Predsjednica Tihomiru Oreškoviću povjerila mandat

Vijesti 23. pro 201514:02 > 18:46
N1

Tihomir Orešković je mandatar 13. vlade Republike Hrvatske, odlučila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

TIJEK KONZULTACIJA PRATITE UŽIVO

18:30 Prvi se javnosti obratio mandatar Tihomir Orešković.

“Poštovana predsjednice slobodan sam vam predočiti 78 potpisa zastupnika u Hrvatskom saboru čije povjerenje uživam”, kazao je Orešković.

“Zaršila sam peti i posljednji krug konzultacija oko izbora osobe koja uživa povjerenje većine svih zastupnika u Saboru. Uvjerio me kako uživa povjerenje 78 zastupnika, što mi je dokazao i javnim predavanjem njihovih potpisa. Stoga mu ovom prigodom povjeravam mandat za sastav 13. po redu hrvatske vlade”, kazala je Kolinda Grabar Kitarović, navodeći da konstituirajuću sjednicu Sabora sazviva za 28. prosinca.

“Zahvaljujem se Domoljubnoj koalciji i Mostu na ukazanom povjerenju, predsjednici na dobivenom mandatu i uložit ću sve svoje znanje i trud za formiranje vlade”, kazao je Orešković.

“Pozivam parlamentarnu većinu i opoziciju da me podrže da to učinim. Znam da danas nema vremena za prvih sto dana vlade i to ne tražim. Jedini cilj nam je da zajedno radimo da sutra bude bolje nego danas”, kazao je Orešković.

17:41 Petrov, Karamarko i Orešković zajedno stigli na konzultacije kod predsjednice. Kasnili 10 minuta.

17:25 Konzultacije su završili i predstavnici koalicije Hrvatska raste. Novinarima se obratila predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

”Dosad nitko nije pokazao 76 potpisa. Ovo što je jučer bilo jedini znak je bila činjenica da su Karamarko i Petrov došli zajedno ali potpise nisu imali. Dosad nitko nije pokazao 76 potpisa. Ustav je jasan ukoliko netko dođe sa 76 potpisa za jednu osobu onda po predsjednica toj osobi treba dati mandat. Ali ako se pojavi situacija da imaju potpise za jednog i drugog moj je stav da bi nakon ove jedne nedopustive situacije, kroz koju smo prošli zadnjih mjesec i pol dana, Hrvatka trebala ići na nove izbore jer tko god sastavi vladu na ovaj način imat će velikih poteškoća s autoritetom i legitimitetom”, rekla je Pusić.

17:10 Domoljubna koalicija će Mostom i njihovim zajedničkim kandidatom Tihomirom Oreškovićem doći na sastanak kod predsjednice u 17.30 sati te će joj donijeti 78 prikupljenih potpisa.

16:55 U ime koalicije Hrvatska raste, stigli samo Vesna Pusić i Silvano Hrelja. Unatoč najavama Zoran Milanović nije došao na Pantovčak.

16:25 ”Dao sam potporu novom mandataru, mislim da se zove Tihomir Orešković”, našalio se Bandić s okupljenim novinarima nakon konzultacija pa je pojasnio kako Orešković ipak jest mandatar.

”Mislim da će napraviti nešto za ovu zemlju sa svojim timom ljudi”, kazao je Bandić.

16:10 Zastupnica HRID-a Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako će HRID biti u opoziciji.

16:05 Gordana Rusak nakon konzultacija: ”Nitko nas nije kontaktirao, ne možemo bjanko dati potpise. Iz medija smo vidjeli ime Tihomira Oreškovića.

15:55: Pred novinare su izašli Božo Petrovi i Tomislav Karamarko. Objavili su kako je njihov zajednički kandidat za mandatara TIHOMIR OREŠKOVIĆ.

Tko je Tihomir Orešković pročitajte  – OVDJE.

15:40 Čačić nakon konzultacija odgovorio na pitanje je li mu predsjednica rekla ime novog mandatara. Kazao je kako je ”ona rekla njemu i on njoj”. ”Javno je objavljeno pa se nismo nagagađali”, kazao je Čačić, dodavši da je s ”direktorom Plive dobro surađivao”. Smatra da Orešković nema politički legitimitet. ‘Tim koji će okupiti oko sebe, to je zahtjevan projekt’, kazao je Čačić.

Dodao je kako bi njegov prijedlog za mandatara, da ga je netko pitao, a nije, bio Ivica Mudinić.

”Ja sam jučer bio spreman podržati Petrova, nema dvojbe da smo spremni razmotriti opciju da podržimo Orešković”, rekao je on.

15:25 Radimir Čačić stigao na konzultacije.

15:00 Zastupnici manjina: ”Prvo želimo vidjeti imamo li mandatara. Dajte da dišemo kako bismo donijeli ispravne stavove”.

Na pitanje o tome jesu li dali potpise HDZ-ovoj koaliciji Furio Radin je kazao: “Mnogi su se čuli sa svima, ali potpisa nema”, odgovorio je.

Radin je kazao kako su kod predsjednice čuli ime mandatara.

”Mi oko toga nećemo stav imati u ovom trenutku, ne poznajemo ga, prvi put čujemo za to ime. Razgovarat ćemo, vidjet ćemo, da se ne promijeni do 18 sati. Čuli smo ime, pitajte Predsjednicu”, dodao je Radin.

Zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac kazao je kako je čuo za jedno ime mandatara. ”Želimo upoznati što bi takva odluka značila za vladu i za nas”, kazao je Pupovac.

“Prvo, mi nismo tražili dodatno vrijeme. Došli smo zajedno da bismo pokazali ono što smo oduvijek imali kao poziciju, usuglašene stavove. Želimo vidjeti kako će ovaj dan završiti, hoće li ove dvije grupacije oći s usuglašenim prijedlogom. Ako da, vidjeti kakve su pretpostavke da u interesu političke stabilnosti otvorimo prostor za razgovore”, kazao je Pupovac.

14:16 Šest zastupnika nacionalnih manjina zajedno stigli na Pantovčak. S njima nisu Rašković i Lekaj.

13:30 Na Pantovčaku se počinju okupljati novinari.

Dolazak Domoljubne koalicije i predstavnika Mosta očekuje se u 17:30 sati dok je Zoran Milanović svoj dolazak najavio pola sata ranije, u 17 sati.

Najavljeni su dolasci Veljka Kajtazija, Vladimira Bileka, Šandora Juhasa, Furia Radina, Milorada Pupovca, Radimira Čačića i Milana Bandića.

Na konzultacije će se telefonom uključiti IDS-ov Boris Miletić i predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj.

Svoj dolazak otkazali su Mirko Rašković, Stipe Petrina i Ivan Vilibor Sinčić, a zbog bolesti neće doći ni Drago Prgomet.