Anto Nobilo: Što ako su naši piloti dobili krivu informaciju?

Vijesti 14. lis 202211:32 0 komentara
N1

U Beogradu je za petak zakazano pripremno ročište u postupku protiv četvorice umirovljenih hrvatskih pilota.

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo je u optužnici protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulje, Željka Jelenića i Danijela Borovića da se njima, zato što su nedostupni, sudi u odsutnosti. Tu je optužnicu sud potvrdio krajem kolovoza, ali formalna odluka o suđenju u odsutnosti nije još donesena.

VEZANE VIJESTI

“Teško je komentirati kad nemamo podlogu”, komentirao je odvjetnik Anto Nobilo za N1 i dodao: “Sudac je rekao da se nisu stekli uvjeti, da su procesni razlozi, a oni mogu biti različiti – od banalnih da je jedan od odvjetnika dobio covid pa ne može na raspravu do problema oko dostave jer sud mora imati formalni dokaz da je pokušao napraviti dostavu, da su mu piloti optuženi nedostupni i da bi to onda bio razlog za suđenje u odsustvu. Postupak je dosta formalan, ali faktički ne znamo zbog čega.”

Nobilo ističe da Hrvatska ni ne treba dobiti optužnicu, već samo optuženici. “Države se to ne tiče. Državni odvjetnik goni fizičku osobu, oni su morali dobiti optužnicu i poziv”, rekao je.

Na pitanje bi li bilo bolje da je Hrvatska preuzela suđenje, Nobilo odgovara: “Postoji univerzalna nadležnost i po našem pravu. Većina zemalja EU-a ima univerzalnu nadležnost, ali ona se aktivira kad imate značajan zločin na teritoriju države gdje nije vladavina prava i gdje neće doći do progona počinitelja, onda država po toj univerzalnoj jurisdikciji pokreće postupak. Srbija ima opravdanje da Hrvatska nije htjela surađivati s BiH i Hrvatska nikad nije provela istragu, a granatiranje kolone je nesporno. Haag je imao optuženike s južnog bojišta i nije se bavio time.”

Smatra da nema nijednog dikretnog dokaza protiv naših pilota: “Nema nijednog dokaza direktnog, ne znaju ni koji su piloti pucali, već izvode odgovornost iz pravila službe. Ali kod kaznenopravne odgovornosti morate dokazati svijest, da su optuženi piloti dobili informaciju da je civilna kolona i da su unatoč tome izdali zapovijed da se puca. Što ako su oni dobili krivu informaciju?”

Otkriva i zašto sumnja u pošteno suđenje u Srbiji: “U dilemi sam, više vjerujem da neće biti poštenog suđenja. Sud je na dobrom glasu, donosili su kvalitetne presude, ali s druge strane političari poput Vučića i Vulina su se previše umiješali i kontaminirali su postupak. Bezbroj puta su ponovili da su pobili djecu pa sad vi budite sudac. Suci su pod velikim pritiskom. Europski sud za ljudska prava ne dozvoljava takvo ponašanje političara.”

Zaključio je još da Europski sud također suđenje u odsutnosti ne smatra najboljom praksom niti poštenim suđenjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!