Nitko nema većinu, sljedeće konzultacije idući tjedan

Vijesti 07. pro 201513:57 > 15:06
N1

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jutros održala prvi krug današnjih konzultacija na Pantovčaku, razgovori s predstavnicima stranaka i koalicija nastavljeni su u 14 sati.

U drugoj ”rundi” današnjih razgovora sudjelovali su predstavnici Mosta te dviju najvećih koalicija Hrvatska raste i Domoljubne koalicije.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA NAŠEM PORTALU

15:50 “I dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom svih zastupnika u Hrvatskom saboru. Nedvosmisleno želim poručiti svim političkim akterima kako ću ustrajati do kraja na ustavnoj odredbi koja uvjetuje potrebnu većinu u Saboru”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović po završetku konzultacija.

ČITAVO OBRAĆANJE PREDSJEDNICE PROČITAJTE OVDJE

15:35 ”Pregovori teku. Razgovarali smo o onom što se dogdilo i o onom što Most traži. Moramo sazvati naša stranačka tijela i donijeti odluke”, rekao je Karamarko.

VIŠE TOME PROČITAJTE OVDJE

15:30 Domoljubna koalicija završila konzultacije s predsjednicom.

15:05 O slučaju bivšeg SDSS-ovog zastupnika Mirka Raškovića Milanović je kazao kako je od njega očekivao potporu.

”Mislio sam da će mi on potpisati prije nego vlastiti ćaća”, kazao je Milanović dok je dokument kojim je umirovljen opisao kao ”vrlo čudan”.

15:00 Milanović nakon konzultacija: Nema tu izmotavanja i migoljenja…. Postavio sam civilizacijski, moralni prag. Moram se konzultirati sa strankom”, rekao je novinarima.

14:55 Predstavnici koalicije Hrvatska raste obavili konzultacije s predsjednicom.

“Bilo bi najpoštenije da se svi zastupnici skupe i da idemo na nove izbore ili da cijeli MOST ide uz HDZ . Ako ih ima dosta. Nisam dobio mandat za veliku koaliciju, vidjet ćemo što će reći Glavni odbor i predsjedništvo stranke. Nije nikakva panika, vjerujem da ćemo konstituirati Sabor i sastaviti Vladu”, kazao je Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednicom.

Dodao je da današnji sastanak s predstavnicima Domoljubne koalicije i Mosta nije nikakav presedan te da je već sjedio s Karamarkom kada se odlučivalo o arbitraži.

Milanović je ponovio i svoj stav koji je iznio i na današnjem sastanku te je kazao da je u ovoj situaciji odgovornost na saborskim zastupnicima, a ne na Ustavnom sudu.

”Ne, ne zalažem se za ukidanje suda… Pokušali smo izabrati suce… U 5 i pol godina nismo nikoga uspjeli izabrati u Ustavni sud”, kazao je Milanović.

14:45 Na Pantovčak stigli i predstavnici Domoljubne koalicije.

Predsjednica još uvijek razgovara s predstavnicima koalicije Hrvatska raste. Za razliku od prošlih konzultacija na kojima se Zoran Milanović zadržao kratko, razgovori s predsjednicom sada traju preko 20 minuta.

14:25 Nakon razgovora s predsjednicom Božo Petrov ponovio je ono što je rekao i nakon sastanka s predstavnicima koalicija Hrvatska i raste i Domoljubna koalicija: ”Ako dobijemo odbijenicu i jedne i druge koalicije, ići će novi izbori”, kazao je Petrov. Dodao je kako ovaj put nije nasamo razgovarao s predsjednicom.

14:15 Predstavnici koalicije Hrvatska raste stigli na Pantovčak. Predsjednica još uvijek razgovara s Petrovom. Uz Zorana Milanovića na razgovore došli Silvano Hrelja, Vesna Pusić i Nansi Tirelli.

14:00 Prvi su na Pantovčak došli MOST-ovi predstavnici Bulj, Podolnjak i Petrov.

Podsjetimo ranije danas razgovore s predsjednicom obavili su predstavnici nacionalnih manjina, Stipe Petrina, izabrani zastupnik na listi Mosta te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida.

Nakon njih, s hrvatskom predsjednicom razgovarali su Reformist Radimir Čačić, iz HDSSB-ov Josip Salapić, potom Milan Bandić sa svojom Strankom rada i solidarnosti, Drago Prgomet iz stranke Hrid te čelnik IDS-a Boris Miletić.

Više od jutrašnjem tijeku konzultacija pročitajte OVDJE.

Osim konzultacija koje je za danas sazvala predsjednica, s početkom u 12 sati održan je i sastanak Mosta s predstavnicima koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija.

Sastanak na kojem su sudjelovali Zoran Milanović, Tomislav Karamarko i Božo Petrov trajao je sat vremena, a na koncu nije dogovoreno ništa konkretno. Petrov je inzistirao na konsenzusu oko izbora premijera, te je Karamarku i Milanoviću dao tjedan dana da razmisle je li im to prihvatljivo. Kako je tekao današnji sastanak pročitajte OVDJE.