Anka Mrak Taritaš: U Zagrebu ne očekujem više od 10 kandidata

Vijesti 09. tra 202109:16 > 10:24 0 komentara
N1

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš, i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba na predstojećim lokalnim izborima, u Novom danu govorila je o obnovi Zagreba nakon potresa, koja nije ni počela, te drugim aktualnim temama.

Kada je u pitanju cijepljenje građana protiv koronavirusa, kazala je kako se čini da su građani shvatili da je bolje cijepiti se bilo čime nego nikako.

“Naš premijer živi u svom dvorcu, nije svjestan realnosti. Dok se puno građana ne procijepi, brojke će biti relativno velike. Pitanje je turističke sezone, ali i svega drugog. Treba se cijepiti i paziti da imamo dovoljno cjepiva”, naglasila je Anka Mrak Taritaš.

Osvrnula se i na dug prema veledrogerijama.

Veledrogerije moraju biti isplaćene

“Mi znamo koliko na razini mjeseca i godine treba sredstava za isporuku lijekova i to se mora izdvojiti iz proračuna. Umjesto da se sjedne za stol i sve riješi, Andrej Plenković kaže da se veledrogerije jave samo u određenim situacijama… To je prije bila karakteristika bahaćenja, a sada je postao obrazac ponašanja”, kazala je Anka Mrak Taritaš.

PROČITAJTE JOŠ

Radnička Fronta predložila je da se osnuje državna veledrogerija.

“Svaki put kada država nešto uzme pod sebe, to ne riješi problem, nego ga drugačije definira. Mi sada ne funkcioniramo krivo zbog poslovanja s veledrogerijama.

Mi smo već imali problem s veledrogerijama, prije je bio dug od dvije i pol milijarde, a sada je šest i pol, pa je milijarda i pol plaćena. Stvarnost je da 64 od 65 bolnica ne podmiruje svoje dugove kako treba. Ne smijemo se dovesti u situaciju da se lijekovi ne dostavljaju”, rekla je Mrak Taritaš.

Sustav socijalne skrbi treba reformu

Slučaj djevojčice iz Nove Gradiške koja je preminula nakon što je pretrpjela nasilje u obitelji ponovno je, kaže, naglasio nužnost reforme sustava socijalne skrbi.

PROČITAJTE JOŠ

“2019. godine je bilo riječi o reformi sustava socijalne skrbi, a danas se govori samo o zakonima. Sustav ne funkcionira kako treba.

Kada smo imali obiteljski zakon, on nije dalje išao zbog svjetonazora. Prvo se to vidjelo u sustavu zdravstva, pa u sustavu socijale… Interes djece treba biti ispred interesa svega drugog – ako mu nije dobro u biološkoj obitelji, a udomitelji moraju ispuniti niz uvjeta, zar ne bi roditelji morali moći ispuniti bar pola toga da bi im se dijete vratilo nakon oduzimanja? Kada se svjetonazor uvede u tu priču, to nikako nije dobro”, rekla je Anka Mrak Taritaš.

Ne očekujem preko 10 kandidata s prikupljenim potpisima u Zagrebu

Izbori su 16. svibnja, a da bi se kandidirali treba prikupiti 5.000 potpisa, kazala je.

“A epidemija je i potpisi se skupljaju na štandu i kandidati će biti oni koji potpise skupe. U Zagrebu ne očekujem više od 10 kandidata. Zagrebačke teme su specifične”, kazala je i prokomentirala to što će ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić danas predstaviti dosadašnje aktivnosti i troškove Fonda za obnovu, kao dio svog tima.

“Ne samo da je obnova deprimirajuća i tužna, nego izaziva revolt. Sve zapinje jer netko ne zna raditi svoj posao. Da netko zna što želi postići obnovom… Predstavljanje tima danas je licemjerno. Mi obnovu pretvaramo u predstavljanje ravnatelja, pa tima Fonda… Fond nije tu da govori kako će jednog dana raditi, nego da radi. Bila sam protiv zakona, jer sam smatrala da nije dobar i bila sam u pravu.

Zamislite obnovu na Baniji – Ministarstvo, lokalna samouprava, središnji ured za stambeno zbrinjavanje, svi oni tamo donose odluke. I legalizacija i obnova nakon poplave u Slavoniji napravljene su bez da smo se slikali i promovirali”, zaključila je Anka Mrak Taritaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!