"Ne može se ekonomski migrant poznati po zemlji porijekla"

Vijesti 02. pro 201518:28 > 18:39
N1

Gošća Dnevnika bila je docentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Goranka Lalić Novak, stručnjakinja za pitanja migracija i azila.

Ona navodi kako se smanjeni priljev izbjeglica u Hrvatsku može tumačiti pojedinim objektivnim i političkim razlozima koji su nastupili.

“Objektivni su vremenska situacija, odnosno dolazak zime što otežava prolazak izbjeglicama. Ali tu je i postavljanje žica na makedonskoj granici te na granici sa Turskom, koja pokušava smanjiti priljev pogotovo ekonomskih migranata”, kazala je.

Turska je, naime, onemogućila prolaz i uhitila preko tisuću migranata, iz čega se dâ zaključiti da je dogovor između te zemlje i Europske unije, koji je podrazumijevao i pomoć od tri milijarde eura, počeo djelovati.

“Ta vrsta dogovora je bila očekivana, jer priljev se može zaustaviti samo na granici Turske i Grčke. Pomoć je dogovorena i Turska će poduzimati mjere, zaustavljati iregularne migrante te ih vraćati”, ustvrdila je Novak Lalić.

Upitana je da prokomentira odluku europskih država, prvenstveno Njemačke, da vraća ekonomske migrante, ali i izbjeglice iz Afganistana.

“Ta odluka možda jest opravdana, ali međunarodno pravo nalaže da se o statusu izbjeglice odlučuje  individualno, odnosno da utvrđivanje zemlje porijekla nije dosta”, naglasila je Novak Lalić, dodajući da izbjeglica može doći i iz zemlje koja nije zahvaćena ratom, iz ekonomskih razloga, jer zbog svog identiteta nema pristupa zaradi kojom se može prehraniti.

Lalić Novak je povećanje udjela žena i djece u ukupnom broju izbjeglica u zadnjoj godini nazvala novim trendom, budući da su u dosadašnjim mješovitim migracijskim kretanjima to činili uglavnom mladi, radno sposobni muškarci.

“Razlog može biti to što su mnoge sirijske žene ostale udovice i sada se brinu o obitelji te se odlučuju na ovaj korak”, ustvrdila je Novak Lalić.

Posljednjih dana manji je priljev migranata u Hrvatsku, čini se da izbjeglička kriza polako jenjava, no u MUP-u napominju da su i dalje spremni na nove valove izbjeglica koji u našu zemlju dolaze iz Srbije.

Više o tome pogledajte u prilogu reporterke N1 Ivane Franić.