Ankica Mamić: Povećanje broja zastupnika bilo bi najgore rješenje

Vijesti 08. velj 202311:16 2 komentara
N1

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u N1 Studiju uživo komentirala je reakciju hrvatske vlasti i oporbe nakon razornog potresa koji je pogodio Tursku i Siriju. Također je analizirala i posljednju odluku Ustavnog suda, a osvrnula se i na aferu AP i reakciju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

“Turska je bila među prvim zemljama koja je promptno reagirala nakon potresa na Banovini. Iznenadilo me da naša interventna skupina koja sigurno može pšomoći tako dugo putuje, zašto nisu mogli biti prebačeni vladinim avionom. Oporba se nije oglašavala, barem ne službeno, ne sumnjam da s empatijom gledaju na ovo jer ovo je stvarno tragedija”, kazala je Mamić.

Osvrnula se na odluku Ustavnog suda. Podsjetimo, Ustavni sud je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama i on prestaje vrijediti 1. listopada.

“Bolje ikad nego nikad. Sigurno da je jedan od ključnih faktora u donošenju odluke bio popis stanovništva. Više se ne možemo praviti da ne znamo koliko nas ima tako da je ta odluka USUD-a jako dobra. Sad ćemo vidjeti koliko će parlamentarna većina autentično pristupiti rješenju problema, a koliko će se krpati da bi se zadržao status quo da bi se popeglalo te razlike”, tvrdi komunikacijska stručnjakinja.

Mamić ističe da su vidljive ogromne razlike i navodi da najprije treba urediti biračke popise. “Ako sada promijenimo zakon, a nismo konstatirali koliko je ljudi u kojoj izbornoj jedinici, to je kao da popravljate kuću od krova, a temelji su vam se srušili. Po svemu što se sada pušta, rekla bih da ćemo ovaj zakon samo malo kozmetički dotjerati.”

Kako je N1 neslužbeno doznao, HDZ-ova radna skupina razmatra dva modela izmjene izbornih jedinica, pri čemu je jedan od njih da se broj saborskih zastupnika poveća do maksimalnih 160, što je gornja granica koju dopušta Ustav.

“Povećanje broja zastupnika je najgore rješenje jer je reputacija političara jako loša i mislim da građani ne bi s velikim oduševljenjem to dočekali”, navodi Mamić.

Dodaje da bi i oporba mogla izaći s prijedlogom o smanjenju broju zastupnika. “Naš je Sabor prevelik. Nama treba manji Sabor.”

Ističe da je ovo trenutak za takav potrez i da bi se trebalo poticati Vladu da se najprije srede birački propisi. Navodi i da HDZ sigurno neće ići protiv svog interesa, što bi se moglo negativno odraziti i na SDP. “SDP bi mogao isto nastradati ako HDZ bude prekrajao izborbe jedinice kako njima bude odgovaralo.”

Ona smatra da se neće mijenjati broj manjinskih zastupnika. “HDZ izvanredno koristi manjine za formiranje većine i sigurno u to neće sada dirati.”

Osvrnula se i na aferu AP i izjave premijera Andreja Plenkovića o tome što je tema, a što ne. “Ne-tema je postala većom temom kad je proglašena ne-temom, mislim da se premijer malo zaletio. U jednom segmentu ga razumijem, ne možete kontrolirati što drugi o vama pišu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare