Hrvatski i slovenski građani igrat će odbojku preko žice

Vijesti 18. pro 201508:41 > 08:42
TANJUG/Jaroslav Pap

Poznati hrvatski i slovenski sportaši, glumci i brojni drugi građani ove će subote odigrati prijateljsku odbojkašku utakmicu na ogradi od žilet žice koja je postavljena na granici dvije zemlje u Istri.

Prvo poluvrijeme odigrat će se u 11 sati na graničnom prijelazu Lucija – Brezovica, a drugo u 14 sati na prijelazu Dragonja – Kaštel, navodi se u priopćenju grada Pule.

Riječ je o zajedničkom protestu zbog slovenskog postavljanja žilet žice uz granicu s Hrvatskom, a organizira ga grad Pula, koji je kandidat za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Podsjetimo, Slovenija je dosad postavila 140 kilometara ograde uz granicu s Hrvatskom.

Više od 50 kilometara žilet žice postavljeno je samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, a nova i dalje niče. I već je nekoliko puta zabilježeno da su životinje, poput srna i jelena na toj istoj žici stradale.

Zbog toga je hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša od europskog povjerenika za okoliš zatražilo da poduzme sve korake kako bi se žica maknula jer narušava direktive o staništima.

Isto je zatražilo i ministarstvo vanjskih poslova od potpredsjednka Europske komisije.

Ministrica Pusić je u pismu naglasila kako je Republika Hrvatska uvjerena da će Europska komisija u ovom kontekstu postupiti u skladu sa svojim dužnostima „čuvara ugovora” i poduzeti hitne mjere kojima bi se osigurala djelotvorna provedba prava zaštite prirode u EU-u.

Slovenski premijer Miro Cerar objašnjava da ne namjerava opasati čitavu hrvatsko-slovensku granicu te da Hrvatska ne može pokrenuti nikakav postupak pred Europskom komisijom.

Zoran Milanović nije htio previše komentirati potez, no tvrdi kako se to moralo učiniti.

“Ne mogu komentirati, to smo napravili jer smo morali, jer ima nekih nepravilnosti i moramo reagirati na to”, rekao je Milanović.