Željko Reiner izabran za predsjednika Hrvatskog sabora

Vijesti 28. pro 201510:12 > 13:55
N1

Željko Reiner izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora.

Za njega je glasovalo 88 zastupnika, 62 ih je bilo suzdržano, a jedan je bio protiv. Time je konstituiran osmi saziv Hrvatskog sabora

Tijek događaja:

13:50 Tomislav Karamarko obratio se novinarima nakon konstituirajuće sjednice. “Hrvatska nema više vremena eksperimentirati lošim rješenjima i kadrovima. Buduća Vlada neće biti Vlada krupnog kapitala već Vlada reformi. Ja ću biti nešto poput Oreškovićevog zamjenika, no dopustite da to još utvrdimo.Milanoviću poručujem da ne prosipa svoje frustracije na ovanja način”, kazao je Tomislav Karamarko. Više pročitajte OVDJE.

13:45 Nakon prisege zastupnika, Reiner zaključio prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskog sabora.

13:35 Saborski zastupnici prisežu na dužnost.

13:30 U nastavku sjednice,prihvaćeno je izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o izabranim zastupnicima.

13:10 Nakon konstituirajuće sjednice Sabora Božo Petrov se obratio novinarima i kazao da će Sabor nastaviti s radom 15. siječnja te da će do tada biti formirana Vlada, a prije toga će biti sklopljen i “sporazum o reformskoj vladi u kojemu će niti naznačeni jasni ciljevi i prioriteti”. Više pročitajte OVDJE.

13:00 “Radit ćemo na formiranju Vlade u roku od 30 dana i u tom roku ćemo, ja sam siguran, formirati vladu”, rekao je Tihomir Orešković novinarima. Više pročitajte OVDJE.

12:50 Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović kazala je da je zadovoljna te da joj je drago da je konstituiran Sabor. Komentirala je i najavu predsjednika Sabora Željka Reinera da će promijeniti ime Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor. ”Ne bih se opterećivala prošlosti. Hrvatski državni sabor – zašto ne? Radimo za sadašnjost i budućnost. Poruke koje sam iz njegova govora pročitala pozivaju na zajedništvo. To su vrlo pozitivne poruke”, zaključila je predsjednica. Više pročitajte OVDJE.

12:45 “Neke stvari čovjek u životu ne može birati – roditelje, nacionalnost, hoćeš li biti gay, ali neke možeš. Nažalost, Most je izabrao ići u koaliciju sa kriminalnom, špijunskom, proustaškom koalicijom, koju je podržao klub gradonačelnika koji je optužen za teška kaznena djela. Hrvatska nikad nije bila na nižoj demokratskoj točki”, kazao je Zoran Milanović nakon sjednice. Više pročitajte OVDJE.

12:39 Konstituiran je osmi saziv Hrvatskog sabora.

12:37 Za predsjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva većinom glasova saborskih zastupnika izabrana je Margareta Mađerić, a za potpredsjednicu Gordana Sobol.

12:22 “Najprije bih se htio zahvaliti svima koji su glasovali za mene. Međutim, htio bih zahvaliti i onima koji nisu glasovali za mene. To pokazuje da danas nakon toliko stoljeća Hrvatska nije samo neovisna država već i uistinu demokratska zemlja u kojoj svatko bez straha može iskazati svoje stavove i mišljenja. To je postignuće na kojima moramo biti zahvalni utemeljiteljima hrvatske države, Franji Tuđmanu i braniteljima koji su dali svoje živote za ovu državu.

Njihova smrt nije bila uzaludna. Na tome moramo zahvaliti i stotinama tisuća preživjelih branitelja koji su svojom hrabrošću omogućili da danas odlučujemo u Hrvatskom saboru. Treba odbacivati isključivost i poticati pluralizam mišljenja. S tim stavovima se ne trebamo uvijek i složiti. Želim se zahvaliti i mom prethodniku Josipu Leki. Znam da mu nije uvijek bilo lako i da je nerijetko imao dvojbe i drugačije mišljenje koje je s ovog mjesta morao iznositi.

Ne smijemo nikada zaboraviti, a posebno u ovo vrijeme kad smo dio europske zajednice, da je Hrvatski sabor ključna institucija za očuvanje identiteta hrvatskog naroda i nacionalnih interesa. Namjeravam predložiti da se Hrvatski sabor kad to bude moguće ponovno zove Hrvatski državni sabor. Zajedništvo je nešto što Hrvatskoj ovoga trenutka uistinu treba. Moramo se potruditi da Hrvatska bude i pravna i pravedna država. Moramo nakon više godina beznađa hrvatskim građanima vratiti osmijeh na lica. Prošlost nikad ne smijemo zaboraviti, ali ne smijemo u njoj nastaviti živjeti i nalaziti izgovor za današnje i buduće neuspjehe. Uvjerne sam da ako razne političke opcije ulože trud možemo postići konsenzus o najvažnijim pitanjima. Mi to možemo. Neka vas sve čuva dragi Bog, neka čuva sve zastupnice i zastupnike, sve Hrvatice i Hrvate, sve hrvatske građanke i građane i Hrvatsku”, kazao je Reiner. Cijeli govor Željka Reinera pročitajte OVDJE.

12:18 Željko Reiner izabran za predsjednika Hrvatskog sabora. Za njega je glasovalo 88 zastupnika, 62 ih je bilo suzdržano, a jedan je bio protiv. Time je konstituiran osmi saziv Hrvatskog sabora. Više o Reineru pročitajte OVDJE.

12:15 Za predsjednika Sabora predložen Željko Reiner što je obrazložio Tomislav Karamarko. “Akademik Željko Reiner diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je redoviti profesor. Član je kraljevskog liječničkog društva u Londonu. Od prvih dana sudjelovao je kao dragovoljac u Domovinskom ratu. Bio je zamjenik ministra zdravstva, a kasnije i ministar zdravstva. Bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora. Prijedlog za predsjednika Hrvatskog sabora podnijeli su zastupnici Domoljubne koalicije i Mosta. Pozivam sve da ga podrže”, kazao je Karamarko.

12:14 “Voljom hrvatskih građana Sabor se sastoji od različitih političkih opcija. Demokracija počiva na jasnim političkim ciljevima, svatko treba voditi brigu o cjelini i budućnosti te cjeline. Hrvatska je ono što nas okuplja ili ono što bi nas trebalo okupljati. Očekujem da se koriste demokratske vrijednosti koje omogućuju svakome da iznese svoje stajalište i da se poštuju manjinska prava. Molim sve zastupn9ke da poštuju dignitet i poslovnik Sabora. Demokracija traži strpljenje, ali i kontrolu javnosti svih procesa. Sve se mora odvijati u korist građana i oni su ti koji donose konačnu odluku. Ustav nije akt pozicije ili opozicije. Toga se trebamo držati u koristi sadašnjih i budućih ciljeva” kazao je Josip Leko.

12:03 Počela konstituirajuća sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora.

11:47 U Hrvatski sabor stigla je i predsjednika Kolinda Grabar Kitarović u društvu dosadašnjeg predsjednika Sabora Josipa Leke.

N1

11:45 U Sabor je stigao i bivši predsjednik Stipe Mesić koji je rekao da ne poznaje novog mandatara. “Sabor će imati onu ulogu koju mora imati prema hrvatskom ustavu kao i Vlada. Reineru jedino poručujem da se drži Ustava, zakona i poslovnika”.

11:40 Stigao je Ivan Sinčić iz Živog zida. Osvrnuo se na izbor mandatara Tihomira Oreškovića kojeg ne misli podržati.

11:39 U Sabor je stigao i Đuro Glogoški.

11:35 U Hrvatski sabor stigao i mandatar Tihomir Orešković. “Izabrat ćemo najbolje ljude za formirati tu vladu i raditi najbolje za Hrvatsku. Bitno je da se danas formira Sabor i onda idemo dalje. Meni je vrlo bitno da Europa i međunarodna zajednica vide da je Vlada spremna na reforme koje će povećati investicije”, kazao je Orešković. Više pročitajte OVDJE.

11:30 Uoči konstituirajuće sjednice Sabora zajednički sastanak su održali predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta.

11:25 Radimir Čačić kazao je da Tihomira Oreškovića “apsolutno podržava kao čovjeka”, ali ga kao mandatara neće podržati jer nisu razgovarali.

N1

11:20 Bivša premijerka Jadranka Kosor upitana je je li SDP odustao od bitke, odnosno imaju li Milanović i SDP ikakvog asa u rukavu?

“Ne. Mislim da nemaju, odustali su od svog prijedloga. zašto, vrijeme će pokazati. To je dobra odluka. Očito da se Most definitivno priklonio, ne smeta im ni jedno obećanje ni prije ni poslije izbora poput tripartitne vlade, predsjednika Sabora, Vlade…. Što je u neskladu s najavom da će kontrolirati procese – neće kontrolirati procese…  Oni u Mostu su nevjerojatnom brzinom sami sebi ulijetali u usta i rezali granu političke vjerodostojnosti. To je jedna upravo nevjerojatna nevjerodostojnost.”, odgovorila je.

11:00 Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov stigao je u Hrvatski sabor na konstituirajuću sjednicu 8. saziva.

“Mislim da će se danas konstituirati Sabor i da će to proći korektno. Očekujem da će stvari biti konstruktivne i pozitivne. Ne vjerujem da bi druga strana predlagala bilo koga da ne misli da je taj netko dorastao toj instituciji. Nismo se trgali za fotelje. Prepustili smo mjesto premijera, to govori da nam je stalo do promjena ne pozicija.”, kazao je Petrov.

Dok je odgovarao na pitanja novinara SDP-ov Ivan Klarin doviknuo mu je: ‘Božo, lažeš!’

10:30Željko Reiner po dolasku u Sabor kazao je kako očekuje da će “po dobrom običaju” biti izabran jednoglasno. Misli da je općepoznato da on kandidat Domoljubne koalicije i Mosta za predsjednika Sabora. Očekuje, kao i svi hrvatski građani, da se napokon konstituira Hrvatski sabor i cijeli proces započne.

Željko Reiner kandidat Domoljublje koalicije i Mosta

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za zastupnike u Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost i dr. Nakon što Sabor prihvati izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima, pred predsjedateljem Sabora zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu.

Tekst prisege glasi: »Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.«

Izabrani zastupnik HDZ-a akademik Željko Reiner potvrdio je da je on kandidat Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista za predsjednika Hrvatskoga sabora, a očekuje da će biti “po dobrom običaju” izabran jednoglasno.

“Mislim da je općepoznato da sam ja kandidat Domoljubne koalicije i Mosta za predsjednika Sabora. Očekujem, kao i svi hrvatski građani, da se napokon konstituira Hrvatski sabor i cijeli proces započne. Očekujem da se, po dobrom običaju koji već neko vrijeme vlada u Saboru, predsjednik Sabora izglasa jednoglasno”, izjavio je u nedjelju za Hrvatsku radioteleviziju Reiner. Podsjetio je da je tako bio izglasan Boris Šprem i Josip Leko i dodao: “Ne vidim razlog zbog kojeg se to isto ne bi dogodilo sada.”

Takva su glasovanja uvijek bila javna, kazao je i dodao da je “sasvim svejedno” je li tajno ili javno. “Očekujem potporu svih”, rekao je Reiner.

Na pitanje što će biti s njegovom znanstvenom karijerom, rekao je kako se nada da će se znanošću moći i dalje baviti, naravno manjim intenzitetom te da će barem povremeno moći vidjeti svoje pacijente.

Iako se špekuliralo drugačije, SDP neće imati svoga kandidata za predsjednika Sabora na konstituirajućoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora, odlučili su izabrani zastupnici SDP-a na sjednici održanoj u nedjelju poslijepodne u središnjici stranke.

“SDP neće predložiti nikoga za predsjednika Sabora”, rekao je nakon sjednice izabranih zastupnika SDP-a član Glavnog odbora stranke Peđa Grbin novinarima, koji su se pred središnjicom SDP-a na Iblerovom trgu okupili nakon nagađanja medija da će koalicija Hrvatska raste predložiti svoga kandidata, u kom slučaju bi se moglo tajno glasovati.

“SDP će se ponašati u skladu s parlamentam praksom koja čitav niz godina već postoji u Hrvatskom saboru,” rekao je Grbin, a na pitanje hoće li podržati kandidata Domoljubne koalicije Željka Reinera odgovorio je: “Što se tiče glasovanja, to ćete vidjeti na samoj sjednici”.

U medijima se špekuliralo da bi, ako i koalicija Hrvatska raste predloži svog kandidata, glasovanje moglo biti tajno te da bi se dio zastupnika Mosta nezavisnih lista u tom slučaju priklonio kandidatu koji ne dolazi iz Domoljubne koalicije.

Također spominjalo se i da bi kandidat za predsjednika Sabora mogao biti čelnik HRID-a Drago Prgomet, no on je to opovrgnuo. Na Facebooku je objavio da izabrani zastupnici Hrvatske inicijative za dijalog (HRID) na konstituirajućoj sjednici “neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a, niti koalicije HDZ-MOST”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.