Klarić: 'Ovo se pretvara u najveću prevaru u našoj politici'

Vijesti 16. pro 201509:14 > 09:15
N1

Gost Novog dana bio je Jasmin Klarić iz Novog lista, koji smatra da je prilično izgledno da će Most otići s HDZ-om, bez obzira što Most tvrdi da tek slijede pregovori.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u malom su vremenskom razmaku ustvrdili da HDZ neće ići u koaliciju s SDP-om, dok Most i dalje tvrdi da se nastavljaju pregovori oko tripartitne vlade.

“Priča se pretvara u farsu i najveću prevaru u hrvatskoj politici, a znamo koliko je na tom polju oštra konkurencija”, ustvrdio je šef zagrebačkog dopisništva Novog lista.

Upitan je koliko je Zoran Milanović pomiren s činjenicom da ide u oporbu.

“Nije pomiren. On je na konferenciji za medije apelirao na ljude u Mostu, one koji vide što se događa, a šute. Računa da dio neće pristati na perfidnu igru u koju su uvučeni ili su u njoj svojom voljom”, navodi Klarić. Po njemu je, ipak, vjerojatno da će u četvrti krug konzultacija Karamarko doći sa 76 potpisa predsjednici.

Zamoljen da komentira Milanovićevu izjavu o tome da pregovori po njemu izgledaju kao mostobran za povratak kriminalne organizacije na vlast, Klarić kaže da je predsjednik SDP-a mislio na to da se HDZ vraća na vlast uz pomoć Mosta, odnosno “da je priča modelirana tako”, budući da se zaboravilo na priče o gospodarskom pojasu, reformama i sve se svelo na jedan papir iz kojeg Most iščitava HDZ-ovu spremnost na ispunjavanje njihovih uvjeta.

Ispada da je Petrina bio u pravu

“Mislim da je pretjerao s izrazom kriminalna organizacija, jer nisu svi kriminalci u HDZ-u, ali činjenica je da su ondje ljudi s vrlo upitnim djelima iza njih, zbog čega su pokrenute istrage ili su podignute optužnice”, kaže Klarić, dodajući da je iz HDZ-a i Ivo Sanader, koji je već poslovično postao “kriv za sve”, dok nitko drugi ne zna što se zbivalo oko njega.

Što se tiče prognoze političkog epiloga, Klarić navodi da sada “Petrov pokušava odigrati dovoljno oprezno da im se ekipa ne raspe” pa se cijela stvar može odigravati duže, da ispadne da se vode teški pregovori pa da tek nakon Nove godine imamo novu vladu.

“Neće doći do novih izbora, najvjerojatnije je da će vlada biti formirana u siječnju”, ustvrdio je. Ipak, ne vjeruje da bi Karamarko mogao biti premijer.

“Vjerojatno se ekipa boji da Most ostane bez većine, da netko ne pretrči na drugu stranu. No, tko zna? Prije 15 dana smo bili dobrohotni, ali ispada da je Petrina bio u pravu i da je cijela priča vođena u ovom smjeru”, zaključuje Klarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.