Analitičar: Neće sad odjednom migranti sjesti na vlak iz Zagreba do Dobove

Vijesti 08. pro 202221:29 0 komentara
Matija Habljak/Pixsell

Slovenski politički analitičar Tomaž Šaunik gostovao je u Newsnightu u kojem je komentirao ulazak Hrvatske u Schengen.

“Slovenska Vlada i parlament smatraju da je važeća odluka arbitraže. U Hrvatskoj se navode samo sumnjiivi poslovi od ljudi koji su radili u arbitraži ali se ne spominje da je arbitražni sud provjerio te povrede koje su uistinu bile prisutne ali koje nisu takve da bi ugrozile sam rezultat arbitraže”, rekao je te naglasio kako misli da se i u hrvatskim i slovenskim medijima pretjeruje s tom temom.

“Slovenska Vlada je samo htjela naglasiti da Slovenija kao država ostaje na tim pozicijama, isto kao i Hrvatska. Prvi jednostrani akt je to da je Hrvatska odustala od rezultata arbitraže. Isto tako, podsjetio bih da je 2013. Hrvatska par dana prije ulaska u EU prihvatila zakon poznat kao Lex Perković, a znamo kako je taj zakon završio”.

VEZANA VIJEST

Šaunik smatra da postoji minimalna šansa da će Slovenija zadržati privremene granice s Hrvatskom.

“Nije točno što je izjavio ministar Božinović da su u prošlost otišle granice s Mađarskom i Slovenijom. Nisu nestale granice nego samo režim, a granice ostaju. Pa neće migranti sad sjesti na vlak u Zagrebu i otići do Dobove. Migranata je bilo i do sada, i sada nisu išli preko granica”.

Analitičar je izrazio i zadovoljstvo što je došlo do toga da više neće biti gužvi na granicama.

“Mi već 15 godina znamo što znači biti bez granice. Mnogo je građana i s jedne i druge strane kojima će ovo poboljšati suživot”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!