Plenković ismijao Grbina: Imao je sjajan ulazak u kampanju, svidjelo mi se to

Vijesti 11. ruj 202318:07 > 18:14 4 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković se nakon Predsjedništva HDZ-a obratio javnosti i progovorio o najaktualnijim temama, ponajprije novim mjerama.

“Pripremamo peti paket mjera kako bismo pomogli najugroženijima. Imali smo i sastanak parlamentarne većine, prvi nakon ljetne stranke. Jednoglasno smo prihvatili paket mjera, tako da ćemo u iduća dva do tri dana finalizirati paket i održati sastanke sa socijalnim partnerima, predstavnicima umirovljenika pa sve predstaviti na Vladi u četvrtak”, rekao je Plenković pa nastavio:

“U svakom slučaju, cijela dinamika nakon ljetne stanke ide onako kako smo planirali. Prvo, Zakon o izbornim jedinicama, drugo Aneks nacionalnog plana oporavka i otpornosti, treće, paket poreznih zakona i izmjena i sad cijeli paket mjera. Poruka građanima je da brinemo o tome kako će plaće biti veće i kako pomoći gospodarstvu.”

Glavno pitanje je hoće li se mjere još uvijek odnositi na velike poduzetnike. Naime, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se nikoga neće zapostaviti.

“Ono što je rekao ministar Butković, nije ništa krivo”, kratko je odgovorio premijer.

Ono što vladajući žele je i da se cijene u trgovinama vrate na stanje koje je vrijedilo krajem prošle godine. Barem su takve informacije pristigle u javnost.

“Ne znam zašto izlaze neprecizne i netočne stvari. Sutra će biti sastanci u Ministarstvu gospodarstva s čelnim ljudima najvećih trgovačkih lanaca jer želimo da se i s njihove strane naprave potezi jer svi moramo ići u trgovine i napuniti košarice osnovnim stvarima. Ovo je nevezano s paketima, radi se o dijalogu”, naglasio je Plenković pa još jednom ponovio da cijene nisu rasle zbog uvođenja eura.

Iz Hrvatske gospodarske komore su protiv bilo kakvog smanjivanja cijena jer za to nema prostora.

“Obavit ćemo razgovore i s njima, imamo puno mehanizama. I lani smo donosili određene mehanizme, koje oporba danas otkriva kao da ih nije ni bilo. Uvijek ima prostora”, ustvrdio je predsjednik Vlade pa je komentirao i prvog čovjeka HEP-a Franu Barbarića, koji je bio nesklon razgovoru s našim reporterom Ilijom Radićem:

“Bio je na sastancima jer je HEP jako važan oko donošenja paketa u energetskoj krizi. Nismo razgovarali ni o čemu drugom jer radimo na paketu mjera. Ponovno ću vam reći, sve odluke koje ćemo donositi, bit će naše, a ne isprovocirane medijima ili oporbe.”

Na pitanja o odgovornosti, premijer nije želio u dodatne polemike.

“Građani znaju da su im cijene struje i plina jeftiniji u usporedbi s drugim članicama Europske unije.”

Komentirao je i tvrtku Agroproteinku, u kojoj 20 posto udjela ima ministar Gordan Grlić-Radman, što je potencijalni sukob interesa.

“Znao sam 2019. da će izbiti afrička svinjska kuga 2023. Isto sam znao 2017. da će Grlić-Radman biti ministar 2019. Dakle, 2017. sam sklopio ugovor s Agroproteinkom jer sam takav vizionar… Zanimalo me otkud je to došlo u eter pa sam vidio da je te konstrukcije ubacila sitneš politička s istoka Slavonije”, nervozno je odgovorio Plenković.

No, zbrinjavanje usmrćenih svinja počelo je 2023., a ne 2017. i nije prijavljen detalj o njegovom udjelu Povjerenstvu za sukob interesa, što dalje premijer nije želio komentirati.

Za kraj je komentirao predsjednika SDP-a Peđu Grbina, koji će mu biti protukandidat za premijersku poziciju na nadolazećim izborima.

“Nemam što reći osim da mi je onaj štrik oko vrata sjajna uvertira za ulazak u kampanju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare