Analitičar: Ništa ne ukazuje da bi Hrvatska u zadnjoj sekundi dobila gol

Vijesti 23. stu 202209:24 0 komentara
Olivier MORIN / AFP / ilustracija

Može li Hrvatska biti kolateralna žrtva vanjskih okolnosti, iako je ispunila sve kriterije za ulazak u schengenski prostor od 1. siječnja sljedeće godine ili će današnji radni posjet austrijskog kancelara otkloniti sve moguće nedoumice? To je bila tema u jutarnjoj emisiji HRT-a U mreži prvog.

Vanjskopolitički analitičar Goran Bandov rekao je kako je tu ključni moment unutarpolitičko pitanje Austrije. “Tema migracija za austrijske stranke, koje su desne, jest ključna i imaju slična stajališta i pitanje je tko će biti radikalniji i tko će privući određeni broj birača na svoju stranu. Političari bilo koje države prvenstveno razmišljaju o svojem biračkom tijelu, svojoj potpori i narednim izborima koji su 2024. godine”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je kako migrantski val ponovno raste te da je Austrija zainteresirana da taj val ne ide tempom kojim ide. “Ove godine do rujna je azil zatražilo preko 75.000 ljudi. Prošle godine ta brojka je bila značajno niža za cijelu godinu – oko 30.000”, istaknuo je Bandov, dodavši da je Austrija vrlo angažirana od 2015. godine na sprječavanju migrantskog vala.

“Schengenski moment je previše propustan, ako želimo zaštiti vanjsku granicu, ali tu pitanje RH nije neko sklisko pitanje. Hrvatska je pokazala da stvarno može ispunjavati preduvjete. A i ovaj migrantski val, koji trenutno udara po Austriji, ne dolazi iz Hrvatske ili tek sporadično dolazi iz Hrvatske, nego dolazi kroz Srbiju i Mađarsku.”

Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije rekao je kako ne zna možemo li govoriti o nekakvoj “krizi Schengena”, ali da je činjenica da su mnoge zemlje u raznim trenutcima, postavljale granične kontrole na svojim unutarnjim granicama.

“Argumenti koji su iznijeti prije par dana glede RH su zapravo argumenti za jačanje Schengena. Jačanje vanjske granice jest misao slobode kretanja unutar schengenskog prostora. Svaka država članica je morala, a posebno RH, ispuniti oštre kriterije kako mora izgledati zaštita vanjske granice da bi osigurala mogućnost da se ukinu granične kontrole na unutarnjim granicama”, rekao je te dodao da se vidi da niti po strukturi, niti po kretanju rute ta ruta koja ide kroz RH ne ide prema Austriji.

“Jedan od bitnijih generatora, uz samo kretanje migranata je liberalizacija viznog režima u Srbiji”, istaknuo je Ničeno. Bandov je rekao kako ništa ne ukazuje da bi RH u zadnjoj sekundi dobila gol, ali da nije siguran za ostale dvije zemlje.

“RH je uspjela do sada uspješno provesti 281 preporučenu mjeru. Mi to provodimo prvenstveno zbog nas samih, a onda zbog EU. Dosadašnje sve hrvatske analize su bile vrlo uspješno provedene i RH ne bi trebala imati niti jednu prepreku”, istaknuo je te dodao kako, osim Austrije, neke zemlje imaju zamjerke oko pitanja Bugarske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!