Arhitekt: Nema smisla obnovu voditi tako da se vraćamo u stanje 27. prosinca

Vijesti 28. sij 202117:44 > 21:27 0 komentara
Nikša Božić
Foto: N1

Nikša Božić, arhitekt i urbanist, u Newsroomu je govorio o obnovi potresom pogođenom području navodeći da stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji nije bilo zadovoljavajuće ni prije katastrofe te da stoga sada treba provesti revitalizaciju ovog prostora.

Božić je komentirao i izmjene zakona o obnovi Zagreba u okolicu koji sada obuhvaća i područje Sisačko-moslavačke županije.

VEZANE VIJESTI

“To je vjerojatno najbrži put, ali je pitanje je li odraz jednog sustava ili je odraz nekakvih mjera prve pomoći. Organizacija UN-a kaže da nakon ovako velikih katastrofa zapravo obnova ima četiri koraka. Prvo je prva pomoć, drugo je rani oporavak, zatim ide sustavna obnova i razvoj. Mi smo tek završili prvi dio prve pomoći. Što se tiče zakonodavnog okvira, i kad se donosio zakon mi smo kao strukovno udruženje upozoravali da nam treba jedan opći zakon za postupanje u ovakvim situacijama velikih katastrofa koji se onda može prilagođavati”, istaknuo je Božić.

Dodao je da to nije bio slučaj pri donošenju ovog zakona pa “sada imamo situaciju da vatrogasnim mjerama samo postojeći zakon proširujemo i na područje Sisačko-moslavačke županije”.

“Od prvih dana potresa upozoravamo da ovdje nije samo stvar obnove odnosno vraćanje na stanje prije potresa jer stanje prije potresa na prostoru ove županije nije bilo zadovoljavajuće. Sad bi trebalo promisliti kako revitalizirati ovaj prostor i kako obnovu kanalizirati tako da obnovimo život. Govorimo o obnovi zajednica na tom prostoru”, naveo je Božić i dodao:

“Revitalizacija ne bi trebala sadržavati samo obnovu stambenih zgrada već i obnovu gospodarskih zgrada, ali i sustavniju obnovu gospodarstva poje je na ovom području gotovo potpuno uništeno nakon razdoblja deindustrijalizacije.”

Demografska obnova

Dodao je da bi pri tome provesti i demografsku obnovu: “Tu su mala naselja sa staračkim stanovništvom i treba vidjeti što obnavljati, a gdje krenuti u sustavnije usmjeravanje razvoja.”

“Očito je da ova situacija koju smo imali prije potresa nije bila zadovoljavajuća i nema smisla obnovu voditi tako da se vraćamo u stanje 27. prosinca”, istaknuo je Božić.

Jedno od pitanja jest i hoće li obnova Sisačko-moslavačke županije usporiti obnovu Zagreba.

“Kad vozite brzinom blizu nule, onda nema opasnosti od usporavanja. Obnova Zagreba teče pretjerano sporo. Svi smo već nestrpljivi kada će to sustavnije krenuti. Obnova Zagreba svedena je isključivo na konstruktivnu obnovu zgrada koje su oštećene u potresu”, kazao je Božić.

“Zagreb je jedna tužna priča koju je ovaj potres doveo do još tužnijih dimenzija. Svi smo nezadovoljni time kako to izgleda i kuda to ide”, dodao je Božić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!