Plenković: Treba biti realan, bitka za predsjednika vodit će se između Primorca i Milanovića

Vijesti 16. ruj 202418:49 > 19:14 10 komentara
Andrej Plenković
N1

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te se pritom osvrnuo na uspjehe u posljednjih nekoliko dana.

Spomenuo je otvaranje druge cijevi tunela Učke, obnovu stare cijevi do iduće sezone i dovršetak dionice Učka-Matulji do listopada 2026. Naravno, komentirao je, s velikim zadovoljstvom, podizanje kreditnog rejtinga, nisku nezaposlenost i pad inflacije.

“To je najbolji dokaz kvalitetnog upravljanja i razlike naše Vlade i prethodne”, kazao je Plenković pa je otkrio da ide u posjet američkim Hrvatima idući tjedan, kao i da će se osuđenom kapetanu Marku Bekavcu pružiti sva moguću pomoć.

Što se tiče podrške Domovinskog pokreta Draganu Primorcu, premijer je izjavio da ga to nije iznenadilo jer je znao otprije da će mu je dati. A što se tiče Marija Radića i svih koji su napustili stranku te njihove podrške…

“Ne mogu ostvariti neki rezultat ni s kim drugim. Možda to rade zbog vidljivosti, ali to je nepotrebno trošenje novca.”

S Radićem se nije čuo.

“Nismo se čuli ni vidjeli nakon zbivanja na njihovom Saboru pa ne znam. Ako pogledate mojih posljednjih deset dana, svaki od njih je bio van Zagreba, puna dva tjedna. I treba biti realan, bitka za predsjednika će se voditi između Primorca i Milanovića, ostali nemaju šanse.”

Porez na nekretnine?

“Blizu smo, napravili smo dobar proces konzultacija. Malo smo osluhnuli rasprave u javnosti. Ono što je bitno naglasiti jest da smo imali atmosferu prije nekoliko godina, gdje nije bilo aktera u Hrvatskoj, koji nije pritiskao Vladu da se uvede porez na nekretnine. Kad se kaže u programu prije izbora da ćemo stavljati akcent na oporezivanje imovine, onda najedanput se mijenja politička optika onih koji su bili za. Kad ne uvode oni, onda su protiv, kad uvodimo mi, onda je krivo. Nakon još par konzultacija, reći ćemo vam sve.”

Ministar Oleg Butković rekao je da razmišlja o ostavci zbog smrti tri pomorca Jadrolinije.

“Mislim da je to rečeno u kontekstu kakav je bio Odbor”, kazao je Plenković i komentirao je li i njemu žao što odmah nije išao na mjesto nesreće:

“Reći ću još jednom, oporba to čini iz politikanstva. Ne vidim kako bi Vlada bila odgovorna za nesreću, ne vidim ni kako je kriva Uprava. Nije trajekt potonuo, bio je prazan, spremao se za ukrcaj i to je nešto što se dogodilo, vrlo tragično, loše i jako nam je žao. Radimo granicu između bavljenja tragedijom i politikanskim napadima.”

Predsjednik Jadrolinije David Sopta imao je nesmotrenu izjavu, gdje je izjavio da mu je “malo žao zbog tragedije, koja je zasjenila uspješne rezultate Jadrolinije”.

“Pristup gdje se svakoga lovi za svaku rečenicu… Tragedija se dogodila, utvrdit ćemo kako, tko je za nju odgovoran, Uprava i kompanija reagirala je kako treba. Razgovara se sa sindikatom, policijom, DORH-om…”

Uživa li Sopta premijerovu zaštitu?

“Ne. Već ste dodijali s tim pitanjima. On je tamo, upravlja kompanijom i to dobro radi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare