Analitičar: O imenovanju čelnika VSOA-a moraju odlučivati dvije institucije

Vijesti 02. kol 202310:27 1 komentar

Politički analitičar Jakov Žižić u Novom Danu je komentirao aktualne političke teme, u prvom redu imenovanje čelnika VSOA-e, izvanrednu sjednicu vlade te posjet Milorada Dodika predsjedniku Milanoviću.

Žižić smatra da je važno disperzirati moć i imati model u kojem dvije institucije; predsjednik države i predsjednik vlade sudjeluju u dogovoru o imenovanju čelnika VSOA-e.

“Teško je ući u detalje pregovora koji još traju. Intuitivno bih rekao da je lako moguće da dođe do nastavka privremenog rješenja. U zadnje vrijeme se govori o našim obavještajnim službama tijekom devedesetih godina i postavlja se pitanje modela upravljanja. Nameće se ideja kako bi trebalo ukinuti dvovlašće u imenovanju obavještajnih službi. Ja smatram da treba ostaviti ovako jer nikada nije dobro kada se moć koncentrira”, rekao je Žižić, pa nastavio o izvanrednoj sjednici.

Komentirao je i izvandrednu sjednicu Sabora.

“Dio opozicije je shvatio, naročito Most, da je trenutna pozicija premijera Plenkovića nedodirljiva. Oni su presložili priču, stvorili narativ da su vlada i premijer podložnici HEP-a. Najviše su udarali na ideju da netko drugi vlada HDZ-om i da oni ne kontroliraju stvari te posložili narativ da je vlada podložna jednoj velikoj korporaciji. Ne mislim da su napravili neku veliku političku korist, ali uloga je opozicije da govori o stvarima o kojima inače se ne govori”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare