Podolnjak povukao kandidaturu, prekinuta sjednica Sabora!

Vijesti 03. pro 201507:22 > 12:15
Zeljko Lukunic/PIXSELL

U saborsku je proceduru u četvrtak upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnika Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom,na što je predsjedavajući Josip Leko konstatirao kako to znači da u proceduri ne postoji ni jedan valjan prijedlog te prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora.

 TIJEK DOGAĐAJA

11:47Tomislav Karamarko je okupljenim novinarima kazao kako mu je žao Podolnjaka zbog svega što se danas dogodilo, napomenuvši kako HDZ nastavlja pregovore s Mostom.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

11:09Milorad Pupovac nije želio odgovoriti da li je pričao s Mirkom Raškovićem oko vraćanja mandata stranci. ‘To je predmet organa, meni se već dugo vremena ne javlja kao ni ostalim stranačkim drugovima. Ja jučer nisam bio u policiji, ja sam saborski zastupnik i nema razloga da idem tamo. Dao sam iskaz, a policija je dužna čuvati dostojanstvo zastupnika’, rekao je Pupovac.

11:07 “Ni jedna opcija ni sa MOST-om nema dvotrećinsku većinu, kako će se birati ustavni suci ako nema konsenzusa?”, pitao je Podolnjak.

11:05 Nakon što je upitan hoće li se Sabor konstituirati nakon što predsjednica države odredi mandatara, Josip Leko izjavio je kako ne zna što slijedi. “Baba Vanga je aktualna ovih dana u medijima”, komentirao je.

10:58Božo Petrov kratko je komentirao novonastalu situaciju: ‘Pitajte HDZ zašto nisu podržali Podolnjaka za predsjednika Sabora. Voljeli bismo da se konačno postigne konsenzus’, kazao je.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

10:52 “MOST-u je ponuđena pozicija da mogu kontrolirati sve”, kazao je Silvano Hrelja (HSU) iz koalicije Hrvatska raste, navodeći da su mogli vraćati zakone na doradu Vladi i slično. “Propustili su veliku priliku ako žele reforme. Takvi krediti se troše i ne nude se dvaput”, kazao je Hrelja.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

10:48 “Vrlo veliki pritisak javnosti će biti na sve aktere na političkoj pozornici da se odgovorno i savjesno ponašaju da u Hrvatskoj ne nastupni politička i ustavna kriza. Paraliziran je rad zakonodavne vlasti, Sabora, koji donosi zakone i kontrolira Vladu. Ni jedna zemlja ne može dugo biti bez takvog tijela”, kazao je savjetnik predsjednice Vladimir Šeks. Prigovorio je onima koji “vode računa o svojim partikularnim interesima”, a ne o interesima države, no nije htio reći tko je to. Nije se složio s ocjenom MOST-a da je sjednica preuranjena.

10:43 “Podolnjak je znao za kandidaturu još kad smo bili u Uredu predsjednice”, kazao je Stipe Petrina.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

10:37 “Pozivam sve novoizabrane zastupnike na odgovornost prema biračima. Drugi krug konzultacija započet će u ponedjeljak”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

10:33 Podolnjak je kazao da će prijedlog prihvatiti samo kao rezultat konsenzusa. “Moja stranka ima samo 15 zastupnika. Budući da konsenzusa nema, povlačim kandidaturu. Da, ne prihvaćam je”, kazao je Podolnjak. Sjednica Sabora je nakon toga prekinuta.

10:31 “Mi nismo za prijedlog koji ste stavili na klupu”, kazao je Davorin Mlakar (HDZ)

10:29 Stipe Petrina kazao je da se Podolnjak nije izjasnio. “To ne može biti uvjetovano po Poslovniku. Predlažem mu da se očituje, ne može to uvjetovati”, kazao je Petrina.

10:26 Podolnjak je kazao da neće prihvatiti kandidaturu ako ga ne podržavaju obje velike stranke.

“Mi u ovom trenutku ne znamo da li je to činjenica, jer se predstavnici Domoljubne koalicije nisu izjasnili. Ako su oni za prijedlog koji je podnijet, prihvaćam kandidaturu i glasat ćemo za taj prijedlog”, kazao je na to Podolnjak.

10:25 Osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš požalio se na povredu poslovnika, jer se Podolnjak nije očitovao o tome prihvaća li kandidaturu. Leko je ustvrdio da je Podolnjak prisutan i da zna izraziti svoju volju.

10:23 Leko je kazao kako se sa glasanjem čeka dok zastupnici ne dobiju prijedlog na stol, kako bi se moglo vidjeti tko je predlagatelj. Pozvao je zastupnike da budu transparentni, zbog digniteta Sabora.

“Izbor nije demokratski iscrpio sve mogućnosti”, kazao je pa ih zatim naputio kako da elektronički glasuju.

10:21 Leko je ustvrdio da 55 zastupnika predlaže Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora.

10:20 HDZ-ovac Davorin Mlakar zatražio je stanku odmah nakon toga.

“Ni Sabor, niti klub HDZ-a nije konstituiran. Molim vas lijepo, riješili smo to, nema stanke”, kazao mu je Leko.

10:17 Leko je kazao i da je baš svaki od 151 zastupnika došao u Sabor. Mirko Rašković, bivši SDSS-ovac, dodao je da kako je on uvjetno podio ostavku na nespojivo mjesto zamjenika župana pa ne može glasati.

10:10 Zastupnici su se prijavili, vrata sabornice su se zatvorila. Leko je kazao da prema poslovniku mu je pripala “dužnost i čast” privremeno predsjedati konstituirajućom sjednicom Sabora. Čestitao je izabranim zastupnicima i pozdravio goste – predsjednicu, bivše predsjednike i članove vlade, čelnike Ustavnog, Vrhovnog suda, DORH-a, Glavnog stožera OSRH, vjerske dužnosnike i slično.

10:05Josip Leko, predsjednik Sabora kojemu je istekao mandat, pozvao je zastupnike na registraciju, kako bi mogli pristupiti glasovanju. Sabornica je poluprazna.

9:55 HSLS-ovac Darinko Kosor ustvrdio je da Domoljubna koalicija sigurno neće podržati jednog, zajedničkog kandidata svih stranaka.

9:45 U Sabor je stigao i Božo Petrov, čelnik Mosta. ‘Konstituiranje Sabora ne ovisi o Mostu nego o HDZ-u i SDP-u’, kazao je kratko reporterki N1 televizije.

9.33Zoran Milanović izjavio je na konferenciji za medije da se SDP nije bavio političko trgovinom te da je Boži Petrovu otvoreno ponudio da bude predsjednik Sabora, što se radi u naprednim demokracijama.

Vjeruje da je Petrov izložen pritiscima. ‘Jasno je da mi igramo po jasnim pravilaima, a HDZ je seoski kockar. Zavučeni su u mišju rupu’, kazao je Milanović.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

9:29 Upitan tko će biti predsjednik Sabora, HDZ-ovac Vladimir Šeks kazao je: “To zna samo vjetar”.

9:24 Karamarkovu izjavu ‘Bit će lijepo danas…’ brzopotezno je na Twitteru komentirala bivša premijerka Jadranka Kosor.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

9:00 Tajnik SDP-a Igor Dragovan je uoči sjednice kluba SDP-a u 9 sati poručio samo: “Bit će zanimljiv dan”.

Ni dosadašnji predsjednik Sabora iz SDP-ovih redova, Josip Leko, nije bio rječitiji, tvrdeći da ništa ne zna. Kada su ga upitali hoće li ostati predsjednik Sabora, Leko je novinarima odvratio sa: “To vi meni recite, vi imate više informacija”.

8:45 Sjednica kluba HDZ-a kasnila je 15 minuta, jer se vrh HDZ-a – Tomislav Karamarko, Milijan Brkić, Željko Reiner – zatvorio u prostorije.

“Ja ne dajem preporuke, nego razgovaram s ljudima, pa što zaključimo”, kazao je Karamarko prije toga, odgovarajući na pitanje koga će predložiti za predsjednika Sabora. “Ne bih sada o tome, bit će lijep razgovor, bit će lijepo danas, sve će biti u redu”, kazao je šef HDZ-a.

Na pitanje bi li HDZ kao pobjednička strnaka trebala imati svog predsjednika Sabora i kakav će stav zauzeti na sjednici, odgovarala je HDZ-ova Josipa Rimac.

“Nemojte žuriti, jutro je, polako, dan je dug i znat ćete sve tijekom dana”, kazala je sat vremena prije početka sjednice Sabora.

Sabor broji 151 zastupnika, na izborima ih je najviše – 59, osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, no SDP-ova koalicija Hrvatska raste je, nakon nekoliko dana, na konzultacije s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.

Ni to, međutim, nije dovoljno za parlamentarnu većinu koja bi izabrala vladu, za koju se traži potpora 76 zastupnika. Za tu su brojku velikim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji je na izborima dobio ukupno 19 mandata, no nakon “osipanja” ostao je na 15 zastupnika u svom klubu.

S namjerom da osiguraju konstituiranje Sabora pregovarači Mosta bili su u srijedu u SDP-u, a potom i u HDZ-u, gdje su, po neslužbenim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika Sabora podrže njihova Roberta Podolnjaka.

Neslužbeno se doznaje kako im je SDP odgovorio pozitivno, ali kako u HDZ-u nisu skloni takvoj ideji.

Teško je, međutim, predvidjeti hoće li se Sabor konstituirati, odnosno izabrati predsjednika. Izbor predsjednika, naime, mora predložiti najmanje jedna trećina, odnosno 51 zastupnik, a ako to učine i HDZ i SDP, po Poslovniku se glasuje tajno.
Zastupnici Mosta su, međutim, najavili kako će tražiti javno glasovanje, što se mora provesti ako to zatraži najmanje 15 zastupnika. Zatraži li Most javno glasovanje, o njihovu će prijedlogu odlučiti većina nazočnih zastupnika, pod uvjetom da se na sjednici okupi kvorum, odnosno najmanje polovica izabranih zastupnika.

Na zasjedanje su pozvani brojni uglednici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je Sabor i sazvala na prvo zasjedanje.

Pozivi su upućeni i bivšim predsjednicima Sabora, predstavnicima sudbene vlasti, vjerskih zajednica, sindikata, udruga branitelja, diplomatsko-konzularnom zboru.

Za sada je poznato da su 32, od 151 zastupnika, podnijeli zahtjeve za mirovanjem mandata zbog obnašanja nespojivih dužnosti, 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a, te po jedan iz HDSSB-a i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.