Sezonska sniženja od sada samo dva puta godišnje

Vijesti 17. pro 201510:43 > 10:47
N1

Ministarstvo gospodarstva donijelo je Pravilnik o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja.

Na temelju Zakona o zaštiti potrošača ovim Pravilnikom određuju se uvjeti i način provođenja sezonskog sniženja.

Pravila su: Sezonsko sniženje odvija se dva puta godišnje; Zimsko sezonsko sniženje započinje od 27. prosinca; Ljetno sezonsko sniženje započinje od 1. srpnja; Sezonsko sniženje može trajati najdulje 60 dana;  U okviru sezonskog sniženja, redovna cijena i nova snižena cijena iskazuju se jasno, vidljivo i čitljivo.

Članak 4 kaže da ako se u propisanom razdoblju nisu prodani svi proizvodi, trgovac može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, što je bilo u srijedu, 16. prosinca 2015.

Podsjećamo, još u ožujku trgovci nisu bili zadovoljni zadanim terminima sezonskih sniženja što su jasno i poručili predstavnicima Ministarstva gospodarstva. Trgovine već tada nisu mogle oglašavati sniženja kako vlasnicima padne na pamet, već samo triput godišnje; ono zimsko zakonodavac je bio definirao u razdoblju od 27. prosinca do 10. siječnja, proljetno od 1. do 15. travnja, te ljetno od 10. do 25. kolovoza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.