Stručnjaci o aplikacijama u Kataru: “Riskirajte, ali kasnije nemojte plakati”

Vijesti 18. stu 202219:25 0 komentara
N1

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru po mnogo čemu je specifično. Restrikcije, kontole pa i organizacijski kaos. Već smo vidjeli i neugodne scene koje su doživjeli danski novinari. Dva dana uoči početka prvenstva još jedan preokret. U krugu stadiona pivo je ipak zabranjeno. Unatoč ranijim dogovorima, katarske vlasti odlučile su se na zabranu. I tu nije kraj, svi navijači koji dolaze u Katar moraju preuzeti dvije aplikacije. No i tu postoje zamke, pa je Agencija za zaštitu osobnih podataka dala preporuke i upute na što sve pripaziti kako bi se izbjegle neugodnosti i zaštitili osobni podaci.

Tomislav, Goran, Vedran i Ivo spremni su za nogometno ludilo u Kataru. Stigli su u Dohu i s nestrpljenjem čekaju srijedu kad će Hrvatska nogometna reprezentacija odmjeriti snage s Marokom. Iako im ovo nije prvo putovanje na kojem prate i navijaju za Vatrene veselje ne izostaje.

vezana vijest

“Mislim da smo svi uzbuđeni pred odlazak jer idemo u nešto nepoznatno gdje nikad do sada nismo bili pa onda idemo vidjeti kako će i to tamo izgledati”, kaže Vedran Pajić.

“Bez problema i poprilično brzo smo odradili aerodromsku proceduru i zaputili se prema našem smještaju”, govori Tomislav Milleis.

Prije polaska navijače je dočekalo upozorenje. Prilikom boravka u Kataru na mobilne uređaje moraju skinuti aplikacije Hayya i Ehteraz. Zato je Agencija za zaštitu osobnih podataka, zbog moguće zlouporabe informacija, upozorila navijače da na put radije krenu s praznim mobilnim uređajem ili uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke, i kojeg kasnije jednostavno mogu baciti.

“Čim nema interneta, imate manje problema. Imaju manju memoriju, često nemaju ni kameru, makar je danas teško pronaći mobitel bez kamere, ali upravo je tako nešto preporučljivo ponijeti na takav jedan put”, savjetuje stručnjak za pametne telefone Krunoslav Ćosić.

Navijači nisu zabrinuti

Navijači se, čini se, ne opterećuju previše.

“Ne bojim se jer ne vidim nikakve razlike između onih podataka kojima raspolažu naše banke, koje imaju kompletnu našu ‘krvnu’ sliku. Ne vidim razliku u ovim aplikacijama i onog što može biti u našoj državi”, smatra Ivo Stipanović.

“Mi smo organizatoru dali sve naše osobne podatke za dolazak u zemlju i mislim da ne može uzeti nitko više podataka nego što smo im sami dali, prema tome mislim da ćemo tu biti sigurni”, zaključuje Vedran Pajić.

Stručnjak za sigurnost upozorava da bi navijači trebali izbjeći spomenute aplikacije. Ističe da čim netko građane prisilno traži da instaliraju neku aplikaciju, čija funkcija nije jasna ili koja u sebi ima funkcionalnosti koje mogu pristupiti vašim podacima, to je trenutak kad se trebaju zabrinuti.

“Ako stvari koja ta aplikacija iskopa mogu biti korištene protiv vas u zemlji koja baš nije poznata po demokraciji, poznata je po zakonskom kažnjavanju, preuzmite rizik, ali nemojte kasnije plakati. Bili ste upozoreni”, poručuje stručnjak za sigurnost Lucijan Carić.

Hayya je jedna od aplikacija koju navijači koji su otišli na SP u Katar moraju instalirati, ali iz AZOP-a upozavaju da se iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da aplikacija može pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja.

Hrvatski nogometni savez nije se htio oglasiti oko ovih potencijalnih opasnosti za navijače.

“Ni u teoriji ne bi bilo moguće da netko iz HNS-a govori o toj temi u navedenom vremenu jer smo tada svi na putu iz Rijada u Dohu. No, ovo i nije tema za HNS jer mi nismo organizacija koja o ovome može govoriti stručnije od Agencije za zaštitu osobnih podataka, a bilo bi neprofesionalno da dajemo nedovoljna ili općenita razmišljanja”, rekli su iz HNS-a.

Što misle građani?

Svakog dana tisuće građana instalira mobilne aplikacije bez ikakvih mjera opreza. Građani su ipak podijeljenog mišljenja oko toga je li pametnija opcija otići u Katar sa starim mobitelom.

“Sigurno je pametno jer idu u državu u kojoj ne znaju nikakve regulacije, nikakva pravila tako da zašto ne”, navodi jedan građanin.

Dok su u Katru, drugi građanin čisto sumnja da im to može pomoći.

“Čuvam se i nisam u strahu, uvijek se može dogoditi, ali nadam se da se neće dogoditi meni”, kaže Ivo Stipović.

Stručnjaci su upozorili na moguće posljedice, ali u rukama samih navijača ipak je konačna odluka – hoće li savjet u praksi primijeniti ili ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!