Poruka sa summita Brdo-Brijuni: Zajedno protiv terorizma!

Vijesti 25. stu 201507:25 > 20:57
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Summit čelnika zemalja jugoistočne Europe na kojem je gost bio i američki potpredsjednik Joe Biden održan je u srijedu u Zagrebu. Bidenov je dolazak na sastanak incijative Brdo-Brijuni znak aktivnijeg uključivanja SAD-a u rješavanje regionalnih problema i približavanje toga područja Zapadu.

18:04 Nakon predsjednice Kitarović riječ je dobio i američki potpredsjednik. ‘Bila je to sjajna ideja od prije više godina i polaskan sam što sam pozvan ovamo. Ovo je bio produktivan dan i imao je puno značenja i zbilja sam privilegiran jer sam se osjećao kao da slušam razgovor obitelji. Nisam nov u ovoj regiji i znam što se ovdje događa. Govorim u ime predsjednika Obame. Dakle, Jugoistočna Europa mi je važna već 25 godina’, rekao je Joe Biden.

‘Želim reći da SAD nikada nije izašao iz ovih prostora i uvijek motrimo Europu. Svaki put kad se vratim ovdje vidim napredak. Ljudi više ne pucaju jedni na druge, već se šale međusobno. Poticanje ove regije na bolju budućnost je dobar primjer kako se mogu prevazići nesuglasice. Ova regija ima ogromne potencijale, ali je rascjepkana korupcijom’, rekao je Biden.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

17:53 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izašla je pred novinare. ‘Završili smo izvanredni sastanak na vrhu. Bio je to dijalog o sigurnosti i blagostanju ovog dijela Europe. Usvojili smo zaključke pod imenom ‘Zajednička strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru’.

‘Izdvojila bih transatlantsko partnerstvo između EU, SAD-a i Jugoistočne Europe. Naš je zajednički cilj slobodna Europa. Ovo je i politički proces te se otvorenim pitanjem treba baviti u duhu dobrosusjedskih odnosa. Poseban naglasak kod gospodarske suradnje je na energetskoj sigurnosti’, rekla je predsjednica.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

17:16 Do kašnjanja u protokolu došlo je jer je razgovor Joea Bidena s Milanovićem i Pusić trajao pola sata duže od predviđenog.

17:14 Reporterka N1 Ivana Dragičević javlja kako je zajednička izjava zapravo snažna potpora borbi protiv ekstremizma.

17:10 Objavljena je ‘Zajednička strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru’.

U izjavi, među ostalim, stoji:

Razgovarali smo o sadašnjim izazovima, kao i o mogućnostima za jačanje stabilnosti, sigurnosti i blagostanja u Jugoistočnoj Europi… Združeni u jedinstvu i solidarnosti i zgroženi brutalnošću terorističkog napada u Parizu, kao i terorističkih činova u Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku, pozvali smo na učinkovita i djelotvorna globalna rješenja usmjerena na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, koji utječu na sve nas.

Ključna je šira međunarodna suradnja, kao i bolja koordinacija i razmjena informacija među policijskim agencijama’, navodi se u izjavi.

16:50 U studiju N1 televizije je Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova, koji smatra kako je posjet Bidena i ostalih dužnosnika samo potvrda da je Hrvatska važan faktor ‘između dva svijeta’, kao što je uvijek i bila. ‘Biden je oduvijek podupirao nezavisnost Hrvatske i do njega se uvijek moglo doći’, rekao je Žužul.

15:13 ”Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom.

Glavna tema razgovora bila je aktualna situacija na Bliskom Istoku, posebno rat u Siriji. Premijer Milanović i potpredsjednik Biden razgovarali su i o izbjegličkoj krizi s kojom se suočava Europa te o sigurnosnoj situaciji u svijetu nakon nedavnih terorističkih napada i prijetnji. Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i veleposlanik RH u SAD-u Josip Paro, a uz potpredsjednika Bidena, savjetnik za nacionalnu sigurnost Colin Kahl i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes”, priopćeno je iz Vlade.

14:05 Perspektiva članstva u EU-u i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Europe jer ona motivira na provedbu reformi i čuva mir i stabilnost, izjavio je u srijedu u Zagrebu slovenski predsjednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na marginama summita zemalja jugoistočne Europe.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

13:10 Počeo summit Brdo-Brijuni na Pantovčaku.

13:00 Joe Biden stigao na Pantovčak, dočekala ga predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

12:30 Američki potpredsjednik Joe Biden sastao se u Banskim dovorima s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

12:25 Američki potpredsjednik Joe Biden je izjavio da je ova regija od iznimnog interesa za SAD posljednjih 25 godina.

“Za SAD i mene osobno, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa”, kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu Westin.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

12:20 Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, smatra kako dolazak američkog podpredsjednika Joe Bidena u Zagreb u srijedu simbolički vraća Ameriku na europski prostor.

“SAD su još 1994. ušle na velika vrata u Europu, što je sve završeno Daytonskim sporazumom, i praćenjem godinama nakon toga. Hrvatska je surađivala s SAD-om i s odlaskom mudžahedina iz BiH”, rekao je, i dodao kako su SAD nakon toga postupno ove prostore prepustili Europskoj uniji, “iz ovih ili onih razloga”, kazao je Granić.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

12:10 Sastanak Brdo-Brijuni je prvi na kojem će se okupiti svi predsjednici zemalja zapadnoeuropske izbjegličke rute s izuzetkom grčkog predsjednika.

12:00 Državni dužnosnici počeli su stizati na Pantovčak gdje ih dočekuje predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

N1

11:50 Kako javlja reporterka N1 Ivana Dragičević neke od tema razgovora na summitu Brdo-Brijuni će biti stabilizacija na prostoru regije, izbjeglička kriza, globalni terorizam, odnos Srbije i Kosova i energetska pitanja.

11:00 Uvjeti za novinare u press centru – nezadovoljavajući su. Austrijski novinar o svemu je ‘izvijestio uživo’ i na svom Facebooku.

“Press centar za 190 novinara u restoranu rezidencije hrvatske predsjednice u Zagrebu. Stravični uvjeti“, opisao je atmosferu u kojoj se nalaze novinari.

“Brzina interneta je takva da će mogući izvještaj za televiziju stići taman prije idućeg summita!”, napisao je na društvenim mrežama austrijski novinar.

https://www.facebook.com/christianferdinand.wehrschutz/posts/547687992063661:0

10:45 Prvi razgovor u hotelu Westinu američki potpredsjednik Biden obavio je sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

10:30 Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić najavio je da će na summitu procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da svima želi stabilnost kakvu je ostvarila njegova zemlja, javlja Tanjug.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

10:00 Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je u srijedu za N1 kako je dolazak američkog potpredsjednika vrlo važan događaj i za “povratak” Amerike u ovaj dio svijeta.

“Mislim da Amerika nikad nije izgubila interes, mi godinama kvalitetno surađujemo. Ovaj dio svijeta sigurno nije takav kakav je bio u vrijeme ratova u JI Europi. Interes za suradnju u ovom dijelu Europe je uvijek postojao, a ovo je samo potvrda”, kaže Pusić.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

9:10 Policajac koji je osiguravao prolazak kolone vozila s američkim potpredsjednikom, pao s motora i ozlijedio se.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Patrik Macek/PIXSELL

9:00 Gost Teme dana u srijedu je bio stručnjak za sigurnost Igor Tabak, koji je komentirao i pojačano osiguranje diljem Zagreba povodom summita čelnika zemalja jugoistočne Europe, na kojem je gost i američki potpredsjednik Joe Biden.

“Sigurnosne mjere definitivno su pojačane i zbog pariških napada i rušenja ruskog aviona. No, budući da je to čovjek koji zamjenjuje američkog predsjednika, njega i inače prati jako osiguranje”, kazao je Tabak.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

8:40 Joe Biden će se tijekom dana prvo susresti s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovćem u Banskim dvorima, a zatim slijedi susret s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku. Nakon susreta s najvišim hrvatskim dužnosnicima slijedi sastanak Brdo-Brijuni poslije kojeg su, tijekom večeri, predviđene i izjave za novinare.

N1

8:15 Američki potpredsjednik krenuo prema hotelu Westin.

8:10 U delegaciji koja je dočekala Bidena su, među ostalima, bili Josip Buljević predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost, Dario Mihelin, savjetnik za vanjsku politiku i suprug predsjednice RH, Jakov Kitarović.

8:05 Kako javlja reporterka N1 Ivana Franić mjere sigurnosti u samoj zračnoj luci su na najvišoj razini. Snajperisti okružuju avion, nalaze se na krovovima Plesa, a čitav prostor nadlijeće i helikopter.

8:00 Uz Air Force 2 na aerodrom sletio i jedan teretni avion – pretpostavlja se da su u njemu dopremljene limuzine u kojima će se Biden voziti.

7:50 U.S. Air Force 2 s potpredsjednikom SAD-a Joem Bidenom upravo je sletio u Zračnu luku Zagreb.

N1

7:30 Osiguranje je na najvišoj razini već u samoj Zračnoj luci Zagreb gdje se očekuje dolazak američkog potpredsjednika Bidena. Trasu kojom će proći kolona automobila kroz grad pokrivaju specijalne snage policije, potpomognute i snajperistima koji su raspoređeni na krovovima svih viših zgrada uz trasu prolaska kolone vozila.

N1

7:00 Na snazi je i posebna regulacija prometa. HAK javlja da posebna regulacija prometa uključuje neke dijelove autocesta: A3 (Zagrebačka obilaznica) i A11 kako slijedi: Zabrana prometa za sva vozila, osim vozila s posebnom dozvolom MUP-a od 07,30 do 08,30 sati i od 18,30 do 19,30 sati na sljedećoj lokaciji: autocesta A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, čvor Buzin, na silaznim krakovima sjever i jug; autocesta A11 Zagreb – Sisak, priključak Velika Gorica sjever, zapadni silazni krak.

Kratkotrajno prekidanje prometa u intervalu do 15 minuta za sva vozila na sljedećim lokacijama: autocesta A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, čvor Buzin, u oba smjera 300 metara zapadno i istočno od čvora, autocesta A11 Zagreb – Sisak, priključak Velika Gorica sjever, u oba smjera 300 metara južno i sjeverno od priključka.

Dolazak američkog potpredsjednika Joea Bidena tijekom današnjeg dana pratite na N1 televiziji.