Afera potresa Kutinu, gradonačelnik o zviždačici: Ovo ima osvetnički karakter

Vijesti 08. ruj 202107:35 > 14:029 komentara
Izvor: N1

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić održao je danas press konferenciju, nakon što je u javnost dospjela afera o političkom zapošljavanju.

Naime, političko zapošljavanje u kutinskoj gradskoj tvrtki, u koje su umiješani lokalni HDZ i HSLS, ovih je dana jedna od glavnih tema u Hrvatskoj.

Direktorica kutinske Eko Moslavine Adrijana Cvrtila izašla je u javnost i za 24sata razotkrila zapošljavanje u tom poduzeću, priznavši da je morala zapošljavati članove HSLS-a i HDZ-a.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak raspustio je potom stranački ogranak u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i gradski u Kutini.

Gradonačelnik o Cvrtili: Radnici su se žalili na prijetnje

Na početku press konferencije Zlatko Babić govorio je o tvrtki Eko Moslavina. “Kad sam 2017 postao gradonačelnik, među nizom problema bila je i teška situacija u Eko Moslavini. Najveći problem bila je nužnost prekidanja prihvata otpada iz drugih gradova, a to je imalo za posljedicu smanjenje prihoda i ugrozilo je poslovanje tvrtke.

Kao dobri gospodarstvenici, morali smo povući taj potez. Sljedeći problem bio je višak radne snage. Dok je na vlasti bio SDP, u toj tvrtci zaposleno je 23 ljudi, većinom povezani s SDP-om…”, rekao je Babić te se potom oglasio o Adrijani Cvrtili.

“Adrijana Cvrtila bila je članica HDZ-a do negdje 2013. godine kad je HDZ izgubio izbore. Onda je otišla u HNS jer je gradonalčelnik Rudić (SDP) dao nekakvo pravo HNS-u da predloži direktora Eko Moslavine i ona je to postala. Vrlo brzo Andrija Rudić shvatio je da ona tvrtku vodi na krivi način i smijenio ju je. Kad je bila smijenjena, ušla je u sukob s novim direktorom Slavkom Sokolom, koj ima veliko rukovodno iskustvo, i on joj je dao otkaz. Uslijedio je niz sudskih sporova između nje i Sokola…

Cvrtila je nakon otkaza pokušala osnovati stranku i naći se u centru pažnje, ali joj to nije uspjelo. Učlanila se tada u HSLS, munjevitom brzinom postala članica izvršnog odbora i predsjednika stranke na kutinskoj razini. Kad smo mi, koalicija HDZ-HSLS… naša lista, došli na vlast, Slavko Sokol koji je imao uvjete za mirovinu želio je izaći iz tvrtke i ukazala se nužnost za imenovanjem novog direktora. HSLS je tada predložio Cvrtilu koja je, to sam kasnije saznao, sestrična Davora Kljakića, predsjednika stranke.

Taj prijedlog činio se dobar jer je ranije radila u Eko Moslavini. Iz moje suradnje s njom vidio sam osvetnički nagon prema djelatnicima koje je zaposlio Sokol…

“Djelatnici davali otkaze”

“Ona je bila u sudskom postupku sa Slavkom Sokolom i to ju je opterećivalo. Jedan dio djelatnika, dolaskom gospođe Adrijane otišao je na bolovanje, neki su dali otkaz, a veći broj njih žalili su se na postupke prema njima ili po naređenju ili od strane direktorice”, rekao je.

“Najviše pritužbi je bilo na stalne prijetnje, nepravedne sistematizacije, opomene, slanja na čekanje bez razloga i otkaze”, rekao je.

“Krenut ću od slučaja djelatnika Darko Kousek, koji je magistar ekonomije i u prošlom mandatu bio vijećnik SDP-a i nekoliko puta se žalio da mu direktorica umanjuje koeficijent plaće. Bio je 2,4, a zaposlen je početkom 2017. godine, u vrijeme dok je vlast obnašao SDP u Kutini i dio je brojke od 23 zaposlenika iz perioda 2013.-2017. Adrijana Cvrtila umanjivala koeficijent na razinu koja je ispod njegove stručne spreme i koja je na razini ne samo SSS, nego nekvalificiranih radnika. Ja, nažalost, nikada u životu nisam nikoga snimao, vjerojatno niti ne budem, nisam takva osoba, ali iz onih razgovora s Adrijanom gdje sam joj rekao da sam protiv takvog ponašanja, a ono je imalo samo jedan cilj, da se ljude prisili da daju otkaz. Ja sam smatrao da to nije dobro, jer to daje osvetnički karakter nas koalicije HDZ i HSLS prema prijašnjoj koaliciji”, rekao je.

Svima sam govorio da moraju biti orijentirani prema naprijed, prema svojim službama u kojima su rukovoditelji, ali nikakvim osvetničkim radnjama, dodao je.

Bilo je pokušaja da se njemu vrati koeficijent, što sam ja tražio ne samo za njega, nego i za druge djelatnike. Drugi su djelatnici, koji su SSS, a bili su bliski njoj, imali koeficijente iznad 3, što je daleko više od djelatnika koji imaju VSS, rekao je.

Nije proračun podržao samo Zlatko Kousek, već i ostali vijećnici, a za proračun je glasalo 17 vijećnika, a ne 12 koliko je bilo minimum. Nisam imao potrebu kupovati glasove u Vijeću koeficijentima, rekao je.

Spominju se i tri djelatnice koje su bile zaposlene u sortirnici i o prisili da se zadrže raditi. Jedna djelatnica bila je zaposlena na određeno, a dvije su imale ugovor na neodređeno. One su zaposlene također u vrijeme Sokola. Jedna je bila i na listi za prošli saziv. Dvije su došle kod mene, uzrujane. Meni su bile sporne te dvije koje su imale ugovor na neodređeno, došle su u plaču, i tvrdile su da su na haubi automobila prijevarom potpisale novi ugovor o radu i da su raspoređene na novo radno mjesto jer se sortirnica ukida, rekao je.

Tvrdio sam da ne smiju dobiti otkaz na neki nehuman način, već da treba sagledati situaciju. Ako treba, gradovi su spremni izvršiti proces dokapitalizacije, rekao je Babić.

“Stalno su se radile stvari koje nisu zakonske, humane, smicalice”

Hoću reći da su se tamo stalno radile takve stvari koje nisu zakonske, humane, smicalice i kojima se htjelo na loš i ružan način dati otkaz svima koji su zaposleni u vrijeme Andrije Rudića. Neki su dobili otkaz, neki vode sud, neki su završili na bolovanju i sami dali otkaz, a neki su završili na novim poslovima, rekao je.

Govoreći o Draženu Kindermanu, Babić je rekao da nikad nije bilo upitno da će biti dio koalicije.

Stavili smo ga na našu listu u prolaznom mjestu. U cijelom radu znam ga samo po zalaganju za Repušnicu i bio je izuzetno predan. Nikad nisam u nekakvim razgovorima s njima rekao da će njegov sin, kad završi školu, raditi tamo ili tamo. To nije bio predmet naših razgovora. Nisam imao informaciju da razgovara s Cvrtilom, da ga namjerava zaposliti u Eko Moslavini. To je dogovarao s njom, ali Adrijani Cvrtili nisam nikad rekao da mora zaposliti Kindermanova sina ili nekog zato jer je nečiji sin ili član stranke. Nisam to nikad govorio, rekao je.

“Ucjene neću dozvoliti”

Da bih ja naredio direktorici.. Ona je zapošljavala ljude kako je htjela i koga je htjela. Nikako ja ne mogu natjerati nju da zaposli preko volje. Smatram da direktorica Cvrtila, vidjela je kakav je karakter Kinderman, zaposlila je namjerno njegovog sina, da bi dobila njegovu naklonost i da bi mogla sve nas ucjenjivati, rekao je Babić.

Ucjene neću dozvoliti, posebno ako su neistinite, dio podvala i rezultat ovakvog načina rada kao što jesu. Odgovorno tvrdim, nisam utjecao da se u Eko Moslavini zaposli netko tko je član HDZ-a, rekao je Babić.

Provjerio sam imena zaposlenih i neka od njh stvarno ne znam. Vidio sam ime sina od nekog našeg člana, koji se zaposlio na kantama, nedugo nakon je dao otkaz i otišao u Njemačku. Ako je to uhljeb HDZ-a, onda je to to, ali ni to nisam utjecao da se zaposli.

Govorio je i o zapošljavanju Ljerke Grgić te rekao da mu je došla nakon tri mjeseca i da ne zna financije.

Mogla je zaposliti bilo koga u tehničkom dijelu. Ljerki nije dala otkaz, prebacila je na drugo radno mjesto i zaposlila drugu ženu za financije i tako se vodi tvrtka. Cijelo vrijeme, dok je Cvrtila obavljala dužnost, bili su izuzetno loši međuljudski odnosi, bili su česti prigovori djelatnika da ne mogu surađivati i rješavati sve probleme koje trebaju riješiti. Članovi Skupštine također su često prigovarali, a cijelo vrijeme ona se bavila spletkarenjem prema svima. Kad sam došao, na stolu je bila velika knjiga, zakon o kaznenom postupku. Samo to, ništa drugo, bavila se samo zakonskim postupcima u tijeku i onima koje će izrežirati, rekao je Babić.

“Namjerno je inscenirala te postupke”

Vidljivo je da je namjerno inscenirala te postupke. Za izvješće o radu Eko Moslavine nije dobila niti jedan glas vijeća Kutine. Bilo je pet suzdržanih, svi ostali protiv. Nikad se ne sjećam, da je neka ustanova, škola ili društvo, nije dobila niti jedan glas za svoje izvješće. To je prvi puta. Što mislite, zašto je to?, upitao je Babić.

Ovo što sam ja dobio pritužbe na njen rad, samovolju, postupke prema svima, prema srpskoj manjini, Romima… Toliko su loši međuljudski odnosi, da je vodilo da će Popovača izaći iz te tvrtke i da će rezultirati povećanjem za građane Kutine, rekao je Babić, dodavši i da su unutarstranački izbori u HSLS-u doprinijeli svemu i da se to preselilo na odnose unutar Eko Moslavine i na situaciju u Kutini. Kaže da je Cvrtila ušla u direktan sukob s Davorom Kljakićem, a da je tu bila ona koja je bila član predsjedništva stranke.

“Zvao sam Hrebaka i rekao mu za situaciju”

Mi kao HDZ, nismo se htjeli petljati u unutarstranačke izbore HSLS-a i to ne bi bilo korektno, ali do nas je dolazilo puno informacija. U to vrijeme njihovih problema i spletkarenja, to se manifestiralo na još više ishitrenih odluka u Eko Moslavini, što je imalo posljedicu na neizdrživo stanje. Znala je jednom radniku u tjednu dati tri opomene, čisto tako, da stvori argument da mu da otkaz i da radi mobing, rekao je Babić.

Zvao sam Darija Hrebaka i rekao sam mu da ova situacija nije dobra i da ima za posljedicu lošu političku situaciju i da taj rat nije potreban i primjeren za unutarstranačke izbore uređene normalne stranke. Obećao mi je da će poduzeti određene mjere i uključiti se , rekao je.

“Izabrali su me građani, a ne stranka”

Na novinarsko pitanje kako se na snimkama Kinderman, Kousek i Kljakić, pozivaju na Babića i da li oni lažu, Babić kaže:

“Vi izmjenjujete riječi ili niste slušali. Kad je Kljakić zvao da se vrate tri djelatnice, radilo se o djelatnici koja je sada bila na listi za SDP. Kome je podobna, meni? Ja sam tražio da ne može direktorica samovoljno raditi i nezakonito i na prijevaru dati otkaz. Ja sam bio upravitelj Amonijaka. Na sudu je radnik u pravu, tim radnicama morat ćemo sve platiti. Da vas šef uhvati i da da potpišete novi ugovor. Bi li to vama bilo pravo? Ako se ta radnica žali meni, a ako te radnice dođu meni…

Ovi ljudi neki ne govore istinu, većina je navučena da govore što paše Adrijani Cvrtili. Nisam zatražio direktoricu da zaposli sina od Kindermana”, rekao je.

Na pitanje zna li postoji li snimka gdje je osobno tražio da postoji snimka da se zaposli Kindermana.

“Izvađena je iz konteksta”, tvrdi.

Na pitanje oko oporbene vijećnice Branke Ćorić i je li pokušao utjecati da glasa za proračun.

“Ona je bila dio naše koalicije kao nacionalna manjina. Njen glas nikad nije bio sporan”, kaže, i nastavlja da je glasala po svojoj savjesti za odluke.

“Puno vijećnika je glasalo po svojoj savjesti”, rekao je.

Na pitanje oko postupka smjene i koliko je znao za njene postupke, kaže da je surađivao na određeni način, što se tiče upravljanja i gospodarenja otpadom.

“Ona je unazad nekoliko mjeseci izašla s tim da ima snimljene materijale, da njoj nitko ne može ništa. Ja sam s njom komunicirao samo za one ljude koji su se meni žalili”, kaže pa nastavlja izjavom da nije kadrovirao.

Na pitanje jesu li ga zvali iz vrha stranke da da objašnjenje oko svega, kaže da je razgovarao s predsjednikom gradske organizacije i da je predsjednik županijske organizacije tražio informaciju.

Na pitanje razmišlja li o ostavci, kaže – ne. Na pitanje hoće li dati ostavku, ako će tražiti stranka, također je rekao da su njega izabrali građani, a ne stranka, prenose 24sata.

 

Izjava gradonačelnika Kutine na temu EKO Moslavina by N1 info on Scribd


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar