Austrijski list otkiva koliko košta ljetovanje u Hrvatskoj i kako proći povoljnije

Vijesti 30. svi 202407:46 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Austrijski dnevni list “Österreich” piše kako će Austrijanci za ovogodišnje ljetovanje u Hrvatskoj morati “nešto dublje posegnuti u džep”.

Austrijanci tekst počinju izuzetno primamljivim opisom hrvatskog Jadrana, prenosi Večernji list.

“Tirkizno plavo more, priroda kao iz snova i fascinirajuća kultura obećavaju nezaboravni godišnji odmor u Hrvatskoj. K tome vas u Hrvatskoj čeka i ponuda bogata raznolikostima. Stoga nije slučajnost da se ova zemlja na Jadranu ubraja u najomiljeniji ljetni Hotspots Austrijanaca”.

Potom su napisali uvodno obrazloženje zašto je ljetovanje u Hrvatskoj ove godine za deset posto skuplja nego prošle godine.

“Promjena valute iz kune u euro imala je jak utjecaj na cijene u Hrvatskoj – koje su porasle za deset posto. Još viši porast nego prošle godine, barem kako prognoziraju turistički stručnjaci, ne bi se smio dogoditi” navodi list i dodaje:

“Sve to očito još dugo nije zastrašujuće za turiste. Njih oko 21 milijun došlo je 2023. godine u “jadranski raj”, a među njima je zabilježeno i pola milijuna noćenja austrijskih turista. I ove godine, mnogi Austrijanci ponovo žele provesti ljetovanje u Hrvatskoj. Stoga je uputno znati koliko novaca se mora ukalkulirati za tjedan dana ljetovanja”.

Kako piše Österreich, “odmor u Hrvatskoj košta u prosjeku oko 945 eura po tjednu i po osobi, bez troškova zračnog prijevoza. Preračunato po danu, to za budžet znači otprilike 135 eura dnevno, uključujući boravak u hotelu s tri zvjezdica i hranjenju u lokalnim restoranima. U cijenu je uračunat i najam nekog malog vozila kao i sudjelovanje u nekim od omiljenih aktivnosti”.

List u nastavku navodi i nešto jeftiniju varijantu ljetovanja koja obuhvaća boravak u hotelu sa samo jednom ili dvije zvjezdice i prehranu u Fastfood lokalima. “Odlučite li se za prijevoz javnim autobusima i besplatne aktivnosti, može se nezaboravni godišnji u Hrvatskoj provesti i za 42 eura dnevno”, tvrdi Österreich.

Kako bi i oni punih džepova došli na svoje austrijski dnevni list nudi im okvirnu kalkulaciju koliko bi ih moglo stajati njihovo ovogodišnje ljetovanje na hrvatskom Jadranu.

“Luksuzni godišnji odmor u “jadranskom raju” počinje negdje kod cijene od 285 eura po osobi i danu, na više. To znači stanovanje u hotelu s četiri zvjezdice, dnevno uživanje u meniju od tri slijeda jela, raspolaganje s unajmljenim autom i sudjelovanje u privatno organiziranim aktivnostima”, ističe list. Ono na što Österreich posebno skreće pozornost je da cijene u Hrvatskoj “jako variraju ovisno o godišnjem dobu”.

“Najskuplje je za vrijeme ljetnih mjeseci. Nešto jeftiniji, ali jednako lijep je i odmor u Hrvatskoj u pred i posezoni”, konstatira list, uz opasku kako su “ Split i Dubrovnik, među najskupljim destinacijama” na hrvatskom Jadranu.

No, sudeći po dosadašnjim rezervacijama i izuzetno dobrom početku proljetne sezone, Hrvatska će i ove godine očito biti “hit” turistička destinacija. Između ostalih, i Hrvatskoj, izuzetno vjernim austrijskim turistima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!