“Austriji je u interesu da se schengenska granica pomakne jednu zemlju istočno”

N1

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala ulazak Hrvatske u Schengen.

“S obzirom na prvi šok od izbjeglica i migranata koji se dogodio 2015. Europi, proširenje Schengena nije bilo na dnevnom redu. Nažalost, Europska unija nije u tih 7 godina osmislila neku pametniju, novu i primjereniju politiku ovim valovima izbjeglica i migranata koji su proizvedeni što ratnim sukobima, ali što i klimatskom krizom koja sve više ljudi navodi na to da zapravo potraže mogućost preživljavanja negdje drugdje, velikim dijelom u Europi”, rekla je Pusić.

VEZANE VIJESTI

“Dakle, mi nemamo neki novi model, međutim, očito se na neki način stekla politička volja i očito su i hrvatski predstavnici u europskim institucijama i diplomati radili na tom poslu i europske institucije osim one najvažnije, a ta najvažnija je Europsko vijeće, u kojem sjede svi premijeri i pokoji predsjednik koji je na čelu izvršne vlasti u svojoj zemlji, a ta odluka će se dogoditi 8. 12., sve druge institucije su donijele odluku da Hrvatska, Rumunjska i Bugarska, koje su dugo u čekaonici, mogu postati članice odnosno dio šengenskog prostora. Mislim da je to za nas vrlo važna odluka”, rekla je bivša ministrica.

Što se Austrije tiče, Pusić je rekla da se čini da smo već dobili dosta jasnu poruku u obraćanju austrijskog kancelara tamošnjim medijima, kda je rekao da Austrija neće uložiti veto na ulazak Hrvatske u Schengen.

“Nije bio tako odlučan u odgovoru kad se radilo o Rumunjskoj i Bugarskoj, treba vidjeti što će se tu dogoditi. Racionalno gledano, iz austrijske perspektive, Austriji je u interesu da se šengenska granica pomakne jednu zemlju istočno, a to je Hrvatska. Sama Hrvatska ima malo stanovnika i u tom pogledu nema neke opasnosti, a s druge strane, obrana tih granica je u velikoj mjeri hrvatska odgovornost”, rekla je Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.