Ministra čeka projekcija na zidu i poruka o čuvanju leđa

Vijesti 25. sij 201610:26 > 10:35
Udruga Domino / queerzagreb.org

Udruga Domino u okviru Queer Zagreb Sezone pokreće seriju performansa kojima će kontinuirano tijekom mandata ministra Zlatka Hasanbegovića govoriti o kulturi koju on ne poznaje, o kulturi koja nije tek mono-kultura, poručili su nakon svog prvog performansa.

Prvi performans je, navode, upravo performans samog ministra.

“Performans započinje markiranjem zgrade Ministarstva kulture RH njegovom izjavom ‘antifašizam je floskula’ i nastavlja se njegovim dolaskom na posao u zgradu Ministarstva. Ne znamo točno koliko ce performans trajati, jer završava zadnjim ministarskim radnim danom Zlatka Hasanbegovića“, navode Udruga.

Ministar kulture, pojašnjavaju, “svojim životopisom i svojim dosadašnjim nepostojećim radom u kulturnom sektoru nije pokazao ikakvu sklonost tome, niti da o ikakvoj kulturi mimo ideološke, isključive, vrijednosno zastarjele i neodržive išta zna ili želi znati”.

“Štoviše, ostavlja na nas dojam da je zatočen u svom skučenom svijetu mitova, mržnje i strahova. Kao takav, ministar za nas postaje predmet umjetničkog istraživanja, a njegovo sjedište izvedbeni prostor. No, mi nećemo biti publika koja će šutke samo promatrati ovaj premijerni kulturno-umjetnički spektakl ministriranja Hasanbegovića. Upravo suprotno”, piše Udruga Domino, koja se zadnjih petnaest godina umjetničkim i aktivističkim programima bavi promicanjem suvremene umjetnosti, ljudskih prava i društva temeljenog na vrijednostima poštovanja različitosti.

“Ministre, dobrodošli u Queer Zagreb Sezonu. Barem kao još neafirmiranom performeru s umjetničkim aspiracijama queerovci će vam uvijek čuvati leđa”, zaključuje se u priopćenju, kojeg potpisuje Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone.