Bačić ima plan kako ubrzati obnovu. Banijci skeptični: “Dvije godine ništa…”

Vijesti 17. sij 202306:46 0 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/ilustracija

Do sada jasnog plana obnove nije bilo - potvrdio je to sam kandidat za novog ministra prostornog uređenja i graditeljstva, javnosti dobro poznati Branko Bačić koji je na nadležnim saborskim odborima najavio kako se planira uhvatiti u koštac s ovim gorućim problemom.

Stanari kontejnera na Banovini pomno su pratili dok je Branko Bačić iznosio plan ubrzanja obnove. Dva su prioriteta – do kraja godine ubrzati izgradnju zamjenskih kuća i drvene montažne kućice kao adekvatniji privremeni smještaj umjesto kontejnera i do lipnja potrošiti milijardu eura iz Fonda soilidarnosti.

Bačić kaže da je spreman za ovaj posao, a što kažu građani na Banovini?

“Živjeti u kontejneru dvije godine ne bih poželio nikome i normalnom i nenormalnom. Mi smo prinuđeni da smo tu gdje jesmo dok se ne riješi naše stambeno pitanje”, rekao je jedan od građana.

Branko Bačić na matičnom saborskom odboru s jasnim planom ubrzanja obnove. Barem u teoriji.

“Najvažniji cilje je da 4000 u pojedinačnim kontejnerima uz kuće, imanja i 500 naših sugrađana koji žive ukontejnerskom naselju da do Nove godine najveći broj njih bude prikladno smješten”, rekao je Bačić.

Plan je napokon pokrenuti i samoobnovu, ide i centralizacija obnove – sve pod krov ministarstva – gasi se Fond i središnji državni ured.

“Razgovarao sam s bankama, da bismo riješili pitanje otvaranja posbenog računa svakom tko ide u samoobnovu da mu se u startu osigura sav novac sukladno troškovniku i projektu”, istaknuo je novi ministar.

Niz je još detalja koje Babčić planira. “Smanjit ćemo broj procedura za 40 posto, i kad je u pitanju konstrukcijska obnova i zamjenska kuća. Neće trebati ni zemljišno-knjižno vlasništvo ni posjednovni list. Svaki građanin Hrvatske, posebno svatko u procesu obnove moći će vidjeti preko pina u kojoj je fazi njegov zahtjev.”

Na Banovini skeptični

Bačićev plan pohvalio je i dio oporbe, na Banovini nisu svi previše uvjernei u uspjeh.

“Ne vjerujem baš u to. Jedna jedina kuća napravljena je u Majskim poljanama, ostalo privatne donacije.”

“Ja se u politiku ne razumijem, dvije godine gotovo ništa, sad se nadam da će se nešto dogoditi.”

“Kad to bude i ako bude to će biti lijepo.”

Premijer Plenković u Bačića ima puno povjerenje. “Što se mene tiče Bačić će imati snažnu potporu i suradnju.”

Bačiću će prvi test biti u lipnju dokad se mora potrošiti europski novac.

“Prvo prolazno vrijeme je 31. lipnja, onda ćemo vidjeti koliko smo uspješni”, kazao je.

Priznao je da dosad plana obnove nije bilo. “Nitko u Hrvatskoj ne može upravljati obnovom ako nema plana obove, a plana obnove nema. Da biste plan obnove imali, moramo prije svega imati sliku svih zahtjeva s terena objedinjenih na jednom mjestu.”

Sabor će u utorak izglasati Bačića kao novog ministra i onda počinje njegova avantura radnog naslova kako ubrzati obnovu…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!