Objavljeno kako će izgledati ovogodišnji Advent

Vijesti 11. stu 202111:09 > 11:47
N1/Mirela Bačić

Oovogodišnji, drugi pandemijski Advent u Zagrebu, za razliku od prošle godine ipak će se održati, no neće biti, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina, najpoznatije atrakcije - Ledenog parka na Tomislavcu, a neće biti ni ugostiteljskih kućica na Zrinjevcu. Međutim, uvodi se šest novih programa.

To su Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prošli je mjesec otkrio da na Zrinjevcu i Tomislavcu neće biti kućica. Adventske kućice bit će na pet gradskih lokacija: Trgu bana Jelačića, Europskom trgu, Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovom šetalištu.

Advent od 27. 11. do 7. 1.

Danas je otkriveno kako će izgledati ovogodišnji Advent u organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te institucionalnih i privatnih partnera.

Advent Zagreb ove godine će se održati od 27. studenog i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima do 7. siječnja. Tako je, uz poštivanje realnosti aktualne situacije, 27. studenoga predviđeno paljenje prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića u 17 sati, a oko 19 sati upalit će se lampice na Zrinjevcu.

Uz tradicionalne hrvatske igračke koje su motiv ovogodišnjeg Adventa, poseban naglasak stavljen je na kulturno-glazbena događanja koja će nas, poručuju iz TZGZ-a, na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića.

Održat će se 129 koncerata

Naime, za vrijeme Adventa održat će se čak 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici, kao i mlade zvijezde pred kojima je budućnost.

Tu su, naravno, i pojedini zagrebački muzeji poput Muzeja za umjetnost i obrt, Etnografskog muzeja, Muzeja prekinutih veza i Muzeja čokolade koji su se uključili s prigodnim programima, a treba istaknuti i ostala događanja kao što su: predstave u HNK, Gavella u Tunelu Grič, Projekt Ilica: Q’ART, Advent Run, Advent u Vidri te posebni programi koji su priređeni za najmlađe

Šest novih programa

“Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te mi je posebno drago najaviti 6 novih programa, a to su: Advent u LADU, zatim Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s našim obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima koji očekuju goste s posebno osmišljenom blagdanskom ponudom i uređenjem. Spomenula bih i Advent na Zrinjevcu, na kojem nas, uz prigodno uređenje, očekuje čak 13 koncerata naših poznatih hrvatskih izvođača i to svakog petka, subote i nedjelje”, izjavila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Dodatno, navodi kako će nastaviti i s prošlogodišnjim uspješno pokrenutim projektom izložbe proširene stvarnosti (AR) koja će koristiti animirane tradicionalne igračke kao motiv ovogodišnjeg Adventa, a bit će postavljene na 10 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima.

Uvodi se projekt Virtualne igračke

IZ TZGZ-a poručuju kako će nas Advent Zagreb 2021. projektom Virtualne igračke vratiti u vrijeme djetinjstva kroz dugu tradiciju ručno izrađenih igračaka koje su obilježile vrijeme odrastanja mnogih od nas te ćemo imati prilike ponovo se poigrati s njima uz pomoć pametnih telefona.

Isto tako, nastavit će i s projektom Svjetlost Adventa gdje s odabranim institucijama na Gornjem gradu ukrašavaju njihove prozore u blagdanskom duhu.

“Osim toga, TZGZ promovira Advent putem integriranih online i offline kampanja na više od 16 tržišta, prateći, naravno, aktualnu epidemiološku situaciju, a osmislili smo i posebnu promociju u sklopu Svjetske izložbe EXPO Dubai. Također, ostvarili smo našu tradicionalnu promotivnu suradnju s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te HŽPP-om s kojima smo osigurali posebne cijene karata za posjet zagrebačkom Adventu”.

Uredit će se 15 lokacija u gradu

Uz navedeno, TZGZ će s partnerima prigodno urediti 11 lokacija u Donjem gradu: Trg bana J. Jelačića, park Zrinjevac, Trg J.J. Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Europski trg, prolaz Oktogon, Trg Republike Hrvatske, Trg Mažuranića, Matica hrvatskih obrtnika, ALU i Tunel Grič te četiri u Gornjem gradu: Trg sv. Marka, park Bele IV., plato Gradec te Strossmayerovo šetalište zapad.

“Pozivamo sve da i ove godine odgovorno uživaju u Adventu, u skladu sa svim mjerama i preporukama nadležnih tijela, a za one koji ne mogu biti s nama osigurali smo online prijenose na našim društvenim mrežama. Bogat kulturno-glazbeni program po raznim lokacijama u gradu će se, naravno, održati u skladu s najnovijim službenim mjerama i preporukama te su svi programi podložni promjenama. Detaljne satnice svih programa, kao i aktualne informacije dostupne su na: www.adventzagreb.hr“, istaknuli su iz TZGZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar