Bačić o HNB-u: Ne bih podlegao atmosferi linča koja se u startu želi stvoriti

Vijesti 13. sij 202214:06 > 14:32
Izvor: N1

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u N1 Studiju uživo komentirao je aferu HNB.

“Odmah nakon što je objavljeno da postoji informacija o jednom navodnom ili stvarnom trgovanju povlaštenim informacijama od strane dužnosnika, zaposlenika HNB-a, bio sam u kontaktu s predsjednicom Odbora za financije i proračun Sabora”, rekao je saborski zastupnik HDZ-a.

Kazao je da je zatraženo očitovanje guvernera HNB-a Borisa Vujčića. “Ocijenili smo da je najprikladnije zatražiti očitovanje guvernera.”

VEZANE VIJESTI

“Ako se pokaže da su takve informacije opravdane, da se zaista nešto događalo, to je sukladno kaznenom zakonu, jasno kazneno djelo koje se odnosi na trgovanje povlaštenim informacijama. Teško je nama u vladajućoj stranci a priori donositi sud”, rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na zahtjeve oporbe koja traži ostavke, navodeći da je to “komoditet oporbe”.

“Unaprijed se želi delegitimirati i Hanfu i Žigmana”

“Bilo kakav a priori stav prije nego utrdite informaciju se može smatrati pritiskom na bilo koju neovisnu instituciju”, rekao je Bačić.

“Već se sumnja na Hanfu i unaprijed se želi delegitimirati i Hanfu i Žigmana jer očito će Hanfa raditi tako da ne bi nešto otkrila. Ja s gnušanjem slušam takve ocjene”, dodaje.

VEZANE VIJESTI

Bačić ističe da u se institucije u krizama pokazale kao čvrst oslonac. “Kroz institucije možemo djelovati, sve drugo vodi u anarhiju.”

Bačić je istaknuo da ne može odgovoriti na upit je li guverner bio upoznat s ovom situacijom.

“Ne znam i ne mogu odgovoriti na pitanje je li guverner znao da mu pojedini zaposlenik raspolaže obveznicama… Ne mogu na to odgovoriti, guverner će morati dati odgovor. Ako nije znao da mu pojedini zaposlenik raspolaže obveznicama, ne vidim njegovu odgovornost u tom slučaju”, kazao je Bačić.

“Guverner uživa povjerenje”

A u slučaju povlaštenih informacija?

“To je onda kazneno djelo. Očekujem da Hanfa to utvrdi. Govorimo o pojedinačnoj kaznenoj odgovornosti onoga tko je to eventualno napravio”, odgovora Bačić.

Komentirao je i je li cijela situacija naštetila guverneru HNB-a. “Ne bih podlegao atmosferi linča kojeg se u startu želi stvoriti prema guverneru i savjetu. Pričekajmo, vidimo, utvrdimo okolnosti i onda ću vam dati svoj sud.”

“Mislim da guverner uživa povjerenje”, dodao je Bačić, navodeći da smatra da HNB dobro upravlja monetarnom politikom.

“Ne želim i nemam potrebu braniti Pupovca”

Bačić je komentirao i sudjelovanje Milorada Pupovca na proslavi Dana RS-a. Podsjetimo, vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

“Deveti siječnja kao dan utemeljenja RS Ustavni sud BiH je ocijenio neustavnim. Jedan sam od političara koji drži da je legalist i poštujem i odluke Ustanovg suda id rugih sudova u Hrvatskoj, bez obzira slagao se i ne slagao s njima. Znam da je Pupovac legalist. Ne želim ga i nemam potrebe braniti, Pupovac je dovoljno iskusan političar da zna iskomunicirati ono što je napravio. Tvrdi da je tamo otišao kako bi kao predsjednik SNV-a zahvalio jednom entitetu na pomoći u vrijeme potresa”, kazao je Bačić.

Komentirao je i je li Pupovac trebao odabrati drugi dan za zahvalu. “To on mora objasniti. Za mene je taj dan sporan. Nama nije naštetilo, osobno ne bih taj dan dan izabrao, to je njegova odluka. Ja nemam njegov šešir niti sam u njegovoj poziciji.”

Osvrnuo se i na izjavu Tomislava Karamarka koji je, između ostalog, kazao da je odlazak Pupovca u Banja Luku razlog za raskid koalicije. “Nije to razlog za raskid koalicije”, poručio je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar