Plenković o Milanoviću i izboru šefa Vrhovnog suda: Je li to šira igra – ne znam

Vijesti 22. velj 202113:12 > 17:09 5 komentara
Andrej Plenković
Foto: N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tom se prilikom obratio javnosti.

Upitan o izboru šefa Vrhovnog suda, Plenković je rekao da je čudno da se uopće bira osobu koja se nije prijavila na natječaju. “Mi o tome nismo razgovarali, ali čini mi se logičnim da se poštuju propisi. Ne vidim što to nekoga tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda sprečava da se prijavi na natječaj. Je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću rada Stožera, pa sad ustavnošću izbora predsjednika Vrhovnog suda, jesmo li u široj utakmici, ne znam”, rekao je Plenković.

Predsjednikova ideja o izboru nekoga tko se nije niti prijavio na natječaj smatra nezakonitom. “Tu ne treba biti pravnik. U čemu je problem? Je li to neka šira igra, ne znam”, rekao je Plenković, dodavši da je teoretski moguća i opcija ukidanja natječaja, ali da ne vidi zašto bi se to dogodilo.

Govorio je i o isporuci cjepiva, kazavši da se dinamika isporuke ubrzava. “Mi želimo da se to ubrza, danas imamo sastanak pripreme Europskog vijeća sa Charlesom Michelom, otvorit ćemo tu temu. Nitko nije zadovoljan i svi žele da se poštuju one odredbe koje su bile dogovorene”, rekao je Plenković.

“Što se tiče mjera, rekli smo da ako okolnosti 1. ožujka budu takve da se može ići u daljnje popuštanje, ići ćemo”, rekao je Plenković.

Govorio je i o Damiru Vanđeliću. “On je sam rekao da želi obavljati tu dužnost do ljeta. Privremenost je njegov termin, nije naš. Sve ove tvrdnje i insinuacije su zlonamjerne i štetne, ne vidim zašto”, rekao je Plenković.

Komentirao je i riječki kafić, u kojemu je HDZ-ovcima zabranjen ulaz, kazavši da se radi o dvostrukim kriterijima. “Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade, židovi ili SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, sljedeći korak je fašizam. Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju ništa”, rekao je iznervirano Plenković.

To je primjer rasizma, na korak do fašizma. Namjerno to govorim jer puštate to kao da se ništa nije dogodilo, kazao je.

Dotaknuo se i komentara na izjave HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao pročitati riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Đorđu Balaševiću.

“Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem? Čovjek je rođen 1984., možda sluša neku drugu glazbu. Dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce i Hercegovačku ćemo staviti ispod radara. Ovaj u Tri majmuna je eklatantan primjer rasizma i fašizma, samo da stavi na rukav zvijezdu”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.