Imamo Vladu, Milanović predao vlast Oreškoviću

Vijesti 22. sij 201608:07 > 23. sij 2016 00:12
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Novi hrvatski premijer je Tihomir Orešković. Dobio je povjerenje zastupnika oko 23 sata u petak, nakon rasprave u Hrvatskom saboru koja je trajalo oko 14 sati. Ovdje možete proučiti sve što se događalo u petak:

Vlada koju će predstaviti Orešković imat će dva potpredsjednika – Tomislava Karamarka (HDZ) i Božu Petrova (Most). Za ministra financija odabran je Zdravko Marić, ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, unutarnjih poslova Vlaho Orebić. Ministar gospodarstva trebao bi biti Tomislav Panenić, obrane Josip Buljević, pravosuđa Ante Šprlje, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović. Ministarstvo poduzetništva trebao bi voditi Darko Horvat, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Oleg Butković predložen je za minsitra pomorstva, Davor Romić poljoprivrede, Antun Kliman za ministra turizma, dok bi zaštitu okoliša trebao voditi Slaven Dobrović. Na čelu ministarstva graditeljstva trebao bi biti Lovro Kuščević, zdravlja Dario Nakić, znanosti i obrazovanja Predrag Šustar. Tomislav Tolušić trebao bi voditi ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Zlatko Hasanbegović kulturu, a Mijo Crnoja ministarstvo branitelja.

Kronološki tijek događaja:

23:45: Zoran Milanović i službeno je predao vlast Oreškoviću u banskim dvorima. “Gospodin Orešković je dobio mandat. Želim mu sve najbolje, neće mu biti jednostavno, lakše nego prije četiri godine, ali ne jednostavno”, rekao je Milanović. SDP je i među prvima čestitao novom premijeru, i to putem Twittera.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je pak na Facebooku objavila da je potpisala odluku o razrješenju Zorana Milanovića.

Upravo sam potpisala Odluku o razrješenju Zorana Milanovića i Odluku o imenovanju Tihomira Oreškovića predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on Friday, January 22, 2016

23:00 Tihomir Orešković održao je govor. Ipak se glasuje o Vladi.

Od 143 zastupnika 83 su glasovala za, 5 je bilo suzdržano, a 61 protiv. OVDJE možete vidjeti kako su glasovali imenom i prezimenom.

Hrvatski sabor iskazuje povjerenje predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima i članovima Vlade. Ministri su i svečano prisegnuli.

OVDJE možete pročitati što je novi hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao prije nego je dobio povjerenje zastupnika.

22:45: Predsjednica je mandataru Oreškoviću produžila potrebno vrijeme za glasanje o povjerenju njegovoj vladi za narednih 30 dana. Više o tome možete pronaći OVDJE.

21:45 Ivan Lovrinović kazao je da Oreškovićeva vlada nema njegovo povjerenje, zbog građana kojima je obećao drugačije. Više pročitajte OVDJE

Ivan Tepeš (HSP Ante Starčević) rekao je za N1 da ga govor Lovrinovića nije iznenadio. Za sada još ne zna koliko je ruku izgubljeno. Ipak, uvjeren je da će za novu vladu imati dovoljno zastupnika, jer se MOST-u i Domoljubnoj koaliciji pridružila i stranka Milana Bandića, kao i neke manjine te, kako je najavio, Glavaš.

21:30 Tomislav Karamarko je nakon potpisivanja sporazuma s MOST-om rekao da sporazum sadrži dogovor o tome da odgovaraju za pojedina ministarstva, ali na način da nađu najbolje ljude. Petrov je rekao da nije bilo nikakvih sporova, da je bilo nekih gramatičkih pogrešaka, ali da su bili i dogovorili u ovo vrijeme potpisivanje sporazuma. “Ne vidim zašto bi se zaustavljao proces kukrikulurne reforme.” OVDJE pogledajte obraćanje medijima Petrova i Karamarka nakon potpisanog sporazuma.

21:25 Čelnici Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista potpisali su sporazum o suradnji.

21:00 Most i HDZ uskoro bi trebali potpisati sporazum o suradnji, što je, prema najavama, trebalo biti učinjeno još u 9 sati jutros.

20:45 “Potpuno je jasno da predsjednika Vlade predlaže vladajuća većina, oni koji su sastavili većinski blok i koji su definirali politiku koju žele provoditi”, rekao je HNS-ovac Goran Beus Richembergh.

“Opoziciji je zadaća da sve prevrne 50 puta ne bi li ispala iz toga kakva greška i ukazala na propust. Ne iz zlobe, ne iz zloće, nego da se ne krene krivo. Još uvijek ne znamo je li Orešković glavni inženjer projekta.”

“Ja sam se nadao da ćemo danas dobiti dokument koji će koncizno pobrojati stvari po kojima će ova Vlada biti bolja od prethodnog. Osobno sam se uvjerio da neki ministri niti ne znaju što u njemu piše.”

20:30 HDSSB Branimira Glavaša podržat će Vladu mandatara Tihomira Oreškovića. “Iako nismo imali prilke upoznati vas ni popiti kavu s vama, vjerujemo u vaše dobre namjere. Imali smo mnogo premijera koji su tečno govorili hrvatski, a nisu napravili ništa za našu domovinu. HDSSB će podržati Vladu mandatara Oreškovića, bit ćemo konstruktivan suradnik, tu smo da korektiramo one stvari koje ne valjaju”, kazao je Salapić.

19:45 Vili Matula, glumac i aktivist, kaže da je novi kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović velika sramota i šteta. OVDJE pogledajte opširnije izjave.

19:15 Čini se da postoje određene komplikacije tijekom drugog dijela rasprave, a mnogi zastupnici telefoniraju.

Održan je sastanak mandatara Tihomira Oreškovića, Domoljubne koalicije i Mosta te zastupnika nacionalnih manjina čiju podršku traže vladajući, no dogovor još nije postignut. “Imali smo kratku diskusiju, vrlo pozitivnu, ide u pravom smjeru, dali smo još malo vremena tako da ćemo se još čuti večeras, ali idemo u pravom smjeru”, rekao je nakon sastanka Orešković.

Šest zastupnika okupljenih u Klub nacionalnih manjina prije dva tjedna poslalo je Domoljubnoj koaliciji zajednički program i pojedinačne sporazume, no kako su otkrili u raspravama, do danas nisu dobili odgovor. Mandataru su poručili kako nije pokazao dovoljno spremnosti za suradnju s manjinama te izrazili nadu da će sporazume potpisati slijedećeg tjedna.

19:00 Rasprava u Saboru nastavljena je nakon pauze.

Novinar Ilko Ćimić rekao je za N1 da mu se Orešković još nije stigao dojmiti. “Nije mi se još dojmio, trebat će još malo vremena, jer još uvijek nismo čuli stvari koje nas zapravo zanimaju. Vidjeli smo tu neku PowerPoint prezentaciju koja nije ostavila nekakav dojam, barem ne kako smo očekivali od čovjeka koji se predstavlja kao “biznismen iz vana”.

Ćimić kaže da je sigurno da je vlada postavljena politički, što vidimo po izboru ministra kulture. “HDZ je svjesno gurnuo te ljude da se o njima raspravlja, a to sada koristi i SDP-u.” Cijelo gostovanje možete pronaći OVDJE.

18:15 Traje sastanak HDZ-a i manjinaca.

18:00 Ivan Šuker rekao je za N1 da mu današnja duga rasprava nije naporna, ali da je žalosno što je bez argumenata.  O “registru izdajnika” kaže da se mora defiirati točno što i kako, i da je rečeno u kontekstu onoga negativnog što se događalo od današnje oporbe, kada su govorili o registru branitelja. “Htio je naprosto reći koliko su branitelji napadani”, rekao je. Cijelu izjavu možete pronaći OVDJE.

17:40 “Nema prostora za drame. Dramu izazivaju preko medija. Rasprava je katastrofa, igrokaz, vidi se tko priča o ustašama i partizanima. Bave se sotonizacijom jednog čovjeka, koji je rekao ispravnu stvar”, rekao je Karamarko o kandidatu za ministra kulture, te o raspravi u Saboru.

“Ovo vrijeđa zdrav razum. Zašto ne bi ostavio jednog vrijednog, mladog znanstvenika za ministra?”

Na pitanje hoće li večeras doći do potpisivanja sporazuma s MOST-om, kaže da se nada. Rekao je i da do kabineta Milanovića “to nikako ne dolazi”.

Kaže da će se danas, pod pritiskom javnosti i novinara, sporazum potpisati.

17:30 Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš razgovorala je sa svojim nasljednikom, otkrila je za N1. Rekla je i da je neobično da je toliko kandidata za ministre iz Metkovića, i da to ne bi bio problem da ih se biralo za rukometnu reprezentaciju. Sve možete pronaći OVDJE.

17:20Mirela Holy rekla je za N1 da misli da će mandataru biti teško, s obzirom na to da dolazi iz posla, a ne iz politike.

“Ne mislim da je dobro informiran o tome što se događa s Hrvatskom niti o sustavu”, smatra Holy, koja dodaje da je važno imati predznanje da se lakše obnaša funkcija.  O motivima da uopće ulazi u ovo, Holy kaže da joj je teško reći što je navelo Oreškovića da dođe kao mandatar u Hrvatsku. Skeptična je i na priče o njegovom zadnjem uspjehu u Tevi, jer zapravo nitko nije potvrdio ono što se pisalo u medijima.

“Pretpostavljam da mu je ovo bio neki novi izazov u karijeri.” Kaže i da Orešković, koji je instaliran na poziciju provođenja programa, zapravo ništa ne zna o programu HDZ-a, i da je to neozbiljno.

17:00  “Fažizam i zlodjela ustaša i Ante Pavelića nisu bili floskule. Mnogi su odali počast žrtvama Bleiburga, no žalosno je što se tamo često manifestira nekakav ustaški dernek. To je uvreda žrtvama i onima koji su se njima došli pokloniti, poručila je Ingrid Antičević Marinović Tepešu, koji joj je odgovorio da ne bismo smjeli izjednačavati antifašizam i komunizam, i da to stalno ponovno ponavlja.

“Napravili ste javni linč na gospodina Hasanbegovića preko udruga koje su i pod vašom kontrolom. Čovjeku vadite crijeva”, rekao je Tepeš.

16:30 Antonio Zavada razgovarao je s Ivanom Sinčićem iz Živog zida.

Sinčić kaže da nije zadovoljan programom. “Dobili smo svežanj od možda 30 papira, kad se odbiju citati i popis ljudi u Vladi, to je možda deset papira s natuknicama”, rekao je, a ostatak izjava možete pronaći OVDJE.

16: 25 Ivica Klarin iz SDP-a je pokušao replicirati na izlaganje zastupnika Špike pozivajući se na povredu Poslovnika, no nije znao na koji članak se poziva. Predsjednik Sabora Željko Reiner upozorio ga je na to i izrekao mu opomenu. Zastupnik Klarin nije htio prestati govoriti te je rekao da će on “prestati govoriti kada on hoće”.

N1

16:20 Ivan Vukšić za N1 o izlaganju programa kaže da je ovo bila “najlošija prezentacija programa Vlade i najlošiji dojam koji je ostavio neki mandatar.” “Razočaralo me što nije ostavio dojam, nema osobnost, ne vjerujem mu”, rekao je Vukšić i objasnio da je to zato što nema originalne ideje, nego govori u floskulama.

N1

15:37 Peđa Grbin za N1: Činjenica je da Orešković od samog jutra odbija odgovoriti na bilo koje pitanje koja smo mu postavili. Pitali smo ga o ministru obrane, hoće li vojsku slati na ulicu, to je državni udar, kakva je to priča? Mandatar nije odgovorio ni na jedno pitanje, rekao je na početku Grbin. Sve izjave možete pronaći OVDJE.

15:20 Branko Hrg za N1: Kao što ste vidjeli da se radi o Vladi u kojoj ima jako puno profesionalnih imena koji nisu toliko eksponirani. Situacija je takva da je mandatar stvarno birao ljude i rečeno je da će to biti njegova volja i to je očito tako bilo. Kad je kadroviranje u pitanju uvijek ima nezadovoljstva. Nakon toga se stvari poslože i sve ide dalje. Ne znam da bih ja trebao sjesti na mjesto potpredsjednika Sabora, to nikad nije rečeno. Meni je samo važno da HDZ poštuje naš sporazum, a to su tri do četiri zastupnika HSS-a. A tada prelazimo na preuzimanje odgovornost u izvršnoj vlasti s određenim postotokom. Nitko nikome ništa neće ustupiti, HSS će imati svoj klub jer ga on i sada praktički ima. Takav smo rezultat postigli, HDZ samo treba ispoštovati sporazum. kad smo razgovarali o saborskim odoborima svuda smo se vrlo brzo dogovorili. Stranke Domoljubne koalicije, mi imamo oko 11 zastupničkih mandata u Saboru, a ne participiramo u izvršnoj vlasti. Ja bih trebao biti predsjednik Odbora za poljoprivredu. Nemojmo smetnuti s uma da je HSS napravio dobar program za selo i poljoprivredu. Zbog ovakvih rasprava ljudi nas ne vole, čak nas možda malo i mrze jer ove rasprave ničemu ne vode.

N1

15:00 Furio Radin za N1: Neće biti pauze. Rasprava će ići dalje bez ikakvih prekida. Mandatar je iskoristio svoje pravo da ne odgovori na replike. Mislim da je to inteligentno napravio jer će vjerojatno odgovoriti na sve na kraju. Mi se moramo opredijeliti je li želimo prezentaciju s više sadržaja. Ja bih na mjestu mandatara napravio nešto malo više sadržaja, ali možda manje od prijašnjih mandatara koji su s više rečenica pokušali prekriti manjak sadržaja. Power Point je novost, ali to danas i djeca rade, novina je samo u Saboru. U prezentaciji je predominantna ekonomija što je i razumljivo donekle. Mi ćemo se vjerojatno opredijeliti suzdržano oko ovog programa. Sljedeći ispit je proračun. Manjine su bile u svakakvim situacijama. Karamarko je rekao na sastanku s manjinama danas da se neće spustiti razina manjinskih prava te da će se ta prava pokušati razviti.

N1

14:58 Nada Turina Đurić: Znamo se iz prošlog mandata i teško da vas u oholosti i bezobrazluku mogu nadmašiti. Nisam čak ni spomenula gospodina, ali sam pogledala snimku. On je direktno izjavio da je ono što je u Ustavu za njega floskula.

HNS-ovka Turina Đurić pita se i gdje je kandidat za ministra kulture. “Već ga tri sata nema u sabornici, to je predsjednik Sabora trebao primijetiti. Ja uvažavam da on ima neke potrebe, da ide protegnuti noge na desetak minuta, ali da ga nema tri sata dok se predstavljan vlada čiji je on član…”, rekla je i dodala da je možda “odlazio na Bleiburg umjesto na kazališne predstave”.

14:55Gordan Jandroković: HNS neće određivati ministre jer ste izgubili izbore. Ako nešto strani mediji, pisali su oni i o lex Perkoviću kada ste štitili one koji su odgovorni za udbaška ubojstva. I tada vas nije bilo briga za antifašizam. Molim vas ako sudite, a danas ste pokazali jednu nevjerojatnu oholost, a oholost je veliki grijeh. Suditi druge, a ne viditi vlasitit grijeh je jako loše. I odabrali ste jednu metu i jednog čovjeka. Što mu to konkretno zamjerate? Koja je to njegova izjava koja ga kvalificira kao proustaškog ministra?, kazao je Jandroković Turini Đurić o Hasanbegoviću.

14:30 Nada Turina Đurić: Razmišljali smo, ako predloženi članovi budu pristojni, da budemo barem suzdržani u svojoj podršci novoj vladi. Problem je da većina njih nije sudjelovala u izradi smjernica koje će morati danas-sutra provoditi, kada budu izabrani, ali problem je, naravno, i njihovog legitimiteta. Ja sam očekivala da ćemo ovaj program moći nazvati reformskim. Međutim, ono što smo dobili i što smo vidjeli možemo samo nazvati jednom opsjenom i farsom. Zato što je sve do dana današnjeg, do zadnjeg dana, u stvari opsjena i farsa. HNS, gospodine Oreškoviću, apsolutno uvažavajući vas i vašu stručnost, kao i neke kandidate za vašu Vladu, koji su stručni i časni ljudi, neće moći prihvatiti niti vaš program, niti vašu Vladu.

14:20 Nansi Tireli (Hrvatski laburisti): Mandatar Orešković danas nije odgovorio na ona životna pitanja koja muče građane. Ono što me izuzetno žalosti jeste činjenica da u stavkama Ministarstva rada i mirovinskog sustava nema ni jedne jedine riječi o radnicima, niti jedne. Znači to je ključno ministarstvo koje treba brinuti o radnicima i jedino pitanje radnike koje se spominje je gdje se spominje jeste u Ministarstvu poduzetništva gdje se govorio o fleksibilizaciji tržišta rada. Fleksibilizacija tržišta rada znači u pravilu smanjenje radnih prava i ukidanje određenih kolektivnih prava koja sada postoje. Hodate po minskom polju. Izjave koje slušamo u medijima nemaju veze s programom i ciljevima koje ste vi naveli, a to su tri važna cilja gospodarski rast, konkurentnosti i kvaliteta življenja. Vaši ministri govore druge stvari. Manje je važno da li je izjavu dao gospodin Hasanbegović, da li je izjavu dala Nansi Tireli ili ju je dao Orešković.

14:10 Stipe Petrina: Prezentacija je dobra u onoj mjeri kada bi mi bili učesnici jednog seminara koji održava gospodin Tihomir Orešković. Ovo su program i smjernice buduće Vlade koja će odučivati, ako Bog da, naredne četiri godine. Da nije bilo potrebe da dolazi čovjek iz biznisa, sa strane, tipični predstavnik krupnog kapitala vjerujem da bi danas Hrvatska bila među najuspješnijim državama. Želim vam puno uspjeha. Moram zamjeriti, jedina stvar koja čini državu državom, je pravna država. Ona to danas nije. Ne važi pravni sustav na svom području RH. Žalosti me što je u ovoj prezentacije samo sa dvije riječi spomenuto pravosuđe – učinkovito pravosuđe.

U svakom trenutku slama se pravni sustav RH. Ja sam prvi u Hrvatskoj koji sam rekao da će RH biti bolja ako smognemo snage iz politike izbaciti novac i to je preduvjet za sve reforme. Da u Saboru ne sjede oni koji traže uhljebište. Preduvjet su pravosudne i sudske reforme. To je trebao biti prioritet. Zamjeram i to da nema ni riječi o socijalnoj politici i borbi protiv organiziranog kriminala. RH je u raljama institucionaliziranog ograniziranog kriminala. Nitko ni riječi nije rekao o ovrhama i blokiranima. Pitam se kako će se riješiti problem tih ljudi. Mislim da su to teme o kojima bi ova vlada trebala više akcent bacati. Koga više briga tko je koga prije više od 60 godina. Vjerujem da ćemo jednog dana krenuti u neku novu budućnost. I želim samo dobronamjerno ukazati, na strani 14. napisali ste ‘ako ne sada, kada? Ako ne mi, tko? ‘To je moj slogan iz prijašnje kampanje, a citirao sam Kissingera. Pa ako već citirate, da stavite i to u prezentaciju”.

13:50 Silvano Hrelja (HSU): Kandidati za ministr nikad nisu bili ovako prpošni i nikad se nisu ovoliko igrali s mobitelima.

13:40 Kandidat za ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić: Kasnimo sa strategijom regionalnog razvoja RH. Ima puno posla. Ne mogu reći da nasljeđujem ministarstvo u katastrofalnom stanju, ali nije ni u vrhunskom. Ja ću učiniti sve da iskoristimo što više sredstava iz EU fondova.

13:38 Miro Bulj (Most): Nadam se da će Hrvatska s Oreškovićem biti zemlja koja će vratiti nadu i dostojanstvo čovjeku i da će biti obećana zemlja ljudima i da mladi neće odlaziti iz Hrvatske. Ja mislim da ako je cilj da razbija reformsku vladu onda sam govori o sebi što želi hrvatskoj državi. Vladu bi trebalo podržati da krene s reformama. Neće sigurno vojska provoditi red na ulici već će policija raditi svoj posao. U Mostu je bilo više kandidata za ministre. Ljudi su stručni i kompetentni. Hrvatska više neće biti lovište. U Hrvatskoj je dosad bilo previše podjela, okanimo se ideoloških podjela. Mi nismo koalicijski partneri nego ćemo imati reformsku vladu. Sporazum će biti potpisan. Vidjet ćemo kako će funkcionirati Vlada, najdamo se da ćemo Hrvatsku vratiti na pravi put. Naravno da ćemo imati pravo veta ako nešto nije u interesu Hrvatske. Mi imamo točno određene prijedloge reformi. Most će biti onaj koji će kontrolirati sve, to vam obećajem. Ne kontrolirati sve, nego će ova vlada trajati koliko će trajati reforme, važno nam je da se provode reforme. Moramo zajednoo krenuti i napraviti reforme.

N1

13:25 Kandidat za ministra turizma Anton Kliman: Puno ćemo raditi na tome da dignemo kontinentalni turizam i aktiviramo zapuštena državna zemljišta.

13:12 Milorad Pupovac: Mi izjave kakve smo čuli od ministra branitelja nećemo nikada podržati. Niti bi takve izjave trebale dolaziti u javnost. Ne vjerujem da bi bilo rasprave o ideološkim temama kad za to ne bi bilo povoda.

13:06 Ivan Tepeš: Klub SDP je opet skrenuo na 1941. – 1945. Spominju lov na vještice, to je ružno. Mislim da se trebamo fokusirati na druge teme. Kolega Hasanbegović je povjesničar. On se dosad bavio isključivo poviješću. To što on govori morate uzeti u znanstvenom kontekstu. Ja sam povjesničar, ne volim se previše miješati u gospodarstvo. Nitko od povjesničara nije reagirao. Antifašizam je jedan od temelja hrvatske države. Hasanbegović je rekao da su Hrvati po prvi puta pobijedili u Domovinskom ratu. To je točno. Ja vam ovdje do jutra mogu držati povijesne lekcije. Odjednom su svi povjesničari, kao što imamo 4 i pol milijuna nogometnih izbornika, tako je očito i s povjesničarima. Kolega Pupovac je govorio o nacionalnim manjinama. Zašto nitko nije postao pitanje da je Hasanbegović pripadnik nacionalne manjine, islamske manjine. To je pohvalno i nama to služi na čest što je ga izabrao gospodin Orešković. Imenovanje gospodina Hasanbegovića je upravo poruka svim nacionalnim manjinama, a ovi u Saboru govore da Orešković nije ni spomenuo manjine. Vidjet ćemo hoćemo li podržati zakon o životnom partnerstvu. Mislim da je nama danas najbitnije gospodarstvo, smanjenje javnog duga.

N1

13:00 Jadranka Kosor za N1: Crnoja je najavio lustraciju na svim razinama i domoljubni dodatak. Izjednačavanje prava pripadnika HVO-a. To se tiče hrvatskog državnog proračuna. Novih 5-6 milijardi. I to je pitanje programa, i to je pitanje mandatara. Nevjerojatno je da mandatar ni na jedno pitanje zastupnika nije odgovorio. Na svaku repliku se pojedinačno odgovara. Očekivala sma da će na kraju nešto kaže kao jedan skupni odgovor, ali ne, on šuti. On sjedi tamo i postavlja se kao da se njega to što zastupnici govore, njega ne tiče.

12:57 Josip Đakić za N1: Ja nisam upoznat s kriterijima da se nekog proglasi izdajnikom. To će najbolje znati Crnoja. U svakom slučaju ja bih da imamo i registar agresora pa možda je među njima došlo do tipfelera pa se trebalo zvati registar agresora i domaćih izdajnika. Ja sam bio protiv registra hrvatskih branitelja koji nije pridonio ničemu, samo gubljenju vremena. Kada govorimo o gospodarstvu mislim da ne trebamo i ovome previše vrbovat. Ova histerija u Saboru samo govori o tome da se netko možda prepoznao u tome. Ako se u bivšim ratovima govorimo o izdajnicima, zašto mislite da u Domovinskom ratu nije bilo izdajnika. Nisam bio na sjednici Odbora za branitelja niti sam bio na Predsjedništvu HDZ-a. Kažem vam da u registru agresora mogu biti i domaći izdajnici. Most je rekao ne, ok, o tome možemo razgovarati s njima. Nadam se da će novi ministar pokušati riješiti probleme s prijateljima u šatoru i da će se dogovoriti o završetku prosvjeda. Na Odboru za branitelje iznjedrio se gospodin Crnoja i jednoglasno je donesena takva odluka. Ljudi su vjerojatno vagali i pokušali naći one koji će najbolje zastupati interese populacije koje trebaju zastupati.

N1

12:53 Jadranka Kosor za N1: Nevjerojatna je lakoća s kojom govori Darinko Kosor o vođenju države. On ne razumije da je sada on odgovoran za funkcioniranje države. On ovom izjavom osporava javno program koji je u šatoru iznio ministar branitelja. Crnoja je taj program javno iznio.

12:45 Darinko Kosor (HSLS): Ova koalicija je antifašistička jer inače HSLS ne bio u ovoj koaliciji. Hrvatska je temeljena na antifašizmu i tako će biti i ubuduće. Pričekajmo što će Hasanbegović raditi kao ministar. Zastupnici SDP-a su usmjerili raspravu na dva ministra, nitko ništa ne pita Oreškovića. Politika je umijeće mogućeg. Gospođa Rusak će glasati onako kako će glasati Klub HSLS-a i BUZ-a. Žao mi je što je premalo žena ministrica, bilo bi dobro da je bar pola-pola da ispravimo bar omjer od onog koji je u Saboru. Mi smo predlagali nekoliko ženskih kandidata, išle su na razgovore, ali nisu prošle.

12:44 Jadranka Kosor za N1: Orešković će dobiti potporu unatoč tome što koalicijski sporazum između Domoljubne koalicije i Mosta nije potpisan. Nije stvar tehničke prirode nego očito postoji još neki problem. Ako i ne postoji, to je neozbiljno jer je to trebao biti prvi korak.

12:43 Drago Prgomet za N1: Puno više sam očekivao nego što smo dobili u predstavljanju. Reforma lokalne samouprave. Orešković nije shvatio da bez političke volje neće moći doći do promjene gospodarstva. Podcijenio je zatvorenost političkih elita. Razočaran sam da premijer nije odgovorio niti na jedno pitanje, to u dosadašnjoj praksi nismo imali. Nažalost, ideološke rasprave će obilježiti sve rasprave neovisno o temi. Siguran sam da pokojni Tuđman nikad ovog kandidata za ministra kulture nikad ne bi stavio u svoju Vladu. HRID će imati vrlo brzo parlamentarni klub, o tome ću vas uskoro obavijestiti.

12:40 Jadranka Kosor u studiju N1 televizije komentirala je predstavljanje programa Vlade.”Prirodno neobično, ne zbog Power Pointa nego zbog činjenice da u ovakvom ozbiljnom projektu nedostaje desetak ključnih naglasaka. Nije govorio o vanjskoj politici, pogoto o izbjegličkoj krizi. Izostavljeni su ogromni postori vezani uz funkcioniranje Vlade. O mladima gotovo nema ništa. Za mene je posebno začuđujuće je da nema nijedne riječi o hrvatskim braniteljima. Svi se fokusiraju na registre izdajnika. Crnoja je najavio velike projekte izjednačavanje svih pripadnika HVO-a s braniteljima što je velik novac”.

12:34 Milorad Pupovac (SDSS): Moramo stvoriti duh tolerancije u društvu jer je duh netolerancije prejak zadnje tri godine. Nema ni riječi o ljudskim i manjinskim pravima, o stvaralaštvu, o najboljim ljudskim sposobnostima. Nacionalni identitet je važan, ali nije dovoljan jer moramo imati slobodu unutar nacije. Imamo li mi institucije da obave sve što vi s pravom želite postići? Ja ću reći nemamo, jer su institucije u međusobnom sukobu, DORH s policijom, policija s pravosuđem… kako ćemo to činiti? O mjerama i domovinskoj sigurnosti imamo previše, ali o ovome nemamo dovoljno.

12:15 Hasanbegović ispred Sabora: Ražalostilo me što ovo ima elemente ideološkog linča zbog selektivnog korištenja mojih izjava. Jedino relevantno pitanje je program vlade i mog resora. Nema moga nikakvoga stava o antifašizmu, već odnosu prema jugoslavnenskom totalitarističkom naslijeđu. I Staljin i Tito i Pol Pot bili su antifašisti. Više pročitajte OVDJE.

12:10 Stevo Culej poručio Miletiću: Što smo poručili našim oblikom antifašizma, ništa dobro za hrvatski narod, naši antifašisti pogrešno su shvatili antifašizam. Lako je biti multikultularan u Istri gdje su svi slojevi društva našli sebe u Istri. I mi u Slavoniji imamo nacionalne manjine, ali samo jedna je ta koju uvijek spominjemo. Imamo samo jednu koja je sudjelovala u oružanoj pobuni. Napadan je i ministar kulture, zbog čega? Jer je najavio promjene, promjene Olivera Frljića i njemu sličnih. Naravno da treba ukinuti financiranje udruga koje promoviraju antihrvatstvo.

12:07 Tanja Vrbat Grgić: Bojim se da je Orešković jedan lijepi celofan, jedan paket koji će provoditi interes financijera. S vremena na vrijeme će se narodu bacati kost poput registra izdajnika, a od iza će se odvijati velika rasprodaja Hrvatske i njenih nacionalnih interesa.

11:54 Gordan Jandroković (HDZ): Skandalozno je da se ovu Vladu naziva proustaškom. To nećemo dozvoliti.

11:45 “Onaj koji negira antifašizam, taj ne može štititi interese Istre i ne može dobiti potporu IDS-a”, kazao je Boris Miletić.

11:40 “Ako se na Bleiburgu rade karmine za NDH, kako može Hrvatska tamo sudjelovati?”, pitao se Stazić u odgovoru Glavašu.

11:36 “Tim vašim spominjanjem ja sam zaključio da vi pokušavate prilijepiti etiketu proustaška vlada. Ova vlada neće biti proustaška, može biti neposobna, ali ne i proustaška.”, rekao je Glavaš.

11:22 ”Jeste li vi svjesni gospodine Staziću da sve što ste prikazali kao uspjeh je napravljeno na dug”, upitao je Sinčić Stazića.

N1

”Dug je zatečen. Oni se reprogramiraju. To je nešto što vi ne razumijete. Naučit ćete da država mora biti vladavina prava u kojoj se moraju poštivati sudske odluke sviđale se one vama ili ne. Ovo što vi radite populističko je negiranje pravne države”, odgovorio je Stazić.

11:19 Stazić: Vama gospodine Tepeš prepuštam društvo u ustaškim uniformama. Ja sam citirao kandidata za ministra kulture. Mandatar bi se trebao odrediti jasno i kazati da to neće.

11:15 Ivan Tepeš ne vidi što je sporno u izjavama Zlatka Hasanbegovića. “Tko ponovno otvara teme o ustašama i partizanima. Otvarate vi (SDP)”.

11:11 Peđa Grbin kritizira izgled prezentacije. Nenad Stazić se još jednom požalio što Orešković ne odgovara na pitanja. “Ja ne znam jel’ vi ne razumijete pitanja koja vam postavljamo? Ako je to problem onda ćemo to ispraviti, to je tehničko pitanje”.

11:10 Nenad Stazić (SDP): Nećemo prijetiti, ali ćemo upozoravati na greške. Vi nedovoljno poznajete Hrvatsku. Kada su vas brifirali, neke stvari vam nisu rekli. Dopustite da vas upoznam s time što se radilo. Rastao je iznos, smanjen je deficit, uveden je red u javne financije i javnog sekoru. Uveden je red u sankcioniranju nelegalne gradnje. Uveden je sustav e-građani. Turizam je ostvario rast, iz EU fondova su povučena znatna sredstva.

Više pročitajte OVDJE.

10:53 Nakon replika, slijedi rasprava. Prvi na redu je Nenad Stazić.

10:52 Nada Turina-Đurić (HNS): Možemo konstatirati da ovo niste sami radili kao što možemo i iščitati da niste birali ove ljude. Ja svejedno podržavam vaš plan. Vaš problem je što bi vi ovo mogli ostvariti da imate kandasku vladu, ali vi takvu vladu niste predložili.

10:48 “40 zastupnika javilo se za pojedinačnu raspravu + 12 predstavnika klubova. Rasprava bi mogla trajati oko 10 sati”.

10:45 Rajko Ostojić: Očekujem da se Zlatko Hasanbegović ispriča za svoje izjave.

10:40 Željko Jovanović (SDP): Jasno kažite i osporite dvojice kandidata za ministre. Jedan najavljuje registar izdajnika, a drugi negira Ustav. To su ključna pitanja za kvalitetu života. Svojim stavom da se to neće dogoditi ćet osigurati da ovdje raspravljamo o gospodarstvu. Mislim da ste prisiljeni izabrati ih.

10:37 Tanja Vrbat Grgić (SDP): Ova prezentacija mi djeluje kao korporacijsko pranje mozga. Vrlo jednostavno skicirano. Niste spomenuli vanjsku politiku ni naše sunarodnjake iz BIH ni gospodarsku diplomaciju. Iznenadio me redak o izbjeglicama i konzultacije sa susjednim zemljama. Te zemlje će nam dati i novac samo da izbjeglice ostanu kod nas. Mislim da ne možete stajati iza jednog ovakvog retka. Uopće niste spomenuli regije i poziciju Istre. Jeste li glasali na posljednjim parlamentarnim izborima i gdje?

N1

10:35 Davor Bernadić: Hoće li se u registru izdajnika naći svi oni koji su opljačkali Hrvatsku?

10:32Ingrid Antičević-Marinović: Kako ćete hrvatskom narodu objasniti predlaganje Zlatka Hasanbegovića koji poriče antifašizam? Što bi rekao vaš poslovdavac izraelska tvrtka da mu predlažete ovu osobu? Zar niste mogli odoljeti simbolici ove piramide u prezentaciji, fali samo još oko kao simbol masona, simbol iluminata? Zagovarate li vi novi sjetski poredak u Hrvatskoj? Koje su vrijednosti koje ćete vi zastupati? U jednom dijelu vaše vlade imat ćemo najcrnju ideologiju.

10:30 Peđa Grbin (SDP) zaželio je uspjeh u ostvarenju ciljeva. “Objasnite mi možemo li očekivati uspostavu novih policijskih snaga unutar MUP-a ili reformska vlada predviđa da će red na ulici čuvati vojska?”

10:29 11 je replika na izlaganje Tihomira Oreškovića.

10:27 Orešković je potom zastupnicima predstavio članove svoje Vlade i zatražio povjerenje.

10:25 “Svaki ministar mora definirati što se može nastaviti u idućih godinu dana. Kako ćemo definirati što je uspjeh. Trebamo pomoći onima kojima je najteže. Dosta se priča o izbjeglicama. konzultirat ćemo se s našim partnerima u regiji i EK, ali bitna je poruka da ćemo uvijek štititi hrvatske interese. Naš drugi san je stvoriti modernu Hrvatsku koja će zadržati svoju tradiciju i pružiti bolji život našoj djeci. Na kraju, ako ne sada, onda kada?”, kazao je Orešković i dobio veliki pljesak.

N1

10:20 “Oko 100 tisuća mladih otišli su iz naše domovine. Brutto javni dug je velik, standard pada. BDP po stanovniku pada oko sedam posto. To trebamo preokrenuti. Imamo potencijal i taj potencijal ćemo iskoristiti. Fokusirat ćemo se na energiju, turizam i infrastrukturu. Trebamo povećati izvoz kako bi bili konkurentni. Naš cilj je poboljšati gospodarske i društvene prilike u Hrvatskoj i podići životni standard građana. Nećemo dozvoliti da politika i drugi interesi vode naš cilj u drugi smjer.

Ključna su pitanja kako ubrzati rast BDP-a, što možemo postićii u iduće četiri godine, kako aktivirati neiskorištene potencijale, kako poboljšati efikasnost javnog sektora i povećati konkurentnost javnog sektora. Danas nismo gdje bismo trebali biti. Glavni fokus treba biti u svrhu smanjenja omjera duga i BDP-a. Trebamo se fokusirati što je strateško za Hrvatsku. Ako nije strateško treba vidjeti hoćemo li to privatizirati ili što ćemo s time. Treba naći 500 milijuna eura da smanjino javni dug. Reforma obrazovanja i zdravstva su bitne, povezati akademiju i privatni sektor.”, kazao je Orešković.

10:07 “U životu sam imao puno izazove. Prihvatite izazove da možete osjetiti draž pobjede. Danas je Hrvatska slobodna država. Imamo nove izazove i ja sam ih spreman prihvatiti da bi opet osjetili draž pobjede”, kazao je Orešković citirajući američkog generala Georgea Pattona.

10:06 “Prihvatimo izazove je glavna tema”, rekao je Orešković izlažući program u Power Pointu.

10:05 Stigla je i predsjednica, Orešković počinje s izlaganjem.

10:04 Reiner ne zna gdje je predsjednica. “Je li predsjednica tu, ja sam ju pozvao?”.

10:02 Tihomir Orešković trebao bi izložiti program rada hrvatske Vlade u iduće četiri godine. No Željko Reiner prije izlaganja prvo je pozvao da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dođe kao “gost ove točke”.

10:00 Karamarko nije znao glasovati. Ante Sanader umalo izabran za potpredsjednika bez njegova glasa.

9:58 Novi zamjenik tajnika Hrvatskog sabora je Ivan Bukarica koji je izabran sa 128 glasova.

9:57 Dužnosti zamjenice tajnice Hrvatskog sabora razriješena je Jadranka Blažević s 97 glasova. Reagirao je Miroslav Tuđman koji se požalio da sustav za glasnaje ne funkcionira. Ivan Šuker u ime HDZ-a zahvalio je gospođi Blažević na radu u proteklim godinama.

9:56 Novi tajnik Hrvatskog sabora je Damir Sesvečan koji je izabran sa 122 glasa.

9:54 Iduća točka je o razrješenju i imenovanja tajnika Hrvatskog sabora. Lidija Bagarić je razriješena dužnosti sa 108 glaova za.

9:53Robert Podolnjak izabran za potpredsjednika Sabora. 127 zastupnika za prijedlog potpredsjednika Sabora, 13 suzdržanih, 2 protiv.

9:51Ivan Tepeš izabran za potpredsjednika Sabora. 123 zastupnika za prijedlog potpredsjednika Sabora, 11 suzdržanih, 6 protiv.

9:50 Ante Sanader izabran za potpredsjednika Sabora. 137 zastupnika za prijedlog potpredsjednika Sabora, 3 suzdržana, 2 protiv.

9:45 141 zastupnik je u dvorani. 81 zastupnik je za. Hitnost prijedloga dnevnog reda je prihvaćena.

9:44 HNS ima primjedbu na donošenje hitnog zakona kojim se ukidaju privilegije saborskih zastupnika. S hitnim donošenjem se ne slaže ni SDP. Nezavisni zastupnik Stipe Petrina smatra da prijedlog zakona treba ostaviti za “neka nova vremena”.

Miro Bulj smatra da taj zakon treba ići u hitnu proceduru.

9:43 Druga sjednica ovog saziva Sabora je počela izvođenjem hrvatske državne himne

9:40 Počela je sjednica Hrvatskog sabora. Prva točka dnevnog reda je izglasavanje potpredsjednika Sabora kao i tajnika.

N1

9:39 Buduća ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić kazala je da iznenađena i počašćena svojim izborom.

9:35 Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je da još nisu odlučili kome će dati potporu.

9:33 “Reformski sporazum, ono što smo u ovih mjesec dana iskomunicirali međusobno i to su reforme, je notorna stvar. Ono o čemu svi pričamo da trebamo učiniti”, kazao je Tomislav Karamarko za N1 i dodao da neće biti veta na određene zakone. “Ne, gledajte sve ćemo usklađivati, veto to je nepopularna mjera, nije dobro da se time bavimo”.

9:32 ‘Svaki zastupnik ima savjest i odgovornost i prema tome će se svatko ponašati. Treba čuti Vladu, što predlažu, što su im prioriteti… pa tek onda treba postavljati pitanja. Treba biti korektan prema Vladi, ali treba vidjeti koji su im konkretni cijevi i shodno tome treba ili ne djelovati i postavljati pitanja’, kazao je reporterki N1 Nikolini Zavišić bivši šef Sabora Josip Leko.

9:30 Potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta je odgođeno jer se odužio sastanak s manjinama.

9:28 Gošća Novog dana Jadranka Kosor kazala je da se ovakva situacija nikad u hrvatskoj povijesti nije dogodila.

“Nikad u povijesti se nije dogoodilo ono što se dogodilo u prvom pokušaju, moralo se ići na drugi. Ovo se nikad nije dogodilo u političkom životu Hrvatske, a ne znam ni za druge demokratske zajednice. Prvi put se ide u formiranje Vlade bez potpisivanja sporazuma koalicije i bez programa. Ta koalicija je trebala biti temelj za određivanje programa. Imamo mandatara koji je najavio pressicu bez pitanja novinara što je presedan i još nije predstavio ministre. Pokazao je i on, kao i Petrov, nevjerojatno neznanje o onome što se dogaađa. Petrov kaže da je po putu saznao za neki registar izdajnika. Zar on ne čita novine? On to mora znati. Jučer mandatar na pitanje novinara o tom registru kaže da ne zna da neki njegov ministar predviđa nešto takvo”, kazala je Kosor.

9:25 Odgođeno je potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta, potpisat će ga u pauzi sjednice Sabora.

9:16 Buduće ministre ispred Hrvatskog sabora dočekali su prosvjednici Platforme 112 koji su ih ispratili glasnim zvižducima. Više pročitajte OVDJE.

N1

9:11 Budući ministri čekaju potpisivanje sporazuma Mosta i Domoljubne koalicije

9:00 HDZ se sastao sa zastupnicima nacionalnih manjina.

8:15 Uoči današnje sjednice Sabora iz Mosta je stiglo priopćenje da će se u 9 sati potpisati ”sporazum o suradnji” između Mosta i Domoljubne koalicije.

”22. siječnja 2016. godine u 9.00 sati u Saboru ćemo potpisati sporazum o suradnji Mosta nezavisnih lista i Domoljubne koalicije oko reformske vlade. Izjave za medije nisu predviđene”, stoji u priopćenju Mosta.

8:00 Platforma 112 organizira konferenciju za novinare i prosvjednu akciju Smrt slobode izražavanja povodom današnje objave mandatara Tihomira Oreškovića da će ministar kulture biti Zlatko Hasanbegović.

Konferencija i akcija će se održati u petak, 22. siječnja 2016., u 09.00 sati na Markovom trgu, ispred zgrade Hrvatskog sabora. Platforma 112 uputila je u četvrtak Tihomiru Oreškoviću i otvoreno pismo koje možete pročitati OVDJE.

Podsjećamo, mandatar Orešković uvjeren je da će njegova vlada stvoriti dobre rezultate.

„Vlada je dobra kombinacija ljudi iz privatnog i javnog sektora,s veučilišta i to će, uvjeren sam, dati dobre rezultate“, izjavio je Orešković u četvrtak navečer.

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner potvrdio je da je sve spremno za saborsku sjednicu. Najavio je da će se raditi po dnevnom redu, dakle, prvo će se obaviti saborski poslovi, a potom će mandatar predstaviti Vladu te će uslijediti rasprava o njoj.

Reiner je istaknuo kako se nada da će rasprava biti konstruktivna te da ju oporba neće odugovlačiti do kasno u noć. Nema nikakvog razloga za otezanje, poručio je Reiner koji je potpunim besmislicama nazvao teorije da se Vlada mora potvrditi do ponoći, i da bi u suprotnom predsjednica države morala mandataru dati još 30 dana.