Plenković: Situacija je izvanredna jer je bolja nego prije

Vijesti 25. srp 202310:27 > 10:52 4 komentara
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Uvodnu riječ imao je Andrej Plenković.

“Prema informacijama ministra Erlića krajem godine ćemo u potpunosti iskoristiti alokacije financijske perspektive EU fondova”, rekao je na početku.

Govoreći o plaćama rekao je: “Zajedno sa sindikatima 5. lipnja dogovorili smo isplatu privremenog dodatka na plaću svim službenicima u javnim i državnim službama nakon čega je potpisan memorandum. Cilj te mjere bio je premostiti razdoblje do novog Zakona o plaćama s obzirom na inflaciju i situaciju. Smatram da je ovo jedinstven potez, nikad takvog nije bilo, i imao je neke ključne korake. Prepoznali smo okolnost u kojoj se zemlja nalazi, našli smo sredstva za rješenje i došli smo do njega zajednički. Zahvaljujem svima koji su podržali ovo rješenje jer je obuhvatilo 89 posto zaposlenih u državnoj i javnoj službi. Pritom smo dogovorili regres od 300 eura.

U dijalogu smo od 2016. osnovnicu u javnoj službi povećali za 33,04 posto. Kad se uzme inflacija, onda je to realno povećanje od 13,03 posto. Broj zaposlenih je povećan za 190 tisuća. Nezaposlenost je rekordno niska. Prosječna neto plaća bila je 1.130 eura u lipnju. Minimalna bruto plaća je danas 700 eura s tendencijom rasta. Mirovina je prosječno iznosila 467 eura, 40 posto više nego 2016.”

Istaknuo je da inflacija i dalje usporava: “Posebno važno u upravljanju energetskoj krizi je da je došlo do povećanja cijene energenata, mnogi bi imali problema s plaćanje režija, sve ustanove, došlo bi do kolapsa nekih institucija. Što se tiče rebalansa proračuna, usvojen je prije nekoliko tjedana. Što se tiče inflacije, ona i dalje usporava. U lipnju je iznosila 7,6 posto.”

N1

Osvrnuo se i na neke nove zakone kao i na turizam: “Novi paket poreznih zakona stupa na snagu 1. siječnja. Omogućit će rast plaća. Što se tiče turizma, u petak imamo veliki sastanak. Njega ćemo formalizirati kroz novi Zakon o turizmu. Trenutno smo na 9,5 milijuna dolazaka, više nego prošle godine. Podaci ministra Butkovića za prošli vikend – rekordan broj automobila na Lučkom.

U završnoj fazi je strategija demografske revitalizacije.”

“Jedini cilj u kojem još nismo uspjeli, to je OECD. Prije nekoliko godina smo uputili pismo da želimo postati članica, počeli smo razgovore, bili smo praktički outsider. Kad smo krenuli, bili smo zadnji. Proteklih godina smo pretekli Rumunjsku i Bugarsku kad je riječ o Schengenu”, dodao je i zaključio:

“Puno smo truda uložili da budemo u poziciji nego sad koja je izvanredna jer je bolja nego prije. To nije loše za napomenuti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare