Bačić i Erlić predstavili svoje planove, oporba “osjeća susramlje”

Vijesti 16. sij 202320:41 > 20:44 0 komentara
N1

Obojica u Saboru nisu nepoznata lica, ali danas su budući ministri Branko Bačić i Šime Erlić imali priliku predstaviti način na koji će obnašati svoje nove funkcije. Pred saborskim ih je odborima branio i premijer Plenković, kojeg je ljutita oporba najviše kritizirala zbog prespore obnove. Ni on im u optužbama nije ostao dužan pa je tako oporba dobila novu etiketu - i postali su karijesovi mališani.

Nešto iza 9 sati, dobro raspoloženi premijer stigao je u Sabor. Prvo u HDZ-ov klub na zadnje konzultacije.

Na naše pitanje o tome hoće li ubrzati obnovu, odgovara potvrdno. “Sto posto”, rekao je i nadodao da očekuje da će ministri proći dobro danas.

A onda je i predstavio čovjeka koji bi to trebao napraviti – stari suradnik, ali novi ministar i potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

Plenković je Bačića najavio sljedećim riječima: “Dugogodišnji zastupnik, vaš kolega kojeg vi jako dobro poznajete iz niza razgovora i suradnji, bilo iz parlamentarne većine ili oporbe, jedan je od najiskusnijih političara koje imamo u Hrvatskom saboru.”

Iskustvo mu je očito pomoglo i pri sastavljanju svog plana obnove pa je to učinio za samo tri dana. Ipak, već je tu naišao na zid.

Kandidat za ministra Branko Bačić kazao je: “Najodgovornija osoba za obnovu u Hrvatskoj, prema sadašnjem zakonodavnom okviru, je ministar graditeljstva, a gledajući striktno zakonsku regulativu, vrlo je malo odgovoran.”

N1

No, kao najodgovorniji, predstavio je modele za koje vjeruje da će obnovu pomaknuti s mrtve točke. Oporbu njegove ideje nisu nimalo impresionirale.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto iz stranke Odlučnost i pravednost komentirala je izbor Bačića. “Predlažete Bačića koji je dokazano sudjelovao u korupcionaškim radnjama. Podsjetit ću vas, državni tajnik Božidara Kalmete, crni novac Mladena Barišića, Sanaderovog rizničara, namještanje poslova odvjetničkom društvu Šeparović, današnjem predsjedniku Ustavnog suda. Što vi ovime zapravo želite poručiti?”

Anka Mrak Taritaš iz Glasa rekla je: “Ja osjećam susramlje kao odgovoran građanin ove zemlje, kao odgovorna saborska zastupnica zbog nečinjenja”.

Vrlo brzo se zaiskrilo.

Mostovac Nikola Grmoja je postavio pitanje: “Koji je razlog što niste slušali ono što vam govorimo mi iz oporbe, što govori struka, što govore ljudi koji su s vama surađivali, pa i ministar Paladina, ili samo ne znate, kao što je rekao vaš bivši koalicijski partner?”

No Plenković odgovara: “Vidim da ste se referirali na vašeg mentora jer vi ste karijesovi mališani, tako vas mi nazivamo u HDZ-u, pa ću nam prvo odgovoriti o tome.”

Pa je tako rasprava s obnove došla na temu nepodržavanja obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, koja Plenkovića i dalje muči.

Plenković nastavlja: “Nećete se odlijepiti od te povijesne sramote dok ste živi, to vam garantiram i to možete biti sigurni.”

Nakon sat vremena, Plenković je morao predstaviti i drugog novog ministra, a zastupnica Sandra Benčić kasnije je ispričala da se u toj pauzi odvio, kako kaže, sramotan događaj: “Na moje pitanje predsjedavajućem, gospodine Štromaru, hoće li se gospodin Plenković vratiti na Odbor i odgovoriti na ona pitanja na koja smo se već javili kao zastupnici, premijer je sam odgovorio na način da je rekao, i to u trećem licu – Premijer ima pametnija posla.”

Uhvatili smo premijera Plenkovića na hodniku nakon odbora i upitali ga za komentar o dinamičnoj raspravi. “Pa bilo je normalno sve je to ok, nemaju oni što reći, onda se drže jedne teme, pokazali su se na Ukrajini”, zaključuje Plenković.

A na povlačenju europskog novca trebao bi se pokazati Šime Erlić. Dosadašnji državni tajnik Nataše Tramišak sada uskače u ministarsku fotelju.

Plenković ga je predstavio sljedećim riječima: “Diplomirani je ekonomist, riječ je o čovjeku koji je mlađe dobi, kao što je jedan dobar dio naših članica i članova naše druge Vlade, on je iz Zadra, obiteljski je čovjek, ima troje djece”.

Šime Erlić je zatim rekao: “Nitko se ne rađa za ministra niti dobivate ugovor na neodređeno kad postajete ministar.”

N1

No, više od projekata kojima će se baviti novi ministar, oporbu su zanimale okolnosti odlazaka njegovih prethodnica.

SDP-ov Arsen Bauk komentirao je prijedlog Erlića za ministra: “Mogao se steći dojam da ste u odnosu Žalac i Tramišak više pro-Žalac nego što je Milanović proruski, evo kad već volite koristiti tu izjavu, pa bih vas ja pitao, niste odgovorili kolegi Grmoji, jel vam bilo lakše surađivati s ministricom Žalac ili ministricom Tramišak i koja je bila bolja ministrica od njih dvije?

Zastupnike je zanimalo i jesu li istiniti medijski natpisi da su problemi u odnosu između Plenkovića i Tramišak započeli kad je bivša ministrica odbila posao dati tvrtci Omega Software, zbog čega je i priznala da je primala prijetnje. Plenković se obrušio na medij koji je članak o tome objavio. “Ja njih neću nazvati onako kako ih naziva vaš glavni šef, a to je ovaj proruski orijentirani predsjednik, nego ću dopustiti da su recimo prepisivali iz zlonamjernih članaka i prenosili neistinite”, rekao je Plenković.

Nakon duge i žustre rasprave, saborski su odbori naposljetku izglasali povjerenje ministrima Bačiću i Erliću. A prije nego što i službeno prionu na posao, sutra će o tome glasati svi saborski zastupnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!