Arsen Bauk o mogućim koalicijama: “Mogu se zamisliti s njima na zajedničkoj listi”

Vijesti 15. velj 202417:04 0 komentara

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk u Newsroomu je s Ilijom Jandrićem komentirao recentne događaje, od prijave suca Ivana Turudića za kršenje Etičkog kodeksa, preko prosvjeda koji organizira oporba u subotu, do izbora koji nam slijede ove godine.

Zastupnici iz redova oporbe u petak će predati potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora jer žele što prije raspisivanje parlamentarnih izbora, nakon što je protiv budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića podnesena pritužba zbog kršenja Kodeksa sudačke etike. Arsen Bauk objašnjava da je zahtjev predan još u prosincu, zbog afere Mreža:

“Predali smo zahtjev kad je bila afera s ministrom Davorom Filipovićem i čekali smo poslovnički rok da možemo zahtijevati da se točka stavi na raspravu tako da je raspuštanje Sabora tad formalno predloženo, a onda smo čekali 60 dana da sa 30 potpisa to damo sljedeći tjedan na plenarnu sjednicu na raspravu. Trebalo bi biti štur u obrazloženjima jer da sad predamo, za 60 dana bi bila nova afera. U obrazloženju piše afera Mreža, ali će se pričati i o izboru Turudića.”

Komentirajući kršenje Etičkog kodeksa Ivana Turudića zbog susreta sa Zdravkom Mamićem Bauk je rekao:

“Još prije nego što sam znao sve ovo što je izašlo u javnost, sugerirao sam da određena postupanja suca ni dosad nisu bila u skladu sa svakim zarezom Kodeksa iako sam tu mislio na komentiranje političkih prilika. Sudac Turudić je rekao da respektira moje mišljenje, ali se nije osvrtao na to. Ovo je potez sudskih organa i sad je prilika sudačkoj struci da se očituje o tome.”

Ističe da vladajući brane svoju lošu političku odluku, kako ju je nazvao, i da je to za očekivati. No, napominje da su ubrzo izbori i da će ih građani zbog toga kazniti.

Oporba, točnije 11 stranaka, u subotu organizira prosvjed na Markovom trgu. “Ovih 11 stranaka prema istraživanjima zajedno ima negdje šest do sedam posto više od HDZ-a”, napominje Bauk dodajući da je siguran da će skup uspjeti.

“Zadnjih nekoliko godina nisam čuo ideju o zajedničkom nastupu SDP-a i Socijaldemokrata”

Na pitanje je li SDP dobio autorska prava za korištenje Taylor Swift na predizbornom plakatu, Bauk kaže: “Prema onome što sam čuo od kolega iz odjela koji se time bave, u oglasu nema ništa sporno.”

Dodaje da postoje neka neslaganja unutar opozicije, no da preteže slaganje u mišljenjima, a da je prosvjed prilika za analizu dosadašnjih poteza i donošenje novih političkih odluka. Također, Bauk kaže da SDP ima trajnu zadaću biti otvoren za razgovore, a na pitanje može li zamisliti na istoj listi sebe i primjerice Davora Bernardića ili Davorka Vidovića, Bauk odgovara:

“Mogu, ali to ne znači da će se to realizirati.”

Na pitanje jesu li trebali zvati Most, primjerice, da se priključi oporbenom skupu, Bauk je rekao da je skloniji mišljenju da nisu:

“Neki kažu da jesmo, neki kažu da nismo. Oni koji kažu da nismo, kažu da bismo tako olakšali napade na Most pa sam skloniji takvim razmišljanjima da je dobro da su stranke sličnog ideološkog usmjerenja oranizirale skup jer bi inače predsjednik Sabora rekao da je riječ o još heterogenijoj skupini. Nasmijao sam se i ugodno iznenadio kad sam vidio da je nakon dugo vremena Vidović ušao na Iblerov trg na sastanak. Zadnjih nekoliko mjeseci ili godina nisam čuo da netko razgovara o zajedničkom nastupu SDP-a i Socijaldemokrata.”

Na kraju je rekao da mu osjećaj govori da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti prije onih za EU parlament koji su početkom lipnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!