Akrap o ratu oko cjepiva: “Radi se o plesu novca, ide onome tko ima više”

Vijesti 01. velj 202109:22 > 11:15 0 komentara
N1

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap bio je gost Novog dana. Govorio je o krizi s cjepivom protiv covida-19 i incidentu na granici s BiH.

Nema razloga ne misliti da Hrvatska nije sigurna zemlja, kaže stručnjak za sigurnost. “Sve što se događa pokazuje da treba odgovorno pristupiti svim izazovima s kojima se suočavamo”, rekao je Akrap pa istaknuo kako su kod nas, u usporedbi s primjerice Austrijom, mjere znatno relaksiranije – nemamo policijski sat ni zabranu kretanja.

VEZANE VIJESTI

Sigurnosni sustav ne može spriječiti događaje poput onog u Šibeniku, dodao je Akrap.

Rat oko cjepiva

Kad je u pitanju kriza i rat oko cjepiva, smatra kako se radi o ‘plesu novca’. “EU je pod vodstvom i Hrvatske i Njemačke dogovorila da neće biti preglasavanja i da će Unija nastupiti zajednički. Uložila je puno znanja, novca i vremena za testiranje cjepiva.

U pozadini, velike su kompanije pokrenule ples oko novaca i okrenule proizvodni program onom tko ima više”, rekao je, pa naveo kako SAD ima 15-20 milijuna doza cjepiva koje još nisu iskoristili, dok su Izrael i UAE procijepili veći dio stanovništva. “I u Europi su bogate države poput Njemačke i Francuske mogle krenuti tim putem, ali zbog pokazivanja da je zajedništvo vrijednije, nije se krenulo tim putem. Imate reakciju nekog novog nacionalizam, vidi se da je cjepivo spašava ljude i to je postalo izvor brojnih problema”, kaže Gordan Akrap.

Cjepivo ovog trenutka jest strateško oružje, kaže, znamo da će ga nedostajati i ne može se u kratkom vremenu proizvesti cjepiva koliko vam treba. Događat će se to sigurno još idućih šest do osam mjeseci, dodaje.

Uzimanje ruskog cjepiva pitanje je EU-a, ističe Akrap. “Hrvatska je dio Unije, nismo čisto objekt nego smo i subjekt. Naša vlada je dobro pozicionirana u Bruxellesu. Trebamo se ponašati kao partner”, kaže.

Zajednička politika EU-a pokazuje puno dobrih rezultata, kao i nedostataka – da kao grupa od 27 država sporije donosi odluke, govori. “Kad pogledate, i brojne migrante koji se kreću prema Europi – znaju da je Europa prostor zdravih i sigurnih uvjeta za rad.”

Incident na granici s BiH

Jučerašnji događaj na granici je ciljana provokacija, smatra stručnjak za sigurnost Akrap. “Zna se koje su zadaće policije i posebnih državnih tijela EU-a koje brinu o zaštiti granica. Ne možete prelaziti granice gdje hoćete i kada hoćete, postoje određene norme ponašanja, pravila i zakoni. Borili smo se prilikom ulaska u EU i borimo se da smo država u kojoj vlada vladavina zakona. Ovo što su napravili – ilegalni prijelaz – nije ništa drugo nego provokacija europarlamentaraca koji vjerojatno žele dobiti jeftine poene. Neka probaju na neoznačenom mjestu proći njemačku granicu pa će vidjeti posljedice”, kaže Akrap.

VEZANE VIJESTI

Ovakve provokacije događat će se i dalje i bit ćemo suočeni s brojnim optužbama, dodaje stručnjak za sigurnost.

Kaže kako će se migrantska kriza vjerojatno nastaviti, iako se neće ponoviti ona iz 2015. godine koja je ozbiljno uzdrmala temelje EU-a. “Situacija na području Bliskog istoka, Dalekog istoka I Sjeverne Afrike ne ide u prilog nama koji smo država na prvoj crti. Međutim, treba znati razlikovati imigrante od emigranata, one čije su migracije uvjetovane vjerskim ili političkim uvjetima i ekonomske migrante, koji ne spadaju u grupacije koji uživaju punu zaštitu”, pojasnio je Akrap.

“Sigurnosni sustav treba reformirati”

Naveo je kako su krize posljednjih godinu dana pokazale da se sustav sigurnosti treba reformirati. “I krize i izazovi s kojima ćemo se suočavati bit će hibridne naravi, protiv kojih se ne možemo suočavati represivnim aparatom.

Do kraja godine će, nadam se, zdravstvena kriza biti bitno smanjena i da će se veći dio stanovništva, koje to želi, procijepiti. Teško je reći hoće li nam se dogoditi još neka kriza, trenutno nema takvih pokazatelja, ali treba pratiti određene indikatore koji ukazuju na pojavu gospodarskih, socijalnih ili političkih kriza, kako bi se mogli na vrijeme prevenirati”, poručio je Gordan Akrap.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.