Plenković o ulasku u Schengen: Možemo biti ponosni na ono što smo napravili

Vijesti 09. pro 202207:43 2 komentara
N1 / Nataša Božić

U 8:30 zasjeda Vlada.

“Hrvatska je dobila još jednu potporu EU-a da ćemo od 1. siječnja 2023. postati članica šengenskog područja. To znači da smo mi unutar 420 milijuna ljudi zemalja članica šengenskog prostora koji imaju slobodu kretanja”, rekao je Plenković.

Zahvalio je svima koji su podržali Hrvatsku na tom putu.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je veliki uspjeh, realizacija strateških ciljeva, Vladinog programa, višegodišnjih napora Hrvatske da ostvari ciljeve dublje integracije, rekao je Plenković.

“Pelješki most, povezivanje hrvatskog teritorija i juga Dubrovačko-neretvanske županije, europodručje, postupna zamjena kune s eurom, proces koji je trajao pet i pol godina i sada Schengen”, rekao je Plenković, spomenuvši i hrvatske branitelje rekavši da “ništa što se događalo proteklih 30 godina ne bi bilo moguće bez njih”.

Podsjetio je da Hrvatska ima 80 posto robne razmjene s članicama šengenskog prostora, a da u Hrvatsku kao autodestinaciju 75 posto turista dolazi iz članica šengenskog prostora što za njih znači jednostavniji i brži dolazak.

“Mislim da možemo biti ponosni na sve ono što smo zajednički u ovom pogledu učinili”, rekao je Plenković.

Podsjetio je, između ostalog, i na dva tužna događaja, smrt generala Pavla Miljavca te pad MiG-a 21. Istaknuo je zadovoljstvo jer su piloti preživjeli i dobro te ponovio da u Hrvatsku uskoro stižu francuski Rafalei.

Spomenuo je i boravak ministra financija Marka Primorca u SAD-u, kazavši da je ukidanje dvostrukog oporezivanja s Amerikom “ogroman iskorak”. Premijer je podsjetio i na ukidanje viza te ulazak Hrvatske u global entry program.

“To je pokazatelj da idemo u daljnje produbljenje odnosa s Washingtonom što je itekako važno i u globalnim razmjerima i u kontekstu bilateralnih odnosa”, rekao je Plenković.

“1. siječnja je trenutak značajne promjene međunarodnog položaja Republike Hrvatske”, rekao je na kraju Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare