Autogeni trening pomogao Petrinjcima pod stresom nakon potresa

Vijesti 11. velj 202216:02 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Projekt "Život nas uvijek voli, Petrinja", koji je pokrenulo Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju, a financiran iz Europskoga socijalnog fonda s 1,47 milijuna kuna, postigao je neočekivani uspjeh, rečeno je u petak na završnoj konferenciji projekta.

Kako je rečeno na završnoj konferenciji, u petrinjskome kontejnerskom naselju “Centar novog života”, koji Petrinjci nazivaju “Šarengradom”, prilikom osmišljavanja i početka projekta u lipnju 2020. godine nije se moglo niti naslutiti u kakvim će se okolnostima on privesti kraju. Najprije pandemija, a zatim i potres bili su nepredvidivi izazovi za projekt koji je pomogao polaznicima, a bilo ih je više od 190, da se lakše nose s nedaćama.

Autor projekta Dubravko Žigman rekao je kako je projekt financiran iz Europskoga socijalnog fonda kroz operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali” s 1,47 milijuna kuna, a trajao je 20 mjeseci.

“Temeljni cilj projekta je bio pružanje socijalne usluge psihosocijalne podrške, te provedba ciljanih programa za razvoj i unaprjeđenje mekih i transverzalnih vještina kroz obuku o znanjima autogenog treninga ciljanim skupinama nezaposlenih osoba. Trening je bio predviđen za starije osobe, zatim osobe s invaliditetom i nezaposlene, pri čemu smo u cijelosti zadovoljili kriterije”, rekao je Žigman.

Kako je dodao, zbog posebnih okolnosti, broj volonterskih sati i sastanaka gotovo je udvostručen.

“Zanimljivo je da je od 35 nezaposlenih polaznika iz evidencije HZZ-a i 14 mimo evidencije, nakon autogenog treninga, 15 polaznika dobilo posao, što je visokih 42,9 posto”, rekao je Žigman.

Drugim riječima, znanjem, treningom, tehnikama i alatom polaznici su osposobljeni da se u stresnim, problematičnim i izazovnim situacijama dovedu u stanje mira, staloženosti i zadovoljstva, što je potresa mnogima bilo dragocjeno.

Koordinatorica projektnih aktivnosti Ana-Mari Šerfezi rekla je kako je projekt, s obzirom na sve što se poslije događalo na petrinjskom području, došao u pravom trenutku. Dodala je kako su polaznici izrazili veliku zahvalnost jer su im “nova znanja u mnogome pomogla da u svakom trenutku prevladaju stresove, strahove i napade panike izazvane potresom i drugim situacijama, te da iz svih nedaća izađu mirniji, jači i sigurniji”.

Na završnoj su konferenciji partnerima – petrinjskoj Udruzi za promicanje informatike, kulture i suživota, Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna, te sisačkome Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uručene zahvalnice, a primili su ih i predstavnici prijatelja projekta, petrinjske Gradske knjižnice i čitaonice, Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, Petrinjskog radija i Portala 53.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!