Arhitekt o stanju u Zagrebu: Zbog straha nove vlasti od pogreške je sve stalo

Vijesti 25. lis 202109:09 > 15:32
N1

Arhitekt Otto Barić bio je gost Novog dana.

Na pitanja o novom Zakonu o obnovi kaže da je, nažalost, pesimist.

“Obnova nije krenula. Grad Zagreb je za prvih 6 mjeseci imao 82 milijuna kuna predviđena za obnovu, a u prvih šest mjeseci na obnovu je potrošeno 520 tisuća kuna. Realno, apsolutno ništa”, govori.

VEZANA VIJEST

“Osobno smatram da je najveći problem da, realno, tih velikih novaca nema i onda je najlakše cijelu priču izadministrirati tako da se ti novci kojih nema ne mogu ni potrošiti. Ne vidim gdje bi Grad našao tih 20 posto koje treba doprinijeti. Govorimo o milijardama kuna, a Zagreb bi godišnje morao predvidjeti milijardu kuna, a tih novaca nema. Isto je i na državnom budžetu”, govori.

“Najlakše je riješiti male stvari pa krenuti prema velikima. Međutim, u silnom procesu koji treba zadovoljiti, u tom strahu da će nastati gubitak novaca, da će netko nešto ukrasti, svi pušu na hladno i lakše je ne odlučiti. Primarno bi bilo da krenu timovi, razgovaraju, pomognu ljudima i da se stvari počnu rješavati jedna po jedna. Globalno se stvari nikad neće u komadu riješiti”, kaže.

Vizija obnove

O odnosu Ministarstva i Fonda za obnovu kaže: “To je ispolitizirana situacija, smatram da tu treba biti manje politike, a više dobre volje. Ministarstvo graditeljstva je kompleksno tijelo i treba puno vremena da nešto samelju. Fond, gdje je jednom trenu postavljen čovjek koji očito ima što reći… Ta suradnja je nepostojeća i najviše su oštećeni građani. Prekomplicirano je postavljen sustav, trebalo je to jednostavnije.”

VEZANE VIJESTI

“To će trajati beskonačno. Mi imamo problem s građevinskom operativom, a i građevinski materijal je poskupio 50, 60, 70 posto. Što će duže trajati, to će biti teže realizirati, nažalost sam pesimističan”, govori Barić.

Na pitanje što se obnovom želi postići kaže da ne vidi viziju. “Imam dojam da si to pitanje nije postavio onaj koji na njega treba odgovoriti. Vlada ili vlast u Zagrebu moraju znati što im je želja. Fali mi jasna vizija. Da netko kaže želimo na narednih tri, pet, deset godina napraviti to i to. Mi smo na trusnom području, opet će nam se desiti potres. Možda ćemo biti sretni da bude kao ovaj, ne daj Bože bit će malo jači i napraviti veću štetu. Te vizije nema. Možda postoji, ali nije jasno komunicirana. Uvijek smo kritizirali Bandića jer je stvari radio bez komunikacije, isti taj dojam imam i sada.”

“Apsolutno je nejasno koji je cilj, što se želi napraviti. Sigurno bi morala biti konstrukcijska obnova. Sve bi trebalo položiti na to da se grad učini sigurnim, da se konačno provede ta urbana obnova”, govori.

Infrastruktura u Zagrebu

O tome u kakvom je stanju zagrebačka infrastruktura kaže da stvarno treba sagledati gdje su novci koji su dosad bili predviđani za obnovu infrastrukture.

“Plinska mreža je u relativno dobrom stanju”, govori i dodaje da treba raditi na vodovodu i kanalizaciji. “Da sam ja taj, ja bih krenuo od centra, tamo je infrastruktura najstarija”, kaže.

“Kritični su veliki magistralni vodovodi i cijevi velikih presjeka i tlakova gdje je sustav jednostavno na granici”, kaže.

Vlast i sustav

“Oni imaju hrpu problema na koje nisu bili spremni. Govorili su da jesu, ali u trenutku kad su dobili vlast, kao da su bili iznenađeni”, govori Barić na pitanje o gradskoj vlasti koju je na posljednjim izborima preuzeo Tomislav Tomašević.

“Nekako mi se činilo da je bolje natjerati ljude da rade bolje i onda stvarati bolji sustav. Bez Gradske skupštine ne možete ništa, Bandić je funkcionirao…”, govori o tome je li postojao bolji put za novu vlast. “Možda sam naivan, moje je uvjerenje da se sustav nije promijenio, generalna ideja holdinga kao krovnog sustava svih komunalnih poduzeća je, po meni, ispravna. Organizacijska shema je bila potpuno ispravna. Na kraju, ja ne vidim naznake da će nova vlast to promijeniti u dogledno vrijeme. Samo treba počistiti i postaviti jasna pravila ponašanja”, govori.

“Volio bih da se Zagrebu dogodi nešto pozitivno”, kaže.

“Ono čega se bojim je da, kroz taj veliki oprez nove vlasti, da ne bi napravili grešku, sve je stalo”, govori.

Stadion

“Stadion je zapravo paradigma tog problema. To je vrlo lako rješiva tema. Postoji GNK Dinamo koji je udruga građana i ne znam da trenutno nešto rade mimo zakona. Grad svake godine daje otprilke 18 milijuna kuna za održavanje stadiona. Ne vidim nikakav razlog za to. Stadion se može dati u najam i Dinamo sa svojim sredstvima nek izgradi stadion, neka ga održava, neka na njemu zarađuje ili gubi. A tih 18 milijuna kuna se može iskoristiti na mnogo bolji način umjesto da se trpa u vreću bez dna”, govori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar