“Ako drugi zamjenik nije podnio ostavku, on ostaje zamjenik gradonačelnika”

Vijesti 05. tra 202215:42
Izvor: N1

Profesor Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić smatra da ​- kada gradonačelniku i njegovom prvom zamjeniku prestane mandat - zamjenik koji je na kandidacijskoj listi drugi zamjenik, a nije podnio ostavku i dalje ostaje na toj dužnosti.

Kako je u utorak za Hinu rekao šef katedre za upravnu znanost splitskog Pravnog fakulteta prof. Klarić, drugi zamjenik ostaje zamjenik, jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom da je on samostalan i neobvezujući. Klarić je komentirao današnje mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave da do prijevremenih izbora u Splitu dužnost gradonačelnika može obnašati samo “prvi” zamjenik ili povjerenik Vlade.

VEZANE VIJESTI

Zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenik​a​ ima aktivan mandat​ bez obzira je li prvi ili drugi, ističe Klarić.

Profesor Klarić ističe i kako je stajalište prema kojem prestanak mandata gradonačelnika te njegovog zamjenika koji je kao prvi naveden u kandidaturi iza kandidature gradonačelnika nedvojbeno relevantno onda kada dolazi do određivanja redoslijeda nasljeđivanja gradonačelnika kojem je mandat prestao, u slučaju da ima dva zamjenika (čl. 40d. st. 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi).

​”​U slučaju da je gradonačelniku mandat prestao, kao i zamjeniku koji je definiran kao prvi, zamjenik koji je na kandidacijskoj listi definiran kao drugi, a koji nije podnio ostavku i dalje ostaje zamjenik gradonačelnika, jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom da je on samostalan i neobvezujući”, rekao je Klarić.

“Da nije tako, sam bi načelnik, gradonačelnik i župan mogao smijeniti svoje zamjenike da s njihovim radom nije zadovoljan. Ako je nedvojbeno da njegov mandat nije sporan i da usprkos prestanku mandata gradonačelnika i prvog zamjenika i dalje traje, postavlja se pitanje je li on zakonom na bilo koji način ograničen​”, ističe Klarić​.

Dodaje i da se iz priopćenja Ministarstva vidi kako zakonske osnove koje navode, a vezane su uz prestanak mandata gradonačelnika, ni na koji način ne dovode u pitanje mandat njegovih zamjenika, pa se može zaključiti kako je to pitanje nesporno.

Odredba čl. 40d. st. 2. Zakona o lokalnoj/područnoj samoupravi izričito navodi da​ “će do provedbe prijevremenih izbora dužnost gradonačelnika, odnosno župana obnašati njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim, a ako je mandat prestao i zamjeniku, do provedbe prijevremenih izbora, dužnost gradonačelnika, odnosno župana obnašat će povjerenik Vlade​”​.

​” ​Dakle, citirana zakonska odredba predviđa da obnašanje dužnosti preuzme onaj zamjenik kojem mandat i dalje traje. U slučaju da postoje dva zamjenika, Zakon predviđa da mandat preuzme prvi zamjenik. ​​Citirane zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenika (neovisno je li prvi ili drugi) ima aktivan mandat​”, zaključio je Klarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar