imati prebivalište u Hrvatskoj. Što se tiče potpisa, nemam namjere biti ustavni sudac”.

Ministar uprave komentirao je i sve izglednije uvođenje preferencijalnog glasovanja iako mnogi smatraju da je to tek kozmetička promjena te da je Hrvatskoj potrebna temeljita promena.

“Kao prvo, Vlada nije predlagatelj nijednog prijedloga promjene izbornih pravila. Mislimo da se to može dogovoriti između stranaka u Saboru. Kako će to ići to odlučit će Hrvatski sabor. Mislim da je sadašnji izborni sustav dobar”.

Bauk se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o ispravljanju veličine izbornih jedinica, kao i na navode da je novi zakon spreman, ali da ga premijer Milanović ‘drži u ladici’ te da su predložene promjene ustvari kozmetičke.

“Što se tiče izbornih jedinica ovaj sustav je nepopravljiv. Ukoliko to želimo napraviti onda moramo imati drugačiji prijedlog sličan ovome Željke Markić”.