Ako ste pili ovaj lijek u posljednjih 12 mjeseci, izbjegavajte opću anesteziju

Vijesti 07. pro 202218:45 1 komentar
N1

Europska agencija za lijekove izdala je preporuku za povlačenje lijekova koji sadrže folkodin s tržišta Europske Unije. Riječ je o lijeku koji se koristi već godinama za liječenje suhog kašlja u odraslih i djece, a agencija je nakon niza istraživanja zaključila kako lijek povećava opasnost od anafilaktičke reakcije kod pacijenata pod općom anestezijom.

Ako ste pili lijek ili lijekove protiv suhog kašlja koji sadrže djelatnu tvar FOLCODIN, a u idućih 12 mjeseci trebate biti podvrgnuti općoj anesteziji – bolje, uz dogovor s liječnikom naravno, odgodite određene operacije.

“Prilikom svake opće anestezije ne dolazi do primjene tih lijekova koji nam otpuštaju mišiće, znači, samo kod određenih. To ovisi o procjeni samog operativnog zahvata i po potrebi opuštanja mišića. Primjeri nekakvih operacija kod kojih se koriste takvih lijekovi su velike operacije trbuha, prsnoga koša, transplatacije organa“, kaže Željana Margan Koletić iz Odsjeka za farmakologiju i farmakoterapiju HALMED-a.

Osim folkodina, jednako je prije opće anestezije opasna i primjena primjerice antibiotika – koja također može uzrokovati alergijsku reakciju. Trebaju li se hrvatski pacijenti brinuti obzirom da su neki donedavno i koristilifolkodin za zdravlje, za nekakve nuspojave? Željana Margan Koletić kaže kako ovo pokazuje da postoji rizik ako je netko do unazad 12 mjeseci uzimao folkodin, ali i da veličina rizika za pacijente u ovom trenutku nije poznata.

No, preporuka je svim zdravstvenim djelatnicima da potraže odgovarajuće terapijske alternative i da pacijentima savjetuju prestanak uzimanja folkodina.

“Pa imamo dobar stari trputac, odnosno proizvode od trputca i imamo zamijenski lijek butamirat i kodein koji se pak daje u iznimno teškim slučajevima. Naravno, lijek folkodin nije povučen s našeg tržišta, on i dalje ima odobrenje za primjenu i ondje gdje neće biti druge vjerojatno ćemo propisati i njega”, kaže Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore kaže kako je ovo jedno dosta snažno upozorenje koje zapravo svima nama nalaže da se prema tom lijeku ponašamo drugačije. “I vjerujem da su svi liječnici ljekarnici pročitali obavijest od HALMED-a jer to je nešto što se vrlo često i propisuje i izdaje pa većina ljudi zna koja je alternativna terapija tako da pacijentima terapije neće nedostajati”, uvjerava Soldo.

Folkodin se već 70-tak godina koristi u Hrvatskoj kako bi potisnuo refleks kašlja, a ovoj ljekarni u Zagrebu nisu imali pritužbe građana na njegove eventualne nuspojave.

Magistra farmacije Ivona Jukić kaže da je folkodin pokazao sjajan učinak za vrijeme pandemije koronavirusa i da je zaista bio učinkovit za smirenje suhog kašlja. Na pitanje je li je iznenadila preporuka Europske agencije za lijekove, Jukić kaže da se takve stvari događaju i da ljekarnici prate preporuke Agencije.

Tako je bilo i s peptoranom koji je povučen, a koji je mnogima spašavao želudac. A hoće li se ova preporuka o povlačenju folkodina i usvojiti, odlučit će Europska Komisija za najviše 2 mjeseca. Do tada, on će biti dostupan u Hrvatskoj kao i ostali lijekovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare