Miro Gavran konkurira za nagradu Hans Christian Andersen

Vijesti 12. sij 201620:08 > 20:09
N1

Svake druge godine Međunarodno vijeće za dječju knjigu dodjeljuje nagradu "Hans Christian Andersen" živućem piscu i ilustratoru za ukupan doprinos stvaralaštvu na području književnosti za mlade. Stroge kriterije zadovoljio je najprevođeniji hrvatski autor Miro Gavran i pronašao se u konkurenciji 28 najboljih.

Knjižnice grada Zagreba i Hrvatski centar za dječju knjigu danas su potvrdili piscu Miri Gavranu kako je ovogodišnji kandidat za Andersenovu nagradu.

“To me, naravno, ispunilo radošću jer zaista s velikom ljubavlju pišem za djecu i mlade”, kazao nam je pisac Miro Gavran.

Nacionalno vijeće od 15 članova jednoglasno je kandidiralo Gavrana. Naime, jedan od kriterija bio je i čitanost autora

“Apsolutno je Miro Gavran, poput još nekin naših autora, Jergovića, Pavličića i Julijane Matanović spada u vrh koji se vole dosta čitati”, kaže o nominaciji Davorka Bastić iz Knjižnica Grada Zagreba.

A ostali kriteriji, osim činjenice da je Miro Gavran preveden na 39 svjetskih jezika, ticali su se važnih poruka koja njegova djela ostavljaju na mlade čitatelje.

“Govorim o djevojci koja je sa 15 godina doživjela silovanje i posve bježi od muškog roda, ali sa 18 godia se u nju zaljubi mladić. On ne zna za njezinu životnu priču i malo pomalo priča završava na pozitivan način”, priča Gavran.

Obrađuje teme koje mladima pomažu u nošenju s negativnim životnim iskustvima. Jedan od Gavranovih likova zaključio je: “Sigurno nešto nije u redu sa srećom kada toliko ljudi bez rada i preko noći želi doći do nje”.