Nisam više siguran zašto se nogometni savez zove 'hrvatski'

Vijesti 08. pro 201509:39 > 09:41
N1

U Novom danu gostovao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je komentirao pokušaje sastavljanja nove vlade, govorio o utjecaju tog procesa na lokalnu samoupravu, ali komentirao je i turističku ponudu Splita u zimskom periodu.

Izjavio je kako je gledao sastanak predstavnika Mosta, Domoljubne koalicije te koalicije Hrvatska raste u Esplanadi te ustvrdio da je iznenađen što se nije daleko odmaklo nakon dogovora i pregovora nakon mjesec dana. Split se, navodi, pripremio za pauzu dok traje tehnička vlada, međutim, to stanje ne bi trebalo potrajati.

“Zasad mislim da nemamo problema vezano za sastavljanje vlade, postoji tehnička vlada koja može ispunjavati potrebe, ali ako se uskoro nešto ne dogodi – imat ćemo problema s proračunima, propisima i pribavljanjem mišljenja od ministarstava”, kazao je.

Upitan je što misli o ideji reformske vlade i mogućnosti novih izbora.

“Ne vjerujem u mogućnost tako široke vlade, pogotovo zato što se govori o konsenzusima. Vjerujem da će se jedan dio Mosta prikoniti jednoj ili drugoj strani, ali naizgledniji su novi izbori, mada se zbog njih odnosi snaga neće naročito promijeniti”, kazao je.

Tihomir Ladišić upitao je Baldasara i o prigovorima na njegov račun, koji su se gomilali u njegovom mandatu zbog bliskosti s desnicom, ponajprije zbog obilježavanja ‘čudnih’ praznika. Naime, Baldasaru se zamjera polaganje vijenca za poginule pripadnike IX. bojne HOS-a ‘Rafael Vitez Boban’ na dan uspostave kvislinške NDH, što je ujedno i lažni datum osnivanja te bojne, nazvane po ustaškom ratnom zločincu.

“Ja sam to doživio tako da gradonačelnik mora raditi kao i predsjednik, u ovom slučaju predsjednica države. Morate se staviti iznad stranke. Naravno, ne trebate zaboraviti one koji su vas podržavali i gurali, ali morate biti predsjednik svih građana. Ja sam išao na spomenik braniteljima pogininulima u Domovinskom ratu, a sve one instignije su iz Drugog, a ne iz Domovinskog rata. Ništa od toga nije zabranjeno i zato bi se za prigovore trebalo obratiti DORH-u”, izjavio je, dodajući da neke od pripadnika te bojne HOS-a i osobno poznaje i nije im lako objasniti zašto se ne bi išlo na obilježavanje stradanja.

Prigovor Šukeru i HNS-u

U potpunosti podržava Hajduk i njegove navijače u sporu sa Hrvatskim nogometnim savezom.

“Hajduk s punim pravom postavlja pitanja vezana za HNS i njihov odnos prema nogometu i Dinamu. Nema tu odnosa između Zagreba i Splita, no kad je nogomet u pitanju tu postoji ogorčenje i doza revolta – ne zbog Zagreba nego zbog HNS-a, nisam više siguran zašto se zove hrvatski”, kazao je Baldasar. Prigovorio je i čelniku saveza Davoru Šukeru za kojeg smatra da “se spustio na nešto što mu nije primjereno, a vidite i da DORH ima nešto za reći po tom pitanju”.

Zahvalio se konzervatorima koji su pokrenuli postupak uvrštenja Hajdukovog stadiona Poljud među spomenike kulture, koji je sada u završnoj fazi. Naglasio je kako Grad Split sam nema dovoljno sredstava da ulaže u njegovu obnovu, budući da je izgradnja izvršena sredstvima dviju država te Grada.

“Nadamo se da ćemo preko Ministarstva kulture moće povući sredstva iz europskih fondova”, kazao je.

S druge strane, rukometna arena Spaladium pretvorena je godinama u ruglo.

“Ona je problem, odnosno potencijalni problem. Pokušavamo postići dogovor s bankama, ali bez učešća države ne možemo ništa. Pokrenut je arbitražni postupak zbog hipoteke nad arenom, vrijedne šezdesetak milijuna eura”, kazao je Baldasar. To je jedan od razloga zašto se nada ranijeem formiranju vlade, budući da je Grad Split sada praktički sam u sporu s bankama.

Govoreći o zimskoj turističkoj ponudi, Baldasar navodi da su cijene nešto niže nego za vrijeme sezone te da ugostitelji sami jako puno rade na obogaćivanju ponude. Osim toga, u Splitu se održava adventski sajam, a za dolazak američkog nosača aviona USS Harry S. Truman kaže da je srećom upotpunio ponudu.

Nosač aviona kao kruzer

“Kao da je došao kruzer, dosta je velika popunjenost u hotelima”, kazao je. Osim restorana ACI s pogledom na Brački kanal gdje je usidren nosač aviona, turistima preporučuje odlazak na rivu, obilazak adventskih kućica u sklopu božićnog sajma, oko kojeg se vrte “priče, đir, šušur i sve one trač rubrike koje čine Split Splitom”.

Taj je grad je višestruko nagrađivana destinacija, što Baldasar tumači kao posljedicu “dosta okolnosti, malo i duha i pozitivnog dišpeta”, jer građani nisu htjeli pati u apatiju, zato što nema industrije i posla u gradu.

“Važno je da se novac vrti i da ljudi rade, ovim umanjujemo nezaposlenost što je najveći problem”, kazao je, dodajući da je u zimskom periodu nezaposlenost veća i iznosi oko 18 posto, što je puno za taj grad, premda dijeli sudbinu ostatka Hrvatske. Od drugih problema navodi da su najveći problemi izvan centra grada, koji je sređen, ali zahtijeva obnovu krovova i “škuri” u Dioklecijanovoj palači.

“Izvan centra grada moramo obnoviti kanalizaciju, vodovodnu i strunu mrežu, ali to se rješava i ne možemo to preko noći”, kazao je Baldasar.

Kada je riječ o Zapadnoj obali, gradonačelnik navodi da su u postupku još pojedine građevinske dozvole te da su tri hotela u zadnjoj fazi pripreme. Računa i na građevinski sektor da smanji nezaposlenost u Splitu.