Neslužbeno: USKOK istražuje Raškovićev braniteljski status

Vijesti 02. pro 201510:06 > 10:18
N1

USKOK je naložio policiji provođenje izvida zbog moguće kupovine mandata tj. mogućih koruptivnih aktivnosti prema osobama koje su na osnovu službenih rezultata parlamentarnih izbora dobile saborski mandat za 8. saziv Hrvatskog sabora.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je na temelju članka 206. Zakona o kaznenom postupku naložio policiji provođenje izvida, a slijedom saznanja iz medija u kojima su se iznosili podaci o prijetnjama te navodnom kupovanju–trgovini mandatima, tj. mogućim koruptivnim aktivnostima prema osobama koje su na osnovu službenih rezultata parlamentarnih izbora dobile saborski mandat za 8. saziv Hrvatskog sabora.

S obzirom da istupi pojedinih novoizabranih saborskih zastupnika u medijima upućuju na zaključak o postojanju osnove sumnje u počinjenje kaznenih djela prijetnje i koruptivnih kaznenih djela; u svrhu temeljne ustavne obveze čuvanja parlamentarnog poretka Republike Hrvatske; Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) je dužno provjeriti izrečene navode.

Ovo postupanje ne prejudicira moguću kaznenu odgovornost ni jedne osobe.

Kako neslužbeno doznajemo, Uskok je dao policiji istražiti navode “odmetnutog” SDSS-ovca Mirka Raškovića, koji se predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović požalio na pritiske i prijetnje iz vlastite stranke. Također, neslužbeno doznajemo da je naloženo da se utvrdi braniteljski status Raškoviću.

Ispitivat će se i Pupovčeve tvrdnje kako je Rašković bio pod pritiskom stranke s kojom su godinama surađivali i bili partneri u vlasti.

Uskok je policiji dao nalog i da napravi izvide u slučaju MOST-a, odnosno navodnim pritiscima o kojima su pričali Stipe Petrina i Ivan Kovačić.

Policija će napraviti dodatnu analizu članaka objavljenih u medijima kako bi se vidjelo tko je što izjavljivao i ima li tu elemenata kaznenog djela ili se radi o čistom politikanstvu.

U slučaju da se utvrdi da je bilo riječi o kaznenom djelu podmićivanja saborskog zastupnika, počiniteljima prijeti od godine do osam godina zatvora.