SAD nikada nije izgubio interes za nas, ovo je samo potvrda

Vijesti 25. stu 201509:58 > 09:59
N1

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je u srijedu za N1 kako je dolazak američkog potpredsjednika vrlo važan događaj i za "povratak" Amerike u ovaj dio svijeta.

“Mislim da Amerika nikad nije izgubila interes, mi godinama kvalitetno surađujemo. Ovaj dio svijeta sigurno nije takav kakav je bio u vrijeme ratova u JI Europi. Interes za suradnju u ovom dijelu Europe je uvijek postojao, a ovo je samo potvrda”, kaže Pusić.

“Geopolitički smo takav prostor, a RH je čvrsti američki saveznik i u tom smislu usko surađujemo godinama, međutim hrvatski prvi interes je stabiliziranje neposrednog okruženja. Ovaj posjet je dogovoren prije komplicirane svjetske situacije, koja je opasna ne samo za ovaj dio svijeta nego i cijeli svijet, i nakon pariških terorističkh napada te rušenja ruskog aviona od strane Turke.”

“Danas će dominirati teme napetosti između Turske i Rusije, izbjeglička kriza, opasnost od terorizma i suradnja u regiji”, najavila je Pusić o summitu o kojem izvještavamo uživo na ovom linku.

Na pitanje hoće li se SAD jače uklkjučiti u stabilizaciju ovih prostora zbog BiH, odnosno zbog pojačane opasnosti od terorizma, Pusić najglašava da je Hrvatska uvijek imala BiH kao jednu od ključnih tema. “Zato smo i inicirali promjenu politike EU prema BiH, i to će sigurno također biti tema.”

Koliko je i je li RH angažirana u savjetodavnom ili političkom savezništvu s NATO-om i EU?

“Naravno, dio smo NATO-a i EU i u potpunosti smo uključeni u sve rasprave u ovim organizacijama. RH ima i direktni interes baš zbog geografskog položaja, i što se nas tiče rješavanje sukoba između Turske i Rusije je primarno, i važno nam je da se to zadrži na razini bilateralnog rješavanja sukoba.”

Je li RH aktivno uključena u francusku inicijativu u EU, odnosnio u globalnoj borbi protiv “Islamske države”?

“Uključeni smo od početka u koaliciju za borbu protiv terorizma, i prije francuske tragedije, a sad to postaje dodatno važno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.